Penuria de vaccin afectează Europa. România, lider-surpriză în UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
vaccin covid FOTO Shutterstock

România va ajunge la un procent de imunizare de doar 26%, până la 22 septembrie 2021, în ritmul actual de vaccinare urmând a ajunge la 70% din populaţie în decembrie 2022, conform proiecţiilor Universităţii din Oxford. Şi, de parcă nu era suficient, luni, autorităţile au anunţat că vaccinarea personalului esenţial din etapa a II-a va fi amânată cu 10 zile, din cauza deficitului de doze primite de România în ultima perioadă.

Comisia Europeană le-a pus în vedere tuturor statelor să vaccineze 70% din populaţie până la sfârşitul verii, însă acest lucru pare din ce în ce mai greu de făcut având în vedere că firmele producătoare de vaccin întârzie livrările.

Date recente arată că pe locul I la vaccinare, în topul statelor europene, este Malta, dar aceasta este şi cea mai mică ţară din UE, cu 316 kilometri pătraţi şi o populaţie de sub 500.000 de locuitori. Chiar şi aşa, statisticile citate arată că Malta va ajunge la un procent de imunizare de 70% în mai 2022, dacă îşi va menţine ritmul de vaccinare actual, de 1.182 de doze pe zi. România este pe locul II în topul ţărilor UE care au administrat cele mai multe vaccinuri, însă în ritmul actual populaţia va fi imunizată în proporţie de 70% abia în decembrie 2022.

Vaccinarea personalului esenţial se amână cu 10 zile

Dar situaţia ar putea fi şi mai gravă. Asta pentru că medicul militar Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, a anunţat, ieri, că vaccinarea personalului estenţial din etapa a II-a va fi amânată cu 10 zile, din cauza deficitului de doze primite de România în ultima perioadă.

„Avem un deficit de doze de 117.000. Acest deficit este generat în mare parte de faptul că în săptămâna 18-24 ianuarie am recepţionat cu circa 51,3% mai puţine doze decât trebuiau să fie alocate, reprezentând 93.340 de doze. Ca atare, soluţia noastră pentru continuarea campaniei de vaccinare fără să afectăm doza de rapel – fără să afectăm vaccinarea persoanelor cu boli cronice, fără să afectăm vaccinarea persoanelor cu vârste de peste 65 de ani – va fi următoarea: începând cu data de 28 ianuarie se reprogramează cu 10 zile toate persoanele care deservesc activităţi esenţiale pentru doza 1, ceea ce reprezintă 35.304 persoane. Ele vor fi reprogramate în ordinea programării, din 28 ianuarie, prima zi va fi 8 februarie. Practic, persoanele programate în intervalul 28 ianuarie – 11 februarie se translatează cu 10 zile mai târziu, începând cu data de 8 februarie, în ordinea programării iniţiale. Se menţine acelaşi ritm de vaccinare cu doza 1 pentru restul persoanelor, ceea ce înseamnă 176.861 de persoane”, a declarat dr. Valeriu Gheorghiţă.

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) anunţă că, ieri, au sosit în România alte 95.940 doze de vaccin de la Pfizer/BioNTech, cele mai multe fiind alocate la Craiova, respectiv 16.380 doze. Compania Pfizer a anunţat revenirea la programul iniţial de livrări începând cu 25 ianuarie şi va creşte numărul de doze în jurul datei de 15 februarie.

România a surclasat Franţa şi Germania la vaccinare

Deşi cu mult sub pragul aşteptat, ţara noastră se descurcă considerabil mai bine decât aproape toate celelalte ţări din UE. În acest moment, sub ţara noastră se află Portugalia, care, în ritmul actual, va imuniza 24% din populaţie în septembrie 2021, urmând să ajungă la 70% abia în februarie 2023. 

Franţa va imuniza în toamna acestui an 20% din populaţie, urmând a atinge procentul care asigură oprirea răspândirii virusului în iulie 2023. Germania va ajunge la o imunizare de 15% în septembrie, urmând a termina campania de vaccinare în mai 2024. Pe ultimul loc la vaccinare se află Bulgaria, care în toamna acestui an va imuniza 3% din populaţie, iar dacă va menţine acelaşi ritm ca până acum, va ajunge la 70% din populaţie în august 2040.

Ritmul lent în care se desfăşoară campaniile de vaccinare în toate ţările europene este dictat, în principal, de livrarea dozelor de vaccin. În Uniunea Europeană au fost omologate doar vaccinurile produse de Pfizer/BioNTech şi Moderna.

Pfizer şi AstraZeneca livrează cu întârziere

Comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, a catalogat ca „inacceptabile” întârzierile livrărilor de vaccinuri AstraZeneca şi a propus un „mecanism de transparenţă” privind exporturile în afara Uniunii Europene a vaccinurilor produse pe teritoriul său. Compania britanică a explicat că livrările vaccinului AstraZeneca/Oxford în Europa ar fi mai mici decât era prevăzut în primul trimestru din cauza unei „scăderi de randament” la o fabrică europeană.  

În acelaşi timp, săptămâna trecută, Pfizer/BioNTech a redus la jumătate volumul de vaccinuri COVID-19 pe care le-a livrat în unele state UE, inclusiv în România, invocând operarea unor procese tehnice interne în vederea creşterii capacităţii de producţie.

Formularul de localizare a pasagerilor, la un pas de a fi adoptat în UE

În contextul în care toate statele UE înregistrează întârzieri în administrarea vaccinului anti-COVID, Comisia Europeană recomandă elaborarea unui formular de localizare a pasagerilor, ca urmare a apariţiei de noi variante ale SARS-CoV-2. 

Formularul european de localizare ar urma să fie completat de persoanele care intră pe teritoriul Uniunii Europene. O decizie finală aparţine Consiliului European şi urmează a fi anunţată săptămâna aceasta.

Israel: număr mai mic de cazuri şi forme mai puţin grave

Numărul pacienţilor COVID-19 care necesită internare a scăzut cu 60% în Israel, ţară care se află pe primul loc în lume la imunizarea populaţiei. Cu o populaţie de 9,3 milioane, autorităţile de la Tel Aviv au reuşit să vaccineze 3,8 milioane de persoane (40% dintre cetăţeni), conform platrformei Our World in Data.

Toţi pacienţii infectaţi după debutul campaniei de vaccinare în Israel au prezentat simptome uşoare, care au inclus dureri de cap, tuse, slăbiciune sau oboseală. Majoritatea pacienţilor au fost testaţi pentru COVID-19 deoarece au luat contact cu o altă persoană infectată. Rezultatele preliminare şi încă nerevizuite, împărtăşite de autorităţile din Israel, arată o eficacitate ce pare a fi chiar mai mare decât cea estimată de Pfizer, în urma studiilor clinice.

Chiar şi aşa, Israelul a decis să interzică până pe 31 ianuarie toate zborurile de pasageri de teama noilor tulpini ale coronavirusului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite