Peste 900 de medicamente au fost scoase de la compensare. Care sunt efectele reducerii preţurilor la medicamente şi cum sunt afectaţi românii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 900 de medicamente au fost scoase de la compensare. Decizia le aparţine producătorilor din industria farmaceutică care au preferat să nu-şi mai depună dosarele pentru stabilirea preţului la produsele din portofoliu. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii asigură însă că pentru toate aceste medicamente există alternativă terapeutică.

Aşa a anunţat Mihaela Udrea, directorul Direcţiei Farmaceutice din Ministerul Sănătăţii, care i-a asigurat însă pe pacienţi că pentru cele 900 de medicamente delistate există alternative terapeutice.

„Produsele pentru care nu s-au depus dosare pentru stabilirea preţului sunt vreo 900 la număr, atât medicamente generice (ieftine, n.r.) cât şi medicamente inovative (scumpe, n.r.) dar pentru ele există alternativă terapeutică, astfel că nu suntem afectaţi de aceste decizii luate de companii”, a declarat Mihaela Udrea, director în Ministerul Sănătăţii, adăugând că ordinul privind reglementarea noilor preţuri la medicamente a fost deja publicat în Monitorul Oficial.

De ce s-a tot amânat intrarea în vigoare a noilor preţuri

În prezent, Ministerul Sănătăţii încă lucrează la soluţionarea contestaţiilor depuse de producătorii de medicamente, iar cel mai probabil pe 15 iunie, cele două cataloage care vor stabili preţurile medicamentelor vor fi înaintate şi reprezentanţilor Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Oficialii nu au estimat însă când vor intra noile preţuri în vigoare, deşi promit că pacientul va simţi ieftinirea în această vară. Udrea a explicat şi motivele pentru care termenul de intrare în vigoare a noilor preţuri a fost amânat de mai multe ori.

„Pentru medicamentele originale, inovative, avem un coş de 12 ţări din care noi luăm preţul existent pe forma farmaceutică cea mai aproapiată de forma din România pentru care calculăm preţul medicamentului respectiv. După ce am reuşit să facem verificarea pentru cele 1.800 de medicamente inovative, le-am pus într-o listă, pentru a putea fi refernţiate şi medicamentele generice. Acestea din urmă au o dublă referenţiere. În stabilirea preţului producătorii de generice trebuie să ţină seama de preţurile din coşul de 12 ţări. De asemenea, preţul lor trebuie să fie la 65% din cel al inovativului. Deci dacă noi nu aveam un preţ finalizat nu puteam să calculăm preţul medicamentului generic”, a explicat directorul din MS, cu prilejul „Şcolii de Vară pentru Jurnalism farmaceutic”, ediţia 2015, organizată de Colegiul Farmaciştilor din România. 

MS vrea încă o lege prin care să stabilească preţul medicamentelor

Însă preţurile la medicamente se vor mai schimba o dată. Asta pentru că imediat ce noile cataloage de preţuri vor intra în funcţiune, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii intenţionează să lucreze la o nouă lege prin care să fie statuată modalitatea de calcul a preţului la medicamente. În prezent, ea se face prin ordin de ministru, astfel că este schimbată în funcţie de orientarea partidului aflat la guvernare.

„La finalul acestei sesiuni parlamentare, imediat cum intră în vigoare ordinul şi cele două cataloage - catalogul naţional public, respectiv catalogul naţional CANAMED, vom începe să ne gândim la un nou sistem şi la o nouă modalitate de calcul a preţului la medicamente”, a completat Udrea.

Şefa Direcţiei Medicamentului din MS a mai precizat că economia estimată de autorităţi prin implementarea noilor preţuri la medicamente este de 10%. Legat de discontinuităţile din farmacii, Mihaela Udrea a spus că în acest interval s-au primit câteva sesizări punctuale de la pacienţi, medici şi chiar companii.

„Din această situaţie de actualizare a preţului, farmaciile şi distribuitorii încearcă să îşi optimizeze preţul în sensul să nu mai aibă stocuri foarte mari întrucât producătorul nu acoperă din reducerea preţului nici măcar cu un procent. În această situaţie, pacientul, dacă merge cu o reţetă compensată sau gratuită şi solicită la farmacie, farmacia face o comandă fermă şi distribuitorul îi va aduce reţeta într-un interval de 24-48 de ore”, a declarat oficialul, adăugând că s-au depus dosarele pentru 1.800 de medicamente inovative şi pentru 3.800 de produse generice.

Farmaciştii au rămas cu medicamentele scumpe în farmacii

Pe de altă parte, Clara Popescu, vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor din România, a declarat că sistemul se confruntă cu o criză a medicamentelor pe care autorităţile nu vor să o recunoască. „Farmaciştii nu îşi fac stocuri, nu vor să cumpere medicamente pentru că rămân pe pierdere”, a explicat farmacista.

Şi reprezentanţii distribuitorilor de medicamente din România afirmă că situaţia este gravă. „Este isterie peste tot. Farmaciile încearcă să-şi elimine stocurile şi s-a ajuns la un blocaj din cauza acestei incertitudini încât nu au mai comandat nimic. Vânzările noastre au scăzut pe toate produsele. Problema este că produsele ieftine din farmacii s-au epuizat şi farmaciştii au rămas cu medicamente scumpe, pe care nu reuşesc să le vândă”, au precizat oficiali din rândul distribuitorilor.

Distribuitorii mai susţin că o idee pe care autorităţile le-au indus-o pacienţilor este aceea că toate medicamentele se vor ieftini din vară, lucru neadevărat în opinia lor. „Unele medicamente se vor ieftini, altele vor stagna ca preţ, iar altele se vor scumpi, ca urmare a reactualizării cursului euro. Sunt pacienţi care stau la limita stocului şi cred că vor plăti mai puţin, dar nu este aşa în cazul tuturor medicamentelor”, au completat oficiali din rândul distribuitorilor.

Experţi: „E un joc de-a şoarecele şi pisica“

În tot acest peisaj, marele perdant este, de fapt, pacientul, pus în situaţia de a nu găsi medicamentele necesare. Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP), a explicat, pentru „Adevărul”, că de câteva săptămâni, românii care au nevoie de medicamente ajung să se plimbe între farmacii, în speranţa că pot obţine molecula de pe reţetă.

„Poate că cei cu anumite afecţiuni sau din anumite regiuni vor suferi însă de lipsa unor medicamente. În mod ideal, Guvernul ar fi lăsat o perioadă de tranziţie în care farmaciile să îşi poată epuiza stocurile la preţurile actuale. Pe de altă parte, este în interesul producătorilor şi al distribuitorilor să creeze o imagine de blocaje iminente şi catastrofale pe piaţă şi să câştige pacienţii de partea lor, aşa că trebuie să fim atenţi să nu cădem în plasa speculaţiilor fără o bază reală”, a declarat, pentru „Adevărul”, Nicolae Done, doctorand în politici de sănătate publică la Universitatea Johns Hopkins din Statele Unite ale Americii. 

Done mai subliniază că atât timp cât scăderea preţurilor nu este prea drastică, medicamentele vor fi disponibile, doar că marja de profit va fi mai mai mică. „Este clar că reducerile de preţuri vor produce economii. Cât de mari vor fi, e greu de estimat. E un joc de-a şoarecele şi pisica, MS vrea să demonstreze că doar taie puţin din profituri, producătorii şi intermediarii vor să arate că reducerile de preţ le vor afecta abilitatea de a aduce medicamente pe piaţă şi că vor suferi pacienţii. Să nu uităm, însă, că bugetul Sănătăţii este limitat şi trebuie puse în balanţă profiturile cu accesul pacienţilor”, a conchis specialistul. 

Potrivit lui Petru Crăciun, scăderea coplăţii suportate de pacient din preţul medicamentului îmbunătăţeşte răspunsul acestuia la tratament. Altfel spus, persoanele cu venituri sub medie au şanse mai mari să continue tratamentele cronice în bune condiţii, explică specialistul. Există însă şi riscuri.

„De la un punct, dacă preţul medicamentelor mnu acoperă în mod constant costurile de producţie, depozitare, comercializare, atunci va fi scos la un moment dat din circuitul comercial”, a explicat, pentru „Adevărul”, Petru Crăciun. Acest lucru s-ar putea întâmpla însă abia în următoarele 6-12 luni de la intrarea în vigoare a noilor preţuri.

Terapii noi pentru pacienţii cu hepatită în stadii avansate

Scăderea preţurilor la medicamente le va permite, însă, autorităţilor, să pună pe piaţă şi terapii noi pentru pacienţii care suferă de hepatită C. Mai exact, peste 7.000 de români infectaţi cu virusul hepatitic C, dar care au ajuns în stadii avansate ale bolii şi pentru care tratamentul actual nu mai dă rezultate, vor putea primi, în scurt timp, medicamente mai eficiente.

Asta pentru că oficialii din Sănătate negociază în acest moment cu producătorii de medicamente astfel încât să aducă în ţară tratamentul fără interferon, România fiind una dintre puţinele ţări în care pacienţii vor avea acces la astfel de molecule. Preţul de catalog pentru aceste medicamente este între 50.400 de euro şi 85.550 de euro pentru un singur pacient, în vreme ce în Egipt acelaşi medicament costă 790 de euro, costul minim de producţie fiind între 90 şi 240 de euro.

„Preţurile oficiale diferă în fiecare ţară, dar există şi preţuri neoficiale, negociate, care sunt mult mai mici şi, în general, pe contracte secrete. Fiecare medic are un număr de pacienţi care au nevoie urgent de tratament. Apreciem că s-au făcut nişte paşi, dar vrem să vedem că oamenii îşi primesc tratamentul, sunt disperaţi pentru că cel actual nu mai funcţionează”, a declarat, pentru „Adevărul”, Marinela Debu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO).

Practic, noul tratament, de care vor beneficia circa 7.000 de pacienţi cu hepatită în stadii avansate, va fi suportat integral din Fondul Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate (FNUASS), bolnavii urmând a fi selectaţi de o comisie. „Efectul terapeutic al noului tratament se duce undeva spre peste 90%, faţă de cel care este acum”, a declarat Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii, când a fost discutată o ordonanţă de urgenţă care ulterior a fost aprobată.

În prezent, în România există 650.000 de persoane purtătoare de virus C, însă doar în cazul a 16.000 boala s-a dezvoltat, a mai apreciat ministrul. 

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite