Personalul din Sănătate se pregăteşte de proteste. Calendarul va fi stabilit vineri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CMR a trimis scrisori la toţi cei 40.000 de membri ai organizaţiei FOTO Adevărul
CMR a trimis scrisori la toţi cei 40.000 de membri ai organizaţiei FOTO Adevărul

Colegiul Medicilor din România (CMR) a trimis membrilor organizaţiei scrisori prin care îi anunţă că vor fi organizate proteste în stradă. Documentul a ajuns la toţi cei 40.000 de membri al asociaţiei profesionale, care sunt îndemnaţi să participe la acţiunile de protest. Pe de altă parte, Sanitas a anunţat că în luna septembrie va organiza o serie de acţiuni sindicale, principala solicitare fiind alocare a 6% din PIB pentru Sănătate.

„Colegiul Medicilor din România consideră că trebuie să acţionăm pentru a apăra independenţa şi respectul profesiei şi profesioniştilor. Aceasta este raţiunea pentru care simt nevoia să vă scriu aceste rânduri. De ce acum trebuie să acţionăm, să participăm? Răspunsul este foarte simplu. Numai cine vrea să fie surd şi orb nu recunoaşte că încet, încet societatea noastră este dominată de emoţii negative cum ar fi invidia, ura, arivismul, impocrizia şi mai ales frica, (...) că în acest climat medicii sunt ţinta campaniilor de denigrare şi că se practică dezinformarea cetăţenilor”, se arată în scrisoare trimisă medicilor şi semnată de preşedintele CMR, profesorul Vasile Astărărstoae.

Acesta a explicat că profesioniştilor din sănătate li se oferă venituri mici, muncă epuizantă, lipsă de respect şi, în final, recomandarea de a-şi lăsa familia şi a pleca în pribegie în străinătate.

Pe 6 septembrie va fi stabilit calendarul protestelor 

„În această toamnă, începem o bătălie lungă şi grea. Ştim că în această bătălie împotriva noastră se va utiliza dezinformarea, demagogia şi populismul. Se va spune că într-o perioadă de criză solicitările noastre sunt exagerate, omiţându-se faptul că tot în aceeaşi perioadă de criză guvernanţii găsesc fonduri pentru instituţiile de forţă cu ajutorul cărora doresc să îşi impună punctul de vedere. Ştim că locul profesioniştilor din sănătate este lângă pacienţi, şi nu în stradă”, se mai arată în scrisoare.

CMR le mai transmite medicilor că în 6 septembrie, împreună cu Coaliţia profesioniştilor din sistemul de sănătate, va fi stabilit calendarul detaliat al manifestărilor care vor fi organizate. În primă instanţă, între 18 şi 24 septembrie, se va recurge la pichetări în toate judeţele din ţară şi în Capitală, în faţa Ministerului Sănătăţii şi a Ministerului de Finanţe, iar în octombrie va fi organizat un miting la Bucureşti.

Sanitas nu e de acord cu transformarea spitalelor în fundaţii 

Tot astăzi s-a reunit şi Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitas din România. „Consiliul a hotărât susţinerea, în perioada imediat următoare, a unei liste proprii de revendicări specifice sistemului sanitar. Revendicările identifica te vor sta la baza unor acţiuni sindicale ce vor fi organizate în luna septembrie, după un calendar pe care îl vom propune partenerilor din Coaliţia Profesioniştilor din Sistemul de Sănătate”, susţine Marius Sepi, purtătorul de cuvânt al Sanitas. 

Printre altele, Federaţia Sanitas doreşte menţinerea sistemului actual de organizare a spitalelor, în vederea asigurării unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi, în sistem public, aplicarea principiilor şi coeficienţilor de ierarhizare privind clasele de salarizare, precum şi negocierea şi semnarea contractului colectiv de muncă la nivelul sectoarelor de sănătate şi asistenţă socială etc. 

Solicitările, legitime în opinia primului-ministru

Premierul Victor Ponta a explicat că solicitările medicilor, care au anunţat o serie de acţiuni de protest faţă de situaţia actuală, sunt legitime. Mai mult, primul ministru încearcă să găsească soluţii pentru a evita un potenţial haos în sistem.

„Mi se pare întotodeauna - şi am spus lucrul ăsta - că solicitările medicilor şi ale celor din sistemul de sănătate sunt legitime şi normale, evident că am încredere şi au totuşi un partener şi în ministrul Nicolăescu, şi în domnul Arafat, şi în noul şef al Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate pentru a găsi soluţiile care se pot realiza. Întotdeauna trebuie găsită acea cale de mijloc între lucrurile pe care ni le dorim şi lucrurile pe care putem să le facem, Pentru toate aceste măsuri au sprijinul meu”, a spus Ponta.

Un sondaj efectuat de organizaţia profesională în 2012 a arătat că 87% din respondenţi erau dispuşi să demisioneze, a completat Astărăstoae. „În sistemul nostru de sănătate, unde şi aşa sunt puţini medici, blocajul poate surveni imediat. Spre exemplu, dacă din cei 500 de anestezişti, 300 îşi dau demisia, cei care rămân nu au cum să facă faţă solicitărilor“, a completat preşedintele CMR.

Pe aceeaşi temă:

Reacţia premierului Victor Ponta la greva anunţată de medici: „Cererile sunt legitime. Trebuie găsite soluţii!”

Medicii din toată ţara intră în grevă. Eugen Nicolăescu: „Sunt surprins!”

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite