Patru ore cu Neagu Djuvara şi una cu Neagu Cristina

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 94 de ani şi jumătate, Neagu Djuvara le-a dat o lecţie memorabilă, sâmbătă, scriitorilor care n-au descoperit încă drumul spre public.

Venerabilul cărturar a participat, începând cu ora 12.00, la Librăria Adevărul din apropierea Pieţei Universităţii, la o lansare de carte („Un secol cu Neagu Djuvara" de George Rădulescu) urmată de o sesiune de autografe. Când Neagu Djuvara a constatat că întâlnirea cu publicul „s-a isprăvit", ceasul arăta ora 16.00.

M-am bucurat enorm când am văzut atâta lume - evident, lume de calitate - înghesuindu-se să asculte vorbele de duh ale înţeleptului şi să obţină un autograf de la acesta. În loc să se arate obosit, Neagu Djuvara se bucura ca un copil. Schimba câte o vorbă cu fiecare cititor, făcea glume, îşi reactiva amintiri din lunga şi zbuciumata sa viaţă. Totul - cu o jovialitate de care doar marii maeştri sunt capabili.

Timp de patru ore, Neagu Djuvara s-a ridicat de pe scaun o singură dată: ca să meargă la toaletă. Când a revenit, şi-a reluat locul şi a continuat să scrie autografe cu bucuria specifică debutanţilor. Atâta doar că venerabilul înţelept îşi mai pusese semnătura, de-a lungul anilor, pe aproape 20 de cărţi...

Asta a fost sâmbătă. În ziua următoare, o nouă bucurie. Naţionala feminină de handbal ne-a oferit un meci memorabil în finala mică a Campionatului European. Româncele le-au învins pe daneze la ele acasă şi, pe lângă bronzul european, şi-au asigurat şi calificarea la Campionatul Mondial din Brazilia.

A fost o oră emoţionantă până la lacrimi. Golurile Cristinei Neagu, „tunara" turneului din Danemarca, paradele portăriţei Talida Tolnai şi zborurile extremei Adriana Nechita au dat strălucire ambiţiei colosale a unei echipe care merită toată preţuirea.

Mă simt onorat să-mi închei articolul de azi menţionându-le pe handbalistele care ne-au arătat ce aliaj miraculos formează valoarea, dârzenia şi inteligenţa: Talida Tolnai, Cristina Neagu, Ionela Stanca, Adriana Nechita, Oana Manea, Adina Fiera, Aurelia Brădeanu, Melinda Geiger, Cristina Vărzaru, Paula Ungureanu, Valentina Ardean, Oana Şoit, Mihaela Tivadar, Florina Chintoan, Roxana Han, Magdalena Paraschiv, Ada Moldovan, Mihaela Smedescu. Şi, evident, antrenorul Radu Voina.

Jos pălăria în faţa valorii, indiferent că vine din scrisul lui Neagu Djuvara sau din golurile Cristinei Neagu! 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite