VIDEO Patriarhul Daniel a uitat de sfinţirea cu trafaletul: „Nu ştiu despre ce e vorba. Care trafalet? Nu ne interesează criticile“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Patriarhul Daniel a sfinţit aparatura Trinitas Foto: basilica
Patriarhul Daniel a sfinţit aparatura Trinitas Foto: basilica

Patriarhul Daniel pare că nu-şi mai aminteşte faptul că a sfinţit studiourile Trinitas cu un trafalet, deşi imaginea a făcut furori pe internet, ba chiar a ajuns şi în presa străină. Vizibil deranjat de întrebările profane ale reporterilor, Patriarhul Daniel a spus, senin, că nu-l interesează criticile.

Marţi, Patriarhul Daniel a luat parte la şedinţa solemnă a Senatului, care a sărbătorit 150 de ani de la înfiinţare. Acolo au fost prezenţi şi reporterii Prima TV, care l-au întrebat, decent, de când se foloseşte trafaletul la sfinţiri.

Preafericitul s-a arătat amnezic. „Care trafalet? Era un trafalet... Nu ştim noi. Nu ştiu despre ce e vorba“, a răspuns Patriarhul, căruia i s-a reamintit că, în urmă cu câteva zile a sfinţit sediul Trinitas. „Noi am sfinţit sediul, dar nu ieri. Nu sunteţi informaţi. Deci nu ne interesează trecutul. Noi vorbim numai de astăzi. Nu ne interesează dacă ne critică sau nu. Noi nu avem timp să citim reacţii. Noi ne angajăm în acţiuni, nu în reacţiuni“, a adăugat capul BOR.

Chiar dacă de trafalet uitase complet, Preafericitul şi-a amintit, totuşi, că a folosit busuioc la sfinţire. „Ba da, cu busuioc s-a sfinţit, dar nu aţi văzut dvs slujba care s-a ţinut. Nu ne interesează trafaletul“, a spus Patriarhul Daniel.

IPS Patriarhul Daniel, despre sfinţirea cu trafaletul

În final, Patriarhul s-a răstit la reporteri. „Nu am venit pentru provocările dvs. Vă rugăm să terminaţi!“, a spus Preafericitul, care nu-şi aminteşte nimic de nicio poză în care apare binecuvântând, cu trafaletul, câteva plasme. „Nu ştim cine le-a pus acolo“, a mai spus Preafericitul. Galeria foto de la sfinţirea noilor studiouri ale Trinitas TV şi Radio Trinitas, în care îl putem vedea pe Patriarhul Daniel îndeplinindu-şi serviciul religios cu ajutorul unui trafalet îmbibat în apă sfinţită, au fost date publicităţii chiar de centrul de presă „Basilica“, aflat în subordinea BOR.

Apoi, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Constantin Stoica, a explicat că numai „neiniţiaţii“ au văzut un trafalet, acolo unde preoţii au văzut, de fapt, o simplă „tijă“. „Nu este trafalet. Trafalet este pentru cei neiniţiaţi care habar nu au ce înseamnă o slujbă de sfinţire. Este o tijă de aproximatin doi  metri, care are un capăt îndoit asemenea unei crose şi este folosită pentru a se putea unge cu untdelemn sfinţit pereţii încăperii respective“, a explicat părintele Stoica.

Subiectul a ajuns şi în presa de peste hotare. BBC consemnează noua ispravă a mai-marilor Bisericii Ortodoxe Române, care au fost luaţi peste picior de comunitatea online. „Ceremonia nu a trecut neobservată pentru presa din România şi pentru comentatori, astfel că au început să circule pe internet tot felul de trucaje ale fotografiilor cu trafaletul“, scriu cei de la BBC.

Postul de radio Trinitas a fost înfiinţat în anul 1996, din iniţiativa şi cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în perioada respectivă Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

Citeşte şi:

Patriarhia face precizări în problema „trafaletului” folosit de Preafericitul Daniel: „Nu e trafalet, e tijă de sfinţire” Patriarhia Română a ţinut să facă precizări, prin vocea purtătorului de cuvânt Constantin Stoica, cu privire la ustensilele folosite în cadrul slujbelor de sfinţire.

FOTO Patriarhul Daniel deschide o nouă cale: sfinţirea cu trafaletul Cunoscută ca o instituţie ermetică, din interiorul căreia răzbat puţine informaţii, Patriarhia Română ne oferă din când în când ocazia să pătrundem în universul plin de opulenţă al celor care îi păstoresc pe drept credincioşii din ţara noastra.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite