Patru drapele secuieşti de câte 250 de metri lungime, confecţionate pentru „Marele marş al secuilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru drapele secuieşti de câte 250 de metri lungime şi doi metri lăţime sunt confecţionate pentru "Marele marş al secuilor", care va avea loc duminică, în Covasna. Liderul filialei judeţene a UDMR, Tamas Sandor, susţine că manifestarea se doreşte una paşnică, fără prezenţa extremiştilor.

Preşedintele UDMR Covasna, Tamas Sandor, care este şi şeful Consiliului Judeţean, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că organizatorii "Marelui marş al secuilor" se mobilizează în tot judeţul pentru manifestarea programată să aibă loc duminică, prin formarea unui lanţ viu de 54 de kilometri, în Covasna, pe DN 11, transmite Mediafax.

Tamas a menţionat că la eveniment vor participa, în mod organizat, oameni din toate localităţile din judeţ unde trăiesc maghiari, dar sunt aşteptaţi participanţi din toată Transilvania.

Liderul UDMR Covasna a menţionat că la Chichiş, de exemplu, va sosi, duminică, un tren special din Miercurea Ciuc, cu 1.000-1.200 de harghiteni, dar din judeţul Harghita vor veni oameni şi cu alte mijloace de transport.

La marş vor fi prezenţi şi lideri ai UDMR, printre care şi preşedintele Kelemen Hunor şi vicepreşedintele politic Borbely Laszlo, precum şi mai mulţi parlamentari.

"Vin oameni din mii de localităţi din Ardeal la această manifestare, de exemplu din Miercurea Nirajului vor veni 180 de oameni la Breţcu, sub conducerea domnului primar de acolo", a spus Tamas.

El a adăugat că UDMR Covasna a comandat 3.000 de steaguri secuieşti de dimensiuni mai mici şi că se confecţionează şi patru steaguri de dimensiuni mari, de câte 250 de metri lungime şi doi metri lăţime, care vor fi purtate pe tot parcursul marşului.

Tamas a subliniat că organizatorii au primit toate aprobările necesare, atât de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR), cât şi de la Poliţie.

"Noi sperăm că va fi o demonstraţie paşnică, fără incidente şi provocări de orice natură, pentru că nu suntem de acord să vină extremişti, nici din Ungaria şi nici din România. Vreau să transmit un apel din partea organizatorilor: «extremiştii să ne ocolească»", a spus preşedintele UDMR Covasna.

Consiliul Naţional Secuiesc va organiza un nou protest de amploare faţă de proiectul de regionalizare propus de Guvern şi pentru obţinerea autonomiei Ţinutului Secuiesc. Evenimentul, intitulat "Marele marş al secuilor", va avea loc duminică, în judeţul Covasna, şi va fi organizat simultan în 11 localităţi şi la o intersecţie de pe Drumul Naţional 11.

Potrivit organizatorilor, protestatarii ar urma să se adune în localităţi şi la intersecţia de la Reci, pentru a forma ulterior un lanţ viu de 54 de kilometri, între comunele Breţcu şi Chichiş.

Peste 150.000 de maghiari sunt aşteptaţi la "Marele marş al secuilor", manifestarea fiind sprijinită de toate organizaţiile politice şi civice maghiare, precum şi de biserici, declara, recent, preşedintele CNS, Izsak Balazs.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite