VIDEO Slujbă istorică: zeci de mii de credincioşi şi 2.000 de invitaţi oficiali la sfinţirea Catedralei Naţionale. Altarul poate fi vizitat până joi seară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Catedrala are cea mai impresionantă catapeteasmă din ţară FOTO basilica
Catedrala are cea mai impresionantă catapeteasmă din ţară FOTO basilica

Peste 40.000 de credincioşi din întreaga ţară şi 2.000 de invitaţi oficiali au participat, duminică, la sfinţirea Catedralei Naţionale şi la Liturghie, evenimentul fiind organizat de Patriarhia Română. În interiorul lăcaşului de cult au intrat doar invitaţii oficiali, iar credincioşii au urmărit de pe esplanada din faţa Catedralei Sfânta Liturghie pe ecranele special montate. Lăcaşul de cult va fi deschis până joi seară.

GALERIE FOTO

UPDATE 21.10 În faţa Catedralei se află în continuare sute de persoane care aşteapta să treacă prin Sfântul Altar 

captura

UPDATE 18.09 Un număr de 105 persoane au avut nevoie de îngriiri medicale, până la ora 18.00. Dintre acestea, nouă persoane au fost transportate la spital.

Mii de persoane aşteaptă încă să intre în curtea Catedralei.

UPDATE 17.15 Coada de pelerini care aşteaptă să intre în Sfântul Altar se întine pe sute de metri. 

„În zona exterioară Catedralei sunt câteva mii de persoane care aşteaptă să viziteze altarul catedralei şi celelalte puncte de interes pe care le au de vizitat. Colegii mei au luat măsuri astfel încât accesul în incinta catedralei să se facă într-un mod cât mai organizat pe grupuri mici de persoane, astfel încât să prevenim accidentele şi evenimentele nedorite. Însă parte din aceste persoane pe fondul oboselii, pe fondul temperaturilor scăzute, şi-au pierdut răbdarea şi au forţat accesul", a declarat duminică, la Antena 3, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache.

FOTO Mediafax 

Sfinţire Catedrala Mântuirii Neamului  FOTO Mediafax

UPDATE 16.10 Numărul participanţilor la slujbele de sfinţire a Catedralei Mântuirii Neamului care au avut nevoie de îngrijiri medicale a ajuns la 93 până la ora 16.00

UPDATE 15.23 Numărul participanţilor la slujbele de sfinţire a Catedralei Mântuirii Neamului care au avut nevoie de îngrijiri medicale a ajuns la 83. Cele mai frecvente solicitări au fost pentru leşin. 

Miile de pelerini care au venit duminică la slujba de sfinţire a Catedralei Mântuirii Neamului s-au împins să intre în curtea lăcaşului de cult devenită neîncăpătoare. (VIDEO). Mai multe persoane în vârstă au încercat să forţeze gardurile puse de jandarmi, iar în îmbulzeala creată unii dintre aceşti participanţi au căzut şi s-au lovit.

FOTO Inquam 

Slujba de sfinţire a Catedralei Neamului. FOTO Inquam Photos

UPDATE 14.10 Sfânta Liturghie s-a încheiat cu mesajul Patriarhului Daniel, care a anunţat că toţi pelerinii pot intra până joi să se închine la Sfântul Altar şi la moaştele Sfântului Andrei şi ale Sfintei Ecaterina, „să ducă acasă binecuvântare şi sfinţenie“

UPDATE 14.00 Patriarhul Ecumenic, Bartolomeu, a afirmat în predica rostită la finalul Sfintei Liturghii că, prin sfinţirea acestui lăcaş de cult, Dealul Arsenalului s-a transformat în dealul păcii.

„Astăzi, prin sfinţirea Catedralei cu hramul Înălţarea Domnului şi Sfântul Apostol Andrei cel Întâi chemat, Dealul Arsenalului, adică al locului în care se reparau şi se depozitau arme, s-a transformat în dealul păcii şi al sfinţeniei, în dealul harului şi binecuvântării, nu numai pentru Bucureşti, ci şi pentru întreaga Românie“.

UPDATE 13.50 Mitropolitul de Patra, Grecia, a primit de la PF Daniel un set de vase în schimbul aducerii raclei cu mâna dreaptă a Sfântului Apostol Andrei.

„O nespusă emoţie ne provoacă gândul că ţările noastre, Grecia şi România, cu harul Domnului şi pentru rugăciunile Sfântului Apostol Andrei sunt unite prin legături istorice, întrucât în perioada anilor de restrişte ţara Preafericirii Voastre a găzduit mulţi greci care la rândul lor au contribuit la dezvoltarea acestor meleaguri şi au organizat războiul sfânt pentru eliberarea neamului nostru", a spus Mitropolitul Hrisostom de Patra, adresându-se Patriarhului Daniel.

captura vase

PF Daniel a evocat momentul aducerii capului Sfântului Apostol Andrei la Bucureşti, în 2011, şi a mâinii Sale în aceste zile, evidenţiind rolul duhovnicesc pe care l-a avut Sfântul Andrei în ridicarea Catedralei Naţionale.

„Capul Sfântului Andrei ne-a ajutat să gândim frumos la această catedrală, iar mâna Sa ne-a arătat mâna care a făcut catedrala. Sfântul Andrei a construit catedrala folosindu-se de priceperea constructorilor şi a pictorilor. Sfântul Andrei ne ajută să gândim şi să lucrăm duhovniceşte şi să fim misionari în timpul nostru, după modelul său“, a spus Patriarhul Daniel.

UPDATE 13.10 Peste 60 de persoane dintre cei peste 40.000 de oameni care participă la slujbele de sfinţire a Catedralei Mânturirii Neamului au avut nevoie de îngrijiri medicale, până la ora 13.00, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov. Trei persoane au fost transportate la spital. În Bucureşti este ceaţă, iar temperatura aerului nu depăşeşte 3 grade Celsius. 

UPDATE 11.40 În predica rostită după citirea Sfintei Evanghelii, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a vorbit despre greutăţile şi piedicile „vrăjmaşului“ care au făcut ca acestă Catedrală să se înalţe la o sută de ani de la Marea Unire.

FOTO Inquam 

Slujba de sfinţire a Catedralei Neamului. FOTO Mediafax

„Este adevărat că, în cursul anumitor etape ale strădaniilor neobosite depuse pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului, s-a creat impresia că ridicarea acesteia este imposibilă. Dar aţi avut credinţă statornică şi nezdruncinată în atotputernicia Lui Dumnezeu. Aţi avut fierbinte dragoste faţă de El şi de Biserica Lui! Aţi avut nădejde tare că preaputernica dreaptă a Celui Preaînalt avea să vină, negreşit, în ajutorul strădaniilor sfinte la care nu aţi renunţat”.

UPDATE 10.55 Aproximativ 45 de persoane care participă la slujba de sfinţire a Catedralei Mânturirii Neamului au avut nevoie de îngrijirile medicilor, potrivit datelor transmise de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov. Două persoane au fost transportate la spital.

Slujba de sfinţire a Catedralei Neamului. FOTO Mediafax

„De la începutul misiunii şi până în prezent, echipajele pompierilor SMURD au acordat îngrijiri medicale la aproximativ 30 persoane, dintre care două au fost transportate la spital“, au anunţat, duministă, reprezentanţii ISU Bucureşti-Ilfov. 

FOTO Inquam 

Slujba de sfinţire a Catedralei Neamului. FOTO Inquam Photos

UPDATE 10. 50 Patriarhul Ecumenic Bartolomeu oficiază prima Liturghie în Catedrala Mântuirii Neamului împreună cu Patriarhul Daniel, în continuarea momentului istoric al sfinţirii ei în contextul împlinirii a o sută de ani de la Marea Unire.

Din sobor fac parte Mitropolitul Hrisostom de Patra, alţi arhierei din Biserici Ortodoxe surori şi majoritatea ierarhilor români.

UPDATE 10.40 Mesajul Patriarhului Daniel, la sfârşitul slujbei de sfinţire a Catedralei Mântuirii Neamului:

„Cu ajutorul Lui Dumnezeu, am sfinţit Altarul acestei Catedrale numită a Mântuirii Neamului. Mulţumim tuturor celor care ne-au ajutat şi ne vor ajuta în continuare pentru că, aşa cum se vede, mai sunt lucrări pentru terminarea turlei, apoi pictarea bisericii în mozaic. Sperăm ca peste 3 ani să revenim la sfinţirea picturii în această Catedrală,. 

E mai multă răcoare decât ne-am aşteptat. Cei care nu pot urma şi sfânta Liturghie pentru că au alt program sau nu mai pot rezista sunt liberi să se retragă şi revin la sfârşit, când toţi cei prezenţi se vor închina în altar, până joi, inclusiv, toţi credincioşii, bărbaţi şi femei, vor putea intra în Altar, cerând ajutor pentru împliinirea dorinţelor de bine.

Vă felicităm pe cei care aţi venit şi ne bucurăm că putem măsura în mod mai realist câte persoane încap în catedrală fiind aşezate pe scaun. Avem loc pentru 3.000 de scaune. Când toţi stau in picioare, încap 5.000. Catedrala este totuşi mică, în raport cu populaţia, cu cei care stau afară. Totdeauna ea va fi neîncăpătoare. Vara vom putea săvârşi slujbe şi afară“. 

image

UPDATE 10.30 Slujba de sfinţire a Altarului s-a încheiat şi urmează prima Liturghie în Catedrala Mântuirii Neamului. 

UPDATE 09.00 A început slujba de sfinţire a Catedralei Mântuirii Neamului, oficiată de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu şi PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

În exteriorul Catedralei au avut loc mai multe momente liturgice, lăcaşul de cult fiind uns cu Sfântul şi Marele Mir şi stropit cu agheasmă. Apoi, soborul slujitor condus de Patriarhul Ecumenic a intrat în sfântul altar, unde a continuat rânduiala sfinţirii catedralei.

FOTO Inquam Photos / Adriana Neagoe

image

La eveniment participă peste 30.000 de credincioşi, dar şi oficialităţi. Mulţi dintre cei care asistă la eveniment pe platoul din faţa Catedralei Mântuirii Neamului au venit, din toată ţara, îmbrăcaţi în costume populare şi cu steaguri tricolore şi ale Patriarhiei.

 Enoriaşii urmăresc ceremonia de pe esplanada din faţa Catedralei, pe ecrane uriaşe amplasate în afara lăcaşului de cult, iar cei 2.000 de oficiali sunt în interiorul Catedralei. 

image

UPDATE 08.00 Slujba Acatistului Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina a început, fiind oficiată de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, Arhiepiscop al Constantinopolului - Noua Romă, şi de PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, alături de un sobor de mitropoliţi şi preoţi. Mii de credincioşi participă deja la slujbă, fiind aşteptaţi peste 30.000 de pelerini la evenimentele de sfinţire a Catedralei Neamului. Premierul Viorica Dăncilă participă la eveniment, unde mai sunt prezenţi şi preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, fostul primar al sectorului 5 Marian Vanghelie, fostul primar al Capitalei Sorin Oprescu, fostul ministru al Justiţiei Valeriu Stoica, dar şI Gigi Becali. 

FOTO Inquam 

image

Programul transmis de Patriarhia Română:

- ora 8.00: Slujba Acatistului Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina în Catedrala Naţională

- ora 9.00: Slujba de Sfinţire a Altarului Catedralei Naţionale. La sfârşitul slujbei se va citi Actul de sfinţire. 

- ora 10.30: începe Liturghia în interiorul Catedralei Naţionale. Slujbele vor fi oficiate de Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, Arhiepiscop al Constantinopolului - Noua Romă, şi de PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, alături de un sobor de mitropoliţi şi preoţi. 

- ora 13.00: racla cu Cinstita Mână a Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, şi racla cu moaştele Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina vor fi aşezate la ieşirea din Sfântul Altar al Catedralei Naţionale pentru a fi cinstite de către credincioşi, după închinarea acestora în Altar.

Prima slujbă în Catedrala Mântuirii neamului a avut loc, sâmbătă seară, şi a avut ca scop pomenirea eroilor neamului. O listă cu peste 350.000 de nume ale eroilor români din toate timpurile a fost îngropată în piciorul Sfintei Mese, alături de sfinte moaşte.

Slujba, transmisă pe ecrane în faţa Catedralei

Cei 30.000 de credincioşi aşteptaţi la slujba de sfinţire a Altarului Catedralei Naţionale vor sta pe esplanada din faţa Catedralei, unde vor putea urmări slujba Sfintei Liturghii pe ecranele special montate. Conform spaţiului interior disponibil,

.

După finalul Liturghei, toţi credincioşii pelerini ortodocşi prezenţi vor avea acces în Catedrală, atât în ziua sfinţirii (25 noiembrie), cât şi în zilele următoare (26-29 noiembrie, „zilele sfinţirii”), având posibilitatea să se închine în Altar, nou sfinţit.

Preşedintele Klaus Iohannis a fost invitat la ceremonia de sfinţire, însă a anunţat că nu poatre participa, fiind la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului European în care se discută proiectului de Acord al retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană (UE).

Şeful statului a transmis, însă, un mesaj în care afirmă că ”sfinţirea Catedralei Mântuirii Neamului reprezintă, pentru credincioşii ortodocşi din ţară şi din diaspora, o sărbătoare cu o încărcătură istorică şi simbolică aparte”. În plus, Iohannis i-a primit, sâmbătă, la Palatul Cotroceni, pe Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, Arhiepiscop al Constantinopolului - Noua Romă, şi pe PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. 

Catedrala Mântuirii Neamului nu are autorizaţie de securitate la incendiu, construcţia nefiind finalizată, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov. 

catedrala mantuirii nemaului FOTO basilica.ro

FOTO basilica.ro

”ISU Bucureşti-Ilfov a înştiinţat Mitropolia Munteniei şi Dobrogei –Arhiepiscopia Bucureştilor că, în condiţiile date, acesta poartă întreaga responsabilitate pentru siguranţa participanţilor”, au precizat pompierii bucureşteni. 

Ministerul Afacerilor Interne a decis să trimită la evenimentul de sfinţire a Catedralei mai multe echipaje de pompieri, poliţie, jandarmi şi medici pentru ca toţi participanţii să fie în siguranţă. 

Recomandările ISU pentru participanţi

• manevraţi cu grijă sursele de foc şi nu le ţineţi în apropierea materialelor inflamabile sau a obiectelor de vestimentaţie ale dumneavoastră sau ale celorlalţi participanţi;

• îmbrăcaţi-vă adecvat pentru temperaturile scăzute din această perioadă, mai ales în cursul nopţii;

• nu staţi perioade lungi de timp în spaţii deschise unde temperaturile sunt scăzute, în special dacă suferiţi de afecţiuni cardiorespiratorii sau de alte afecţiuni a căror evoluţie poate fi agravată de frig;

• nu expuneţi copiii cu vârste mici la temperaturi scăzute pentru perioade lungi de timp;

• dacă simţiţi disconfort sau acuzaţi probleme medicale adresaţi-vă celui mai apropiat punct de prim ajutor sau ambulanţă sau apelaţi numărul unic de urgenţă 112;

• nu blocaţi căile de acces şi ieşire din zonă, respectaţi recomandările structurilor de asigurare a ordinii publice şi evitaţi zonele supra-aglomerate;

• nu vă deplasaţi pe căi de acces improvizate sau nedestinate publicului;

• nu staţionaţi lângă utilajele de construcţie pentru a evita rănirile accidentale

Piatra de temelie a lăcaşului de cult a fost pusă în 29 noiembrie 2007 de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii ortodoxe Române. Lucrările propriu-zise au început în anul 2010.

Mai înaltă decât Casa Poporului şi mai lungă decât un teren de fotbal

Catedrala Naţională a Mântuirii Neamului şantier Sursa Facebook Parohia Brateş Tarcău

Catedrala Mântuirii Neamului are 120 de metri înălţime, fiind mai înaltă cu 34 de metri decât Casa Poporului, şi 126 metri lungime - mai lungă decât un teren de fotbal. Pentru construcţia fundaţiei clădirii au fost turnaţi 25.000 de metri cubi de beton. Aceasta va avea 8 lifturi, 4 adăposturi antiatomice, 42 de cripte, două săli multifuncţionale cu altare. Capacitatea spaţiului este de 5.000 de persoane. „La proiectul nostru n-am putut să facem o catapeteasmă din lemn, a trebuit una din beton, având în vedere aceste dimensiuni. Din calculele noastre a rezultat că pentru catapeteasmă avem nevoie de 12 kilograme de mozaic cu foiţă de aur pentru un metru pătrat de icoană”, a explicat inginerul Vasile Crăcăoanu, consilier patriarhal.

Pereţii interiori ai catedralei vor fi de asemenea acoperiţi cu mozaic adus din Italia. Inclusiv peretele veşmântarului care se află aici în interiorul altarului, practic locul pe care vor fi aşezate hainele preoţeşti, va avea 9 ferestre cu vitralii în termopan. De asemenea, cu o lungime de 42 de metri şi o înălţime de 7 metri, peretele va fi îmbrăcat în totalitate în icoane din mozaic, au completat reprezentanţii BOR.

Clopotele cu chipul Patriarhului Daniel

Clopotele Catedralei Mântuirii Neamului fabricate în Austria cu efigia Patriarhului Daniel Sursa basilica.ro

Clopotele Catedralei Mântuirii Neamului fabricate în Austria cu efigia Patriarhului Daniel Sursa basilica.ro

Catedrala Mântuirii Neamului are în total şase clopote al căror cost se ridică la aproximativ jumătate de milion de euro. Acestea au fost plătite exclusiv din banii Patriarhiei, nu din fonduri publice, mai arată sursa citată. Clopotele au fost realizate în fabrica Grassmayr din Austria, au o garanţie de 15 ani şi o durată de viaţă apreciată la peste 400 de ani, spun reprezentanţii Patriarhiei. Ele au ajuns în ţară anul trecut şi cântăresc împreună 33 de tone.

„Clopotul cel mare, dedicat Eroilor Neamului, are o greutate de peste 25 de tone, cu o înălţime şi un diametru de circa 3 metri. Acesta va putea fi auzit pe o rază de 15 km la evenimentele şi sărbătorile importante. În ceea ce priveşte calitatea sunetelor, aceasta este asigurată prin puritatea aliajului de bronz utilizat de turnătoria din Tirol, 78% cupru electrolitic cu puritatea de 99,99% şi 22% staniu electrolitic, cu aceeaşi puritate“, a mai comunicat instituţia. Pe fiecare dintre cele şase clopote sunt inscripţionate stema Patriarhiei, chipul în efigie al Patriarhului Daniel, precum şi inscripţia: «Binecuvântarea Patriarhului Daniel al României pentru Catedrala Naţională – Centenar 1918 – 2018»“.  

Pe aceeaşi temă:

Cât a costat de fapt Catedrala Mântuirii Neamului: cu cât au contribuit Guvernul şi Primăria

De ce îi deranjează Catedrala Mântuirii Neamului pe locuitorii din proximitate

Povestea clopotelor de jumătate de milion de euro care vor răsuna în Catedrala Mântuirii Neamului

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite