Peste 500 de cazuri de cancer oral sunt descoperite anual de medici, 60 la sută fiind neoperabile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 500 de cazuri de cancer oral sunt descoperite anual de medici, 60 la sută din acestea fiind neoperabile, a declarat, miercuri, medicul Alexandru Bucur, de la Spitalul Clinic de Chirurgie oro-maxilo-facială "Prof .dr. Dan Teodorescu" din Bucureşti, cu ocazia lansării campaniei de prevenire a acestei boli.

Medicul Alexandru Bucur a spus că vârsta pacienţilor cu cancer oral a scăzut mult în ultimii ani, de la 60-65 de ani la 40-45 de ani, el precizând că incidenţa cazurilor a crescut după trei -patru ani de la accidentul nuclear de la Cernobîl.

”Din păcate, oamenii ajung la medic în stadiul avansat al bolii. Astfel, anual sunt peste 500 de cazuri noi pe an, 60 la sută din aceste cazuri sunt neoperabile. Cele mai grave cazuri sunt cele la limba şi planşeu bucal", a afirmat profesorul Bucur.                        

                     

Această afecţiune este mai frecventă la bărbaţi, raportul fiind de 10 la 1.

Medicul atrage atenţia că una dintre cele mai bune măsuri pentru reducerea numărului cazurilor de cancer oral este prevenţia, iar acest lucru înseamnă prezenţa la un control de rutină de două ori pe an sau măcar o dată pe an. Orice leziune poate fi depistată din timp, în urma unor investigaţii ”de mare precizie”, a explicat profesorul Bucur.          

O campanie în cadrul căreia vor fi oferite consultaţii gratuite a fost lansată de Spitalul Clinic de Chirurgie oro-maxilo-facială "Prof .dr. Dan Teodorescu" şi Primăria Bucureşti.             

"Iată de ce, pentru prima dată am organizat această campanie gratuită prin care asigurăm un consult gratuit persoanelor care s-au programat în acest sens. Suntem îngrijoraţi de numărul tot mai mare de cancer oral, de aceea rugăm colegii din cabinetele stomatologice să trimită în clinicile de chirurgie oro-maxilo-facială orice suspiciune de boală oncologică. De asemenea, orice om care sesizează o anomalie orală, o tumoră la buza limbii, planşeu, val palatin, trebuie să meargă la spital, pentru că aceste tumori sunt la vedere. De multe ori cazurile care ajung la spital sunt atât de grave încât o tumoră acoperă integral o buză sau ambele buze, sau limba”, a mai spus medicul Alexandru Bucur.    

Până acum în campanie s-au înscris pentru consultaţii gratuite 300 de persoane.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite