Peninsula/Félsziget se întoarce acasă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
peninsula 2013

Peninsula / Félsziget îi spune la revedere Clujului după doar un an de prezenţă în Valea Gârbăului, un an controversat pentru tradiţia celui mai important festival de muzică în aer liber din România.

Mutarea festivalului la Cluj-Napoca s-a produs într-un moment de redefinire al evenimentului, de la ediţia din 2012, co-organizatorii de la Sziget anunţând că nu mai sunt interesaţi de continuarea asocierii cu cei din România. Mai mult decât atât, Peninsula 2013 a reprezentat punctul culminant într-o perioadă de cotitură a festivalului, începută în 2010, când rock-ul a abandonat treptat scena, genurilor electro, dubstep şi drum n bass.

Chiar dacă mutarea festivalului în Valea Gârbăului nu a fost bine primită de numeroşi fani/participanţi, a existat un nivel de aşteptare ridicat de la acest eveniment, din perspectiva emulaţiei pe care ar fi creat-o Clujul în jurul acestuia, un oraş mai mare decât Târgu Mureş, centrul universitar al Transilvaniei. Zilele bune de altădată ale Peninsulei erau aşteptate, peninsularii trăind în ultimii ani cu amintirea concertelor de excepţie ale unor artişti consacraţi: The Prodigy, Tiesto, Within Temptation, Parov Stelar Band, Dub FX, The Exploited,  Korn, Children of Bodom, Guano Apes, The Rasmus, Nine Inch Nails, Subscribe sau Kosheen.

„Succesul pe care festivalul Peninsula/Félsziget l-a avut în anii de desfăşurare la Târgu Mureş este incomparabil mai mare faţă de ediţia din 2013, din Cluj-Napoca. Diferenţele sunt majore, Târgu Mureş învârtindu-se în jurul acestui festival, în timpul desfăşurării sale, pe când Cluj-Napoca se pare că l-a ignorat complet. O mai bună promovare ar fi schimbat cu totul situaţia, dar se pare că opţiunea relocării festivalului trage mai tare cu ochiul”  – Florin Pavel, chitarist Marchosias (experimental black metal).

Line-up mediocru, în absenţa Kaiser Chiefs, DragonForce şi Pitchin Ditryphonics, cu un main stage destul de mic şi cu campingul aşezat lângă ghenele de gunoi, Peninsula 2013 nu a ieşit cu nimic în evidenţă, poate doar cu niţel PR politic, nereuşit, despre cine a adus festivalul la Cluj, dacă a fost sau nu mai bun ca Electric Castle şi ulterior vinovatul/vinovaţii pentru întoarcerea acasă a celui mai îndrăgit festival din România.

Pe de altă parte, Peninsula 2013 a mai întărit convingerea că publicul festivalului se schimbă treptat, din cel de nişă, în mainstream. Chiar şi aşa mai multe trupe tinere şi-au dovedit măiestria pe cea mai iubită scenă, Gambrinus.

„Peninsula a ajuns să fie unul dintre cele mai cunoscute festivaluri din România şi asta se întampla la Târgu Mureş. De ce? Pentru că acolo a avut susţinerea de care avea nevoie. Un festival e o întreagă maşinărie, iar dacă ceva scârţâie, întreaga maşinărie nu va funcţiona. Ei bine, acest lucru cred că nu l-au înţeles pe deplin cei din Cluj-Napoca iar rezultatele vorbesc de la sine. Noi (Diamonds Are Forever) ne-am dorit foarte mult să ajungem să cântăm pe scena acestui festival. Anul trecut acest lucru s-a întâmplat şi lăsând la o parte problemele intens dezbătute... pentru noi a însemnat o reuşită. Sperăm ca de data aceasta să fie Târgu Mures cel care ne primeşte atât de bine în "casa" lui”  – Andrei Aron, chitarist Diamonds Are Forever (metalcore).

Concurs de orgolii sau nu, între Primăria Municipiului Cluj-Napoca şi Consiliul Judeţean Cluj care a sprijinit Eletric Castle, festivalul nu s-a pierdut doar datorită stângăciilor politice, reţeta succesului unui astfel de eveniment constând în bună măsură, în rezultatul obţinut de organizatori, apoi de soliditatea unui contract.

image
„Nu mă interesează dacă festivalul e la Cluj, la Târgu Mureş sau la Zalău, atâta timp cât lucrurile merg cum ar trebui. Anul trecut spaţiul ales pentru festival, deşi pitoresc, s-a dovedit neîncăpător pentru scenele pe care cei de la Peninsula şi-au propus să le ridice. Din cauza asta, sunetul a avut de suferit şi în consecinţă şi atmosfera festivalului. Indiferent unde va fi, sper ca Luna Amară să cânte la Peninsula în aceleaşi condiţii şi aceeaşi atmosferă ca acum 3-4 ani. În ceea ce priveşte ultimele dispute politice de la Cluj pe tema festivalului, nu pot spune decât ca sunt caracteristice unui consiliu local şi unui primar pentru care primează imaginea şi PR-ul, nu munca în folosul cetăţeanului”  – Mihnea Blidariu, chitarist Lună Amară (alternative rock).

În 2014, Cluj-Napoca nu a pierdut Peninsula fiindcă cu adevărat nu a avut-o niciodată, pentru mai mica comunitate din Târgu Mureş, acest festival, cu toate limitele sale din ultimii ani, a reprezentat anual, principalul eveniment cultural al comunităţii. Se pare că dezrădăcinarea unei identităţi culturale nu a fost suficient cuantificată şi echilibrată de autorităţile locale. Uneori, tradiţia contează mai mult decât un preconizat şi simplu „viitor mai bun” al evenimentului.

„Deşi am participat cu un spectacol, România e o ţară ARO, o producţie Asociaţia Culturală Teatroem şi Insomnia Cafe, nu cred că, în forma actuală, este loc de teatru în cadrul acestui festival.Momentan, Clujul nu pare să aibă nevoie de Peninsula în apropiere: poate şi pentru că se preferă călătoria, poate şi pentru că publicul Peninsulei este altul. Poate că, de acum încolo organizarea festivalului va fi mai serioasă în Târgu-Mureş. Asta doar dacă nu se doreşte a rămîne doar  o manifestare de târg unde se mai întîmplă ceva, pestriţ şi haotic”   - Medeea Iancu, regizor de teatru.

În 2014, dacă foştii organizatori ai Peninsulei şi primarul Emil Boc vor mai pregăti un alt festival şi se vor limita în a respecta doar contractul încheiat, pe o perioadă de cel puţin doi ani şi nu vor construi o identitate culturală locală, specifică Clujului, nu vor înţelege conceptul Peninsula ca studiu de caz, atunci noul festival preconizat, indiferent de branding, se va lovi de aceeaşi apatie locală.

Succesul Electric Castle din Bonţida lasă o portiţă extrem de mică oricărui alt festival organizat la Cluj-Napoca, un nou festival rock îşi va identifica cu greu publicul, în zorii erei mainstreamului.

Iar pentru că reuşita unui festival de muzică este mai mult decât simpla raţiune, contract sau angajamentul unei instituţii, ci imaginaţie şi cultură, haideţi să redescoperim călătoria dragi prieteni, să luăm rucsacul în spinare şi să mergem acasă la Peninsula, în Târgu Mureş.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite