Platforma online pentru bolnavii de cancer. Planuri individualizate pe ONCO-PLAN

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Onco-Plan.ro este prima platformă cu informaţii despre nutriţie, sănătate emoţională şi comunicare dedicată pacienţilor oncologici. Lansată luni, aceasta permite fiecărui bolnav să realizeze un plan individualizat

Pacienţii oncologici pot folosi de acum platforma Onco-Plan.ro, prima platformă online destinată persoanelor cu cancer, ce oferă suport şi informaţii specializate despre nutriţie, sănătate emoţională, comunicarea cu familia şi personalul medical. Mai mult, platforma îşi propune să ajute persoanele diagnosticate cu cancer să îşi creeze propriul plan pentru a-şi îmbunătăţi stilul de viaţă şi starea de sănătate pe termen lung. Platforma a fost creată de către o companie farmaceutică în parteneriat cu Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România. 

„Ne dorim ca informaţiile să ajungă la pacienţi, iar aceştia să înveţe să pună presiune pe sistem, să îşi apere drepturile şi să ştie despre boală. Ne dorim totodată dublarea ratei de supravieţuire a pacienţilor”, a explicat preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC), Cezar Irimia. Deseori, pacienţii au o cădere emoţională atunci când primesc diagnosticul de cancer iar de vină este, în principal, lipsa de informare sau inaccesul la informaţii valide.  

„Universul oricărui om sănătos, după diagnosticare este prăbuşit total. Pacientul pică într-o extremă negativă, în care totul i se pare o fatalitate şi i se pare că i s-a terminat viaţa iar de aceea, răspunsul la tratament este anevoios”, mai arată Irimia. Asta pentru că pacienţii oncologici resimt efectele secundare ale tratamentului la nivel fizic, dar şi în viaţa de zi cu zi. Specialiştii arată că două din 5 persoane diagnosticate cu cancer spun că şi-au pierdut pofta de mâncare şi aproape 70% din acestea percep cel puţin o schimbare chemosenzorială. În plus, circa 43% din pacienţi suferă de stres psihologic major.

De aceea, pacienţilor le este recomand să nu se informeze din surse necredibile de pe Internet, ci de pe platforma onco-plan.ro, întrucât informaţiile sunt avizate de către experţi. „Informaţiile de pe platformă provin de la specialiştii Federaţiei şi sunt avizate de către Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale, astfel că beneficiarii pot avea încredere. Apoi, elementul emoţional este foarte important în reuşita tratamentului. De aceea, căutăm să reabilităm emoţional pacienţii şi să-i sprijinim în lupta cu cancerul”, mai arată preşedintele FABC. În plus, aceştia află mai multe şi despre comunitatea pacienţilor oncologici şi cum pot participa la grupuri de suport, care vor fi dezvoltate permanent în institutele naţionale.

Ne dorim ca informaţiile să ajungă la pacienţi, iar aceştia să înveţe să pună presiune pe sistem, să îşi apere drepturile şi să ştie despre boală Cezar Irimia,  Preşedinte Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România      

Pe platformă, pacienţii oncologici îşi pot crea un plan individualizat în funcţie de tipul de cancer de care suferă, putând bifa „cancer pulmonar”, „melanoma” sau „suport general”. Apoi, la capitolul „Sănătate şi nutriţie” aleg mai multe teme pentru care vor să găsească soluţii: constipaţii, dificultate la înghiţire, oboseală, pierderea apetitului, senzaţia de ameţeală şi vomă. Pot alege totodată reţete sănătoase. Planul cuprinde şi capitolul sănătatea emoţională, unde pacienţii află despre gestionarea emoţiilor şi strategii de a face faţă diagnosticului de cancer. Comunicarea este un alt punct din plan şi cuprinde teme precum relaţia cu cei apropiaţi şi sfaturi pentru comunicare eficientă şi deschisă. Recomandările sunt specifice şi la obiect.

Cancerul - „ucigaşul” tăcut

Cancerul reprezintă una dintre principalele cauze care duc la deces. Peste 5 milioane de persoane au fost diagnosticate cu cancer la nivel mondial, în 2018. Dintre pacienţii oncologici, peste două milioane au murit anul trecut. Cancerul de sân a avut cea mai mare incidenţă anul trecut în Europa, fiind înregistrate 522.5113 de cazuri noi de îmbolnăvire, conform Agenţiei Naţionale pentru Cercetarea Cancerului din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Cancerul colorectal este pe al doilea loc, urmat de cancerul de plămâni şi prostate, fiecare cu peste 449.000 de cazuri noi.

 Şi în Statele Unite, cancerul de sân, cancerul pulmonar şi de prostată sunt des întâlnite. Societatea Americană privind Cancerul estimează că în anul curent sunt peste 1.700.000 de cazuri noi de cancer şi circa 606.000 de decese în Statele Unite. 

Atât în Europa, cât şi în SUA, rata deceselor cauzate de cancer sunt mai ridicate în rândul populaţiei masculine. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite