Patroaia Gara, satul handicapatilor-sclavi

Un catun lipit de calea ferata ce leaga Bucurestiul de Pitesti. Bordeie de chirpici, care rasar printre munti de gunoaie. Tigani in zdrente flenduresc pe mijlocul singurei ulite din saracime. Patroaia


Un catun lipit de calea ferata ce leaga Bucurestiul de Pitesti. Bordeie de chirpici, care rasar printre munti de gunoaie. Tigani in zdrente flenduresc pe mijlocul singurei ulite din saracime. Patroaia Gara, din judetul Dambovita, este localitatea unde de ceva timp a aparut o noua meserie: "geambasii de oameni". Ion Tudorache are 40 de ani si este de undeva de pe langa Moreni. Povesteste ca, acum doi ani, din cauza unei raceli, a prins o complicatie si i-au fost taiate ambele picioare. Fara loc de munca, omul a ajuns la caminul-spital din Sacuieni - Dambovita. De acolo a fost luat de o femeie, cica o nepoata de-a sa din Patroaia Gara. Femeia le-a zis medicilor, anul trecut, ca-l ia acasa pe amarat, sa-l ingrijeasca. Dupa putin timp, Ion Tudorache "a iesit la produs". Aproape in fiecare zi, schilodul e pus pe trenul de Bucuresti. Nepoata - Claudia Busca - sau un alt satean il supravegheaza pe handicapat in timp ce acesta se taraste prin tren, cersind cativa banuti. "Munca" handicapatului continua in Gara de Nord si apoi, in functie de cat a strans, omul e dus sa cerseasca in centrul Bucurestiului. "Uneori scot si 500.000 de lei pe zi. Le dau lor banii (stapanilor de la Patroaia - n.n.), iar ei imi dau sa mananc si sa fumez", povesteste Tudorache. Omul zice ca nu regreta ca a plecat din spital - asta o spune in timp ce tiganimea e cu ochii pe el. Mai sopteste ca uneori e batut, apoi zice, cu voce tare, ca nu are nici o problema. Despre relatia de rudenie cu "stapana" nu prea stie mare lucru. Acum zace intr-un pat jegos, intr-o odaie plina de paduchi si cu o combina Hitachi. In mizeria bordeiului, handicapatul mai locuieste cu alte patru suflete. Tiganii spun ca i-au facut schilodului un bine - "ca la spital nu putea sa mai traga o tigara sau sa bea un gat de vodca, ca aici". "Geambasii de oameni" - asa cum sunt numiti in zona - zic ca handicapatii de la spitalul-camin din Sacuieni au fost luati cu acordul doctorilor de acolo. "Nu i-am furat, a semnat chiar doctorul-sef pentru ei", se jura tiganii. In catunul din apropierea Gaestiului mai sunt alti 15 handicapati care ii intretin pe stapani. Cel putin asa spun localnicii: "Mai e unul amputat, altul are picioare de paianjen, unul cu maini defecte". Tiganii zic ca dintre acestia multi au fost luati din spital. Fiecare dintre acesti amarati are trenul lui - unul pleaca spre Craiova, altul spre Pitesti... Iarna, de sarbatori, schilozii sunt purtati in toate colturile tarii si "ei sunt fericiti". Politia da periodic iama in catunul tiganilor. Singurele urmari sunt cateva contraventii. "Geambasii" s-au invatat: stiu ca doar cei sanatosi primesc amenzi daca sunt prinsi la cersit, asa ca au gasit metoda handicapatilor de la caminul din Sacuieni.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: