Peste 24.000 de specii de animale şi plante sunt pe cale de dispariţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Generaţiile următoare vor vedea rinocerul negru doar la muzeu sau în fotografii
Generaţiile următoare vor vedea rinocerul negru doar la muzeu sau în fotografii

Numărul animalelor şi plantelor pe cale de dispariţie în întreaga lume este de 24.216. Cei mai ameninţaţi în acest moment sunt rinocerii.

Animalele şi plantele apar pe Lista roşie a speciilor ameninţate cu extincţia, publicată de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (UICN)
Potrivit greenreport.ro, dintre cele 61.900 de specii studiate, 801 specii au dispărut deja, iar 4.000 de specii sunt serios ameninţate, alte 5.700 aflându-se in pericol.

Experţii UCIN sunt îngrijoraţi mai ales de soarta rinocerilor, în special a celor albi, decimaţi sistematic de braconieri. Astfel, ultimii rinoceri din Java, Vietnam, au fost deja ucişi până la ultimul, dar rinocerii albi din Africa Centrală ar mai putea fi salvaţi. Rinocerul negru a fost declarat deja complet dispărut.

De pe lista mai fac parte o serie de reptile terestre din Madagascar, printre care cameleonul Tarzan sau cameleonul cu nas bizar, dar şi mai multe subspecii de ton.

În ceea ce priveşte plantele, unele folosite pentru obţinerea unor medicamente se află pe lista celor ameninţate. De asemenea, brazii de apă chinezeşti, răspândiţi cândva în China şi Vietnam, sunt aproape de dispariţie din cauza agriculturii intensive.

„Lista roşie a UICN este un indicator critic al stării în care se află biodiversitatea. Lumea este plină de specii minunate care ar putea să devină foarte curând obiectul miturilor sau al legendelor, dacă eforturile de conservare nu dau roade", a avertizat Jean-Christophe Vie, director adjunct al Programului UICN pentru salvarea speciilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite