Pintea sesizează DNA în legătură cu neregulile de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat luni că raportul de control de la Casa Naţională de sănătate (CNAS) va fi trimis la DNA din momentul în care va fi finalizat deoarece „există fapte de natură penală”.

Sorinea Pintea a declarat că există suspiciuni de natură penală în legătură cu blocarea cardurilor de sănătate. „Aş dori sa precizez că instituţia CNAS nu este în subordinea Ministerului Sănătăţii, dar pentru ca Ministerul Sănătăţii gestionează sistemul de sănătate publică am considerat necesar să facem verificări. Controlul început în iunie va fi finalizat în 7 zile: acest raport de control va fi depus la DNA. Noi am studiat încă de săptămâna trecută ce avem în raportul preliminar. Există fapte de natură penală. Sunt convinsă ca instituţiile statului îşi vor face datoria”, a declarat luni, Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, după ce a revenit dintr-o întâlnire cu reprezentanţii CNAS şi cu cei care se ocupă de mentenanţa sistemului informatic din sănătate, informează ziare.com. 

Ministrul a mai precizat că sistemul a fost pus în funcţionare astăzi, dar după câte ore a întâmpinat din nou probleme.  „De 17 zile sistemul nu funcţionează. Azi s-a dat drumul la sistem şi înregistrat iar sincope. În  urma discuţiei, concluzia este că oricum se impun măsuri urgente pentru a putea rezolva urgent modul de funcţionare a platformei. În cursul zilei de azi se va face o procedura de achiziţie în regim de urgentă având în vedere ca pentru baza de date a expirat contractul. Procedura începută nu a fost finalizată, deci pentru a asigura o perioadă tampon este nevoie de o procedura de urgentă. Trebuia făcută în momentul în care s-a constatat că procedura nu este gata. Nu puteau fi validate serviciile medicale. Offline-ul funcţionează, dar nu este o soluţie. A doua chestiune care trebuie rezolvată este infrastructura hardware, capacitatea de stocare. În acest moment este ocupată 98% şi în viitor o să ducă la periclitarea funcţionării sistemului", a mai explicat ministrul Sănatăţii.

Pintea a subliniat ca CNAS a „blocat funcţionărea normală a sistemului" de multi ani, din cauza birocraţiei. "De ani de zile, CNAS, uzând de procedee birocratice exagerate, a blocat ceea ce înseamnă funcţionarea normală a sistemului. În momentul în care nişte proceduri puteau fi finalizate, au fost uitate, oferte expirate stând în Casă. Sunt lucruri care au îngreunat şi au afectat foarte mult funcţionarea sistemului", arată ministrul. 

Sorina Pintea a mai precizat că îşi cere scuze pacienţilor, în numele CNAS, pentru problemele sistemului informatic: „Aş dori în numele celor de la Casă, deşi nu este în subordinea Ministerului Sănătăţii, să îmi cer scuze utilizatorilor şi pacienţilor care au avut de suferit în urma nefuncţionării sistemului la capacitatea pentru care a fost creat, pentru că şi aici este o discuţie. Sunt mai multe aspecte care este nevoie să fie rezolvate pe termen mediu şi lung, unul dintre aceste aspecte se referă la securitatea cibernetică, un alt aspect se referă la contractarea de urgenţă a unor servicii privind auditarea în integralitatea a sistemului, pentru aceste aspecte s-a depus o cerere de finanţare”, a declarat Pintea.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite