Peste 10.000 de români au rămas fără ajutoare sociale pentru că nu şi-au plătit taxele şi impozitele locale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 10.000 de persoane au rămas fără venitul minim garantat din cauza neplăţii salariilor FOTO Adevărul
Peste 10.000 de persoane au rămas fără venitul minim garantat din cauza neplăţii salariilor FOTO Adevărul

Peste 10.000 de persoane au rămas fără venitul minim garantat, alocaţia pentru susţinerea familiei sau indemnizaţia pentru creşterea copilului, prestaţiile fiind suspendate din cauza neachitării taxelor şi impozitelor locale, informează Mediafax.

Ministerul Muncii, Famililei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice precizează că, potrivit datelor centralizate de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, 10.668 de dosare au fost suspendate din plată ca urmare a neachitării de către beneficiari a impozitelor şi taxelor locale.

Practic, din cele 10.668 de plăţi suspendate, cele mai multe sunt alocaţii pentru sprijinirea familiei. Din datele centralizate rezultă că au mai fost suspendate 3.369 de dosare pentru acordarea venitului minim garantat, din 221.000 înregistrate în total, şi 2.813 de indemnizaţii pentru creşterea copilului, dintr-un total de 144.000.

Judeţele în care s-au înregistrat cele mai multe cazuri de suspendare a indemnizaţiei pentru creşterea copilului sunt: Suceava, Dolj, Constanţa şi în Bucureşti. În schimb, cele mai multe dosare pentru acordarea alocaţiei pentru sprijinirea familiei au fost suspendate în Mureş, Iaşi, Satu-Mare, Dolj, Vaslui, Buzău, Girgiu, Botoşani.

Referitor la judeţele în care se înregistrează cele mai multe persoane care au rămas fără venitul minim garantat din cauză că nu şi-au achitat taxele şi impozitele locale, acestea sunt: Mureş, Călăraşi, Dolj,Vrancea, Iaşi, Buzău.

„Beneficiile de asistenţă socială finanţate din bugetul de stat şi, după caz, din bugetele locale se acordă sub rezerva achitării de către beneficiar a obligaţiilor de plată faţă de bugetul local”, se arată în lege.

Conform prevederilor Codului Fiscal, aceste impozite şi taxe se plătesc anual, în două rate egale, pănă la datele de 31 martie şi 30 septembrie, plata cu anticipaţie atrăgând după sine bonificaţii de până la 10 la sută, iar depăşirea datei de 30 septembrie atrăgând după sine aplicarea de penalităţi şi majorări.

De asemenea, există o perioadă de graţie de 60 zile în care se pot plăti aceste datorii către bugetele locale, timp în care beneficiarul primeşte prestaţia socială, urmând ca după această perioadă să se procedeze la suspendarea dreptului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite