Pericolele din apa plată îmbuteliată. Ce ne recomandă experţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apa plată îmbuteliată este în centrul unui scandal, după ce Protecţia Consumatorilor a descoperit că indicatorii microbiologici erau depăşiţi de mii de ori în cinci tipuri de produse ajunse la raft. Medicii ne asigură, însă, că mai sigură decât apa la PET este cea care curge la robinet, testată la fiecare 12 ore.

Alertele alimentare par să nu se mai sfârşească, după ce inspectorii de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) au luat la puricat sticlele de apă plată îmbuteliată din marile magazine din Capitală. După ce au descoperit că brandurile proprii ale unora dintre cele mai renumite hipermarketuri depăşeau de mii de ori indicatorii microbiologici prevăzuţi de lege, specialiştii în alimentaţie publică, dar şi doctorii sunt de părere că este nevoie de mai multă monitorizare, dar şi de mai mult control în aşa fel încât produsele care ajung pe masa românilor să fie conforme şi să nu le pună sănătatea în pericol.

Amenzile de 50.000 de lei pe care le-au primit lanţurile de magazine ce au comercializat apă plată neconformă sunt mici comparativ cu consecinţele pe care apa le-ar fi avut asupra sănătăţii consumatorului, atrage atenţia profesorul Nastasia Belc, directorul Institutului pentru Bioresurse Alimentare.

„Incidentul cu bebeluşii din Argeş trebuia să ne dea de gândit“

„Incidentul cu bebeluşii din Argeş, unde este foarte probabil ca sursa contaminării să fi fost chiar apa, ar fi trebuit să ne dea de gândit tuturor. Pe de altă parte, nu toţi înţeleg că apa are un termen de valabilitate. Apa, la fel ca şi alimentele, are microbiologie dinamică. Este important să ne obişnuim cu gândul că ele sunt atacate de microorganisme. Pe de altă parte, apa este cel mai bun transportor de microorganisme”, a declarat, pentru „Adevărul”, specialistul în bioresurse alimentare.

Potrivit acesteia, cele mai frecvente probleme de sănătate care pot apărea din cauza apei, îmbuteliată sau depozitată necorespunzător, sunt cele intestinale. „E.coli şi salmonella pot fi transportate de colo-colo şi pot cauza probleme majore de sănătate în cazul copiilor sau în cazul bătrânilor cu imunitatea scăzută. În ceea ce-i priveşte pe adulţii sănătoşi, aceştia pot acuza enterocolite, dar nu foarte grave”, a completat Nastasia Belc.

Tocmai din acest motiv apa trebuie verificată în permanenţă. „Chiar dacă nu va fi niciodată lipsită de microorganisme, ele trebuie să se încadreze în acele limite admise. E grav că pe piaţă au pătruns produse neconforme, trebuie să avem încredere în produsele de la raft”, a mai spus directorul Institutului de Bioresurse Alimentare.

Microorganismele patogene „îşi fac de cap“ în apa plată
 
La rândul său, medicul Corina Zugravu a arătat, pentru „Adevărul”, că apa de la reţeaua din Bucureşti este foarte sigură pentru consum. „Cel mai teamă ne este de microorganismele patogene. Personal, prefer apa de la robinet, care este filtrată şi sigură”, a precizat specialistul.

Controalele ANPC continuă în perioada următoare după ce în urma unor investigaţii derulate în perioada 4-9 martie, inspectorii au ajuns la concluzia că mărcile Winny, Aro, Calipso, Izvorul Zânelor şi Aqua Queen nu erau conforme. Ulterior, 244 de litri de apă au fost opriţi definitiv de la comercializare şi retraşi din circuitul consumului uman, iar ANPC a extins ancheta în judeţele Ilfov şi Harghita.

„Nimeni nu poate să ştie în acest moment ce se vinde în momentul ăsta, de unde este apa... poate să fie şi de la chiuvetă, şi din lac, şi dintr-un foraj”, a explicat, recent, şi Radu Dumitru, director general Societatea Naţională a Apelor Minerale, care a arătat că în ultimii ani consumul de apă minerală a scăzut de la 1,5 miliarde de litri la doar un miliard de litri pe apă.

Sorin Mierlea, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorului: „Apa de la robinet este testată la fiecare 12 ore, fiind considerată o problemă de siguranţă naţională“

„Adevărul“: Cum a fost afectat consumatorul de rând de aceste alerte din ultimele săptămâni?

Sorin Mierlea: În primul rând, încrederea consumatorilor este zdruncinată în condiţiile în care discutăm de produse care se găsesc în supermarketuri şi în hipermarketuri, este o mare ruşine, mai ales că neconforme au fost, în cele mai multe cazuri, chiar produsele lor proprii. În al doilea rând, vorbim de faptul că nici măcar autorităţile nu şi-au făcut treaba, cu toate că ele au obligaţia de a monitoriza permanent tot ceea ce ţine de trasabilitatea produselor. Ele ar trebui însoţite de buletine de analize şi de certificate de calitate. În realitate, nu este întotdeauna aşa.

De unde au apărut problemele la acele loturi de apă, retrase de pe piaţă?

SM: Au fost consecinţe ale nerespectării procedurilor cu privire la filtrare, la tot ce înseamnă partea de îmbuteliere. Apele de care discutăm nu sunt ape minerale, nu sunt scoase din pământ de la sute de metri adâncime. În momentul în care captăm o apă de la o adâncime nu foarte mare şi mai în amonte de sursa respectivă de apă e o fermă de vaci, de porci sau sunt nişte construcţii care şi-au făcut toaletele în curte s-ar putea ca tot ceea ce înseamnă dejecţie să se transfere în pânza freatică. Şi, dacă acea companie nu respectă procedurile de filtrare şi de sterilizare a apei şi nici normativele referitoare la control, normal că pot apărea astfel de surprize.

În asemenea condiţii, în ce măsură este bună de consum apa de la robinet?

SM: Apa de la robinet este foarte bună, pentru că este testată la fiecare 12 ore, fiind considerată o problemă de siguranţă naţională. Iar când discutăm de apa de la raft, sper că odată cu acest semnal de alarmă tras de autorităţi monitorizarea să fie făcută mai des, iar tot ceea ce înseamnă controlul, autocontrolul şi monitorizarea calităţii produselor să fie făcute la raft. Consumatorul cumpără de la raft şi nu ia produsul direct din fabrică sau din lanţul de trasabilitate, dar se pare că nu toţi înţeleg acest lucru. Abia în momentul în care vom avea acest tip de monitorizare permanentă, cu rezultate făcute publice, vom putea spune că suntem o ţară cu adevărat europeană.

În ce măsură apa minerală e mai sigură decât apa plată?

SM: De la bun început trebuie specificat că şi apa plată, în foarte multe cazuri, este tot o apă minerală, necarbogazeificată, adică e lipsită de bule. Apa minerală este o apă captată de la o anumită sursă, trebuie să fie lăsată exact aşa cum vine din pământ, fără a i se aduce îmbunătăţiri. Nu am putea spune că este neapărat mai sigură decât cea plată.

Cum trebuie pregătită apa pentru a fi administrată copiilor?

SM: Părinţii ar trebui să fiarbă apa, indiferent că o iau de la robinet sau de la PET. În cazul adulţilor, o apă care conţine mai mult calciu este benefică pentru cei care au lipsă de calciu şi poate fi nocivă pentru cei care au mai mult calciu în organism trezindu-se, astfel, cu pietre la rinichi. Trebuie să fim foarte atenţi ce cumpărăm, dar să ţinem cont şi de termenul de valabilitate şi de regimul de depozitare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite