Pilulele contraceptive Yaz şi Yasmin, suspectate că ar fi provocat 23 de decese

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM) a anunţat că retrage de pe piaţă pilulele anticoncepţionale Cilest, pe motiv că nu sunt eficiente, ministerul Sănătăţii din Canada a arătat că cel puţin 23 de femei care luau contraceptive Yaz şi Yasmin ar fi decedat în urma utilizării medicamentelor.

UPDATE  Agenţia Europeană a Medicamentului analizează raportul risc-beneficiu al unor contraceptive

Comitetul de farmacovigilenţă pentru evaluarea riscului al Agenţiei Europene a Medicamentului (ANM) analizează raportul risc-beneficiu în cazul contraceptivelor combinate, un răspuns legat de acest subiect urmând să fie făcut public la şedinţa din iulie, potrivit preşedintelui ANM, dr. Marius Savu, citat de Mediafax.

„Evaluarea contraceptivelor orale combinate de generaţia a treia şi a patra de către Agenţia Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency = EMA) a fost demarată la iniţiativa Franţei, pentru a se stabili necesitatea restricţionării utilizării acestor medicamente la femeile care nu pot folosi alte contraceptive orale combinate. Franţa a făcut această solicitare în contextul unor iniţiative recente de reducere a utilizării contraceptivelor orale combinate de generaţia a treia şi a patra de către femeile franceze, în favoarea utilizării contraceptivelor orale de generaţia a doua“, s-a arătat într-un comunicat din 15 februarie 2013 al Agenţiei Europene a Medicamentului .

Agenţia Europeană a Medicamentului a demarat o reevaluare a mai multor contraceptive hormonale autorizate în Uniunea Europeană.

Medicii şi farmaciştii, care au obligaţia să semnaleze reacţiile adverse la medicamente, suspectează că pilulele Yaz şi Yasmin ale laboratorului german Bayer s-ar afla la originea acestor decese.

Documentele puse la dispoziţia autorităţilor din Canada arată că alte 600 de femei au suferit reacţii adverse la anticoncepţionalele menţionate.

Totodată, un avocat care a lansat un recurs în nume colectiv a afirmat că este posibil ca sute femei să fi suferit efecte dăunătoare de la produsele în chestiune, iar mii de plângeri au fost depuse împotriva Bayer, în special în SUA.

Agenţia Medicamentului din SUA a emis chiar şi un advertisment în luna aprilie a anului trecut, arătând că pilulele ar putea fi „legate de un risc crescut de formare de cheaguri de sânge”.

De asemenea, în 2011 s-a autosesizat şi Agenţia Europeană a Medicamentului. Yaz şi Yasmin sunt printre cele mai vândute pilule anticoncepţionale din lume.

Contraceptivele Cilest, retrase de pe piaţa europeană

ANMDM a retras de pe piaţă pastilele contraceptive Cilest (0,250mg/0,035mg). Hotărârea vine ca urmare a notificări venită prin sistemul european de alertă rapidă, specialiştii care au tras semnalul de alarmă fiind, de această dată, belgienii.

Prin urmare, „ANMDM a luat decizia de retragere, la nivel de distribuitor angro, a tuturor seriilor fabricate din ianuarie 2011 până în prezent, din medicamentul Cilest”, se arată într-o informare a agenţiei.

Potrivit sursei citate, fabricantul din Belgia a depistat o problemă de calitate la unele serii de produs, defectul conducând la o diminuare a efectului contraceptiv.

„Fenomenul este puţin probabil, deoarece comprimatul se administrează o singură dată pe zi şi, în plus, analiza efectuată de companie pentru perioada 1 ianuarie 2009-31 decembrie 2012, a arătat o scădere a numărului de raportări primite, în ceea ce priveşte lipsa eficacităţii şi apariţia sarcinii”, mai transmit specialiştii ANMDM.

Pe aceeaşi temă:

Fervex pentru răceală, retras de pe piaţa europeană. Medicamentul se vindea abuziv

Alt scandal în lumea farmaceutică. Medicamentul pentru răceală Fervex va fi retras din întreaga Europă

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite