Peste două milioane de români emigranţi şi numai 2.000 plecaţi să conducă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Managerii români sunt foarte apreciaţi în multinaţionalele din străinătate
Managerii români sunt foarte apreciaţi în multinaţionalele din străinătate

Peste două milioane de români muncesc în străinătate, dar numai 2.000 dintre aceştia au plecat pentru a conduce o afacere, o divizie sau un departament peste hotare.

România are aproximativ 50.000 de specialişti răspândiţi pe glob, în această categorie intrând inginerii, medicii, programatorii şi contabilii, 10-20.000 de angajaţi relocaţi în multinaţionalele din lume, iar aproape 2.000.000 de români care fac "munca de jos": lucrează în hoteluri şi restaurante, în construcţii, în agricultură, câştigându-şi titlul de căpşunari, fac menajul sau au grijă de copiii străinilor.

Acesta este tabloul activităţilor întreprinse de românii emigraţi peste hotare. Potrivit Raportului asupra imigraţiei Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), publicat în iulie 2010, numai în Uniunea Europeană sunt 2,5 - 2,7 milioane de români emigraţi.

Citeşte şi:
Raport OCDE: Sunt 2,7 milioane de emigranţi români în UE

Portretul-robot al emigrantului român: tânăr şi fără bani

Cum te schimbă străinătatea

O analiză "Bussines Magazin" prezintă, însă, situaţia acelor puţini români cărora li s-a acordat suficientă încredeere pentru a conduce afacerile din străinătate. "Ei nu au plecat de la rau la bine, ci de la bine la mai bine", scrie publicaţia citată.

Află ce regiunile de pe glob atrag cei mai mulţi manageri români şi care sunt domeniile lor de activitate

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite