Persoanele vaccinate pot transmite virusul SARS-CoV-2: Probabilitatea de transmitere este mult, mult mai mică decât la cei care sunt nevaccinaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: EPA-EFE
Imagine: EPA-EFE

Odată cu scăderea eficacităţii vaccinurilor pentru tulpina Delta, procentul celor vaccinaţi care se pot totuşi infecta a crescut de la 5% la 12%. Specialiştii sunt de părere că persoanele vaccinate pot transmite virusul în cazul în care se infectează.

Tulpina Delta a devenit majoritară în SUA, unde este responsabilă pentru 50-80% dintre noile infectări. Epidemiologul-şef al Casei Albe este îngrijorat cu privire la faptul că americanii s-au imunizat în proporţie de 50%, ceea ce înseamnă – în acelaşi timp – că jumătate din populaţia SUA e la risc.

Mai mult, odată cu scăderea eficacităţii vaccinurilor pentru tulpina Delta, procentul celor vaccinaţi care se pot totuşi infecta a crescut de la 5% la 12%. Asta înseamnă că aceştia vor dezvolta o formă uşoară de boală, însă, pe de altă parte, pot deveni la rândul lor vectori de transmisie. 

Până unde merge eficienţa serurilor anti-COVID 

Profesorul Alexandru Rafila (reprezentantul României la OMS), doctorul Gabriel Diaconu şi profesorul în sănătate publică Răzvan Cherecheş au fost întrebaţi de reporterii „Adevărul“ dacă cei vaccinaţi anti-COVID pot fi vectori de transmitere şi la ce procent s-ar ridica imunitatea de grup în cazul variantei Delta.

„Probabilitatea de îmbolnăvire şi, implicit, de transmitere e mult mai mică la cei vaccinaţi. Nu există vaccin perfect pentru nicio boală transmisibilă. Dar cei vaccinaţi au un risc de îmbolnăvire de 8-10 ori mai mic decât cei nevaccinaţi. Pentru tulpina Delta e ceva mai redus, dar sunt prevenite formele care necesită spitalizare şi decesul. În condiţiile astea, spitalele nu vor fi supraaglomerate”, a explicat dr. Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS.

Probabilitatea ca persoanele vaccinate să transmită virusul este foarte mică 

Prof. Răzvan Cherecheş a explicat care sunt detaliile de luat în calcul atunci când vine voba de imunizare prin vaccin.

„În momentul în care o persoană e vaccinată, sistemul imunitar al acelei persoane «învaţă» să facă anticorpi anti-proteina spike, care-i capsula din jurul virusului. În momentul în care persoana respectivă – după ce a făcut ambele doze – ajunge să intre în contact cu virusul, acesta intră în organism. În momentul respectiv, oficial, persoana respectivă este expusă infecţiei: virusul intră în organism şi începe să se înmulţească. Diferenţa e că sistemul imunitar al persoanei respective recunoaşte proteina spike şi începe să producă instant anticorpi, care încep să atace virusurile care sunt produse. Ştim, din studii, că undeva la 70% şi 90% dintre cei care au fost vaccinaţi nici nu se infectează, nici nu transmit infecţia – măsurabil vorbesc. Adică, chiar dacă au fost expuşi infecţiei, sistemul lor imunitar e suficient de puternic încât să anihileze instant virusurile care se multiplică. Ei bine, la restul, există probabilitatea ca sistemul imunitar să fie un pic mai lent şi atunci ritmul în care se multiplică virusurile e mai rapid decât ritmul în care sunt distruse. Aceştia fac forme uşoare sau medii. Ei pot să şi transmită infecţia, dar probabilitatea de transmitere este mult, mult mai mică decât la cei care sunt nevaccinaţi”, a declarat prof. Răzvan Cherecheş. 

La ce prag de imunizare de grup se opreşte răspândirea tulpinii Delta 

Dacă infecţiozitatea tulpinii Delta este mai mare, atunci cum rămâne cu pragul de imunizare în grup? Specialistul spune că procentul diferă în funcţie de mai mulţi factori.

„Pragul de imunizare în grup e variabil, deoarece sunt multe variabile care influenţează procentul respectiv. De exemplu: procentul de imunitate de grup într-o comunitate rurală e mult mai scăzut, pentru că oamenii ăia nu călătoresc cu transportul în comun, nu interacţionează pe scara blocului. În mediul rural, dacă procentul celor imunizaţi e de 50%, e suficient. În mediul urban extrem de dens – depinde, iarăşi, cât de dens – cum e în Capitală, ar trebui să fie undeva la 70%, pentru că oamenii sunt mult mai aproape unii de alţii şi intră în contact cu mult mai multe persoane. Procentul de imunitate de grup la varianta Delta creşte undeva la 80%. Asta e mai degrabă o medie la nivel de ţară, un procent clar nu o să vi-l poată spune nimeni” a spus Răzvan Cherecheş. 

Profesorul afirmă că, din punct de vedere epidemiologic, dezideratul este de a limita transmiterea comunitară, nu infectarea individual: 

„Treaba cu imunitatea de grup stă în felul următor: dacă eu nu vreau sau nu pot să mă vaccinez – am o boală autoimună, există asemenea cazuri – ca să fiu protejat ar însemna ca în jurul meu să fie o majoritate covârşitoare de oameni vaccinaţi, astfel încât probabilitatea de a-mi transmite virusul să fie mult mai mică. Dacă ai o persoană infectată, iar 90% dintre cei din jurul lui sunt vaccinaţi, virusul nu se transmite mai departe şi nu capătă momentul ca să ajungă epidemic, rămân numai câteva cazuri izolate. Este necesar să scădem probabilitatea de transmitere”, conchide Cherecheş. 

Când vom scăpa de pandemie 

Dr. Gabriel Diaconu, medic psihiatru, a explicat cum percep oamenii noţiunea de „imunizare”.

„Când vine vorba de vaccin, mulţi oameni trăiesc cu sentimentul că s-au imunizat în sensul romantic al cuvântului: pe mine nu mă mai atinge, sunt perfect ferit. Şi nu e adevărat! În mesajul public, nuanţa este aşa: da, te vaccinezi, pentru că îţi oferă un grad de protecţie suficient încât să nu mori de boală pe variantele în circulaţie. Cât priveşte răspândirea virusului, avem deja proba empirică dată de faptul că mai multe campanii de vaccinare mai de succes au curbat infecţiile, că vaccinarea anti-COVID previne răspândirea în populaţie a tulpinilor circulante pentru care vaccinurile respective au fost aprobate. Vaccinarea scade rata de infectare, punct. Ştim că şi în cazul infecţiilor individuale, care apar la cei sub 5%, vor fi mult mai bine duse de indivizi”, a declarat dr. Gabriel Diaconu.

Întrebat ce şanse are omenirea să scape de pandemie, în măsura în care virusul evoluează prin mutaţii mai repede decât ritmul de vaccinare şi capacitatea de a dezvolta noi seruri contra noilor variante, dr. Gabriel Diaconu a răspuns:

„Este un eşec ziua în care statele decid să forţeze vaccinarea, să o facă cu titlu obligatoriu, pentru că asta arată că la nivel de experţi statele spun că vaccinarea ne-a cumpărat timp, dar orice timp la mai puţin de 70% vaccinaţi este inutil. Pentru că, în acelaşi timp, virusul suferă noi mutaţii, mutaţiile sar ca broscuţa pe apă din vulnerabilitate în vulnerabilitate. Singura predicţie despre coronavirus la care sperăm e că pe măsură ce virusurile se aclimatizează la specia umană infecţiozitatea lor creşte, dar fatalitatea lor de caz scade. În timp, mutaţiile virusului îl fac să convieţuiască mai uşor cu gazda, să aibă abilitatea de a se replica, dar fără să îşi omoare gazda”.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite