Peste 50 de spitale vor primi finanţare suplimentară pentru ca pacienţii să nu-şi mai cumpere medicamentele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 50 de unităţi medicale din ţară vor primi o finanţare suplimentară de la Ministerul Sănătăţii, astfel încât pacienţii să nu mai fie nevoiţi să cumpere medicamente şi materiale sanitare, a anunţat secretarul de stat Raed Arafat.

Medicul îşi doreşte ca, în două-trei luni, bolnavii să nu mai fie nevoiţi să îşi cumpere medicamentele, iar dacă acest lucru continuă să se întâmple, atunci Ministerul Sănătăţii va investiga cauzele şi poate retrage finanţarea respectivă.

Şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa va beneficia de bani în plus.

„Vorbim aici de o finanţare pe tarif de caz ponderat care va creşte de la 1.440 de lei la 1.800 de lei în acest an, pentru Constanţa. Spitalul intră şi pe programul de Anestezie-Terapie Intensivă ce aduce încă o sumă semnificativă ca şi subvenţie pentru cazurile critice care se tratează în Terapie Intensivă. Până acum erau subfinanţate şi spitalele nu puteau să le trateze corect şi trimiteau familiile, bolnavii să cumpere medicamente din afara spitalului. Intrând în acest program, ne aşteptăm ca spitalul să nu mai aibă nicio problemă din punct de vedere al materialelor şi medicamentelor şi să nu se mai trimită bolnavii să cumpere medicamente în oraş”, a explicat Arafat.

Raed Arafat a menţionat că în cazul în care un medic îi cere unui bolnav un anumit medicament pe care spitalul nu îl deţine, trebuie întrunită o comisie medicală a unităţii respective care să analizeze dacă solicitarea este sau nu justificată şi dacă există alternative.

„Dacă un medic consideră că un bolnav are nevoie de ceva ce nu deţine spitalul, acest lucru nu se solicită familiei, pacientului, ci se solicită managerului spitalului. Managerul trebuie să găsească o soluţie dacă această solicitare este justificată”, a mai spus Raed Arafat.

El a precizat că suma alocată celor 54 de unităţi spitaliceşti, prin programul de Terapie-Intensivă, până la sfârşitul anului, este de 1.600 miliarde de lei vechi, dar suma ar putea creşte la rectificarea bugetară în funcţie de necesităţi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite