Patriarhul Daniel: Trăim într-o lume din ce în ce în ce mai dezbinată. Să zicem fraţilor şi celor care ne urăsc pe noi

Patriarhul Daniel: Trăim într-o lume din ce în ce în ce mai dezbinată. Să zicem fraţilor şi celor care ne urăsc pe noi

Patriarhul Daniel FOTO Inquam Photos/Octav Ganea

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a spus în slujba Învierii de la Catedrala Patriarhală că Paştele este sărbătoarea iertării şi a îndemnat la apropiere de Hristos, în contextul în care „trăim într-o lume din ce în ce mai dezbinată”. Patriarhul Daniel a oficiat slujba alături de episcopii vicari patriarhali Varlaam Ploieşteanul şi Ieronim Sinaitul.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Această lumină este este Lumina Sfintelor Paşti. Ea arată iubirea lui Hristos cel răstignit ca fiind o lumină smerită şi milostivă şi iubire care s-a arătat ascultătoare până la moarte şi încă moarte de cruce sau pe cruce, faţă de Dumnezeu Tatăl şi o iubire iertătoare. Înainte de a-şi da duhul pe cruce, Mântuitorul s-a rugat pentru vrăjmaşii lui, pentru cei care l-au osândit la moarte şi pentru cei care l-au răstignit. Şi a zis către Tatăl Ceresc: 'Părinte, iartă-le lor, că nu ştiu ce fac!”, a afirmat patriarhul, citat de Agerpres.

Înaltul ierarh a adăugat că „această iubire smerită, răstignită s-a arătat biruitoare prin Înviere”, şi că Paştele este o sărbătoare a iertării.

„Iubirea lui Hristos cel Răstignit şi Înviat este mai tare decât păcatul oamenilor, este mai tare decât lucrarea Diavolului, este mai tare decât puterea Iadului şi este mai tare decât moartea. Iubirea lui Hristos, cel răstignit şi înviat este mai tare decât ura, decât invidia, pentru că din invidie şi din ură a fost răstignit. Şi, de aceea, Paştele pe care Hristos însuşi ni-l arată în el însuşi este sărbătoarea iertării”, a mai subliniat Patriarhul Daniel.

El a îndemnat apoi la o apropiere de Hristos, punctând că oamenii sunt din ce în ce mai dezbinaţi şi învrăjbiţi.

„Trăim într-o lume din ce în ce în ce mai dezbinată, din ce în ce mai învrăjbită, în care creşte individualismul şi egoismul şi diminuează iubirea în familie, între oameni, între popoare, pentru că ne îndepărtăm de Hristos, izvorul iubirii smerite şi milostive. Dar, prin pocăinţă, prin rugăciune, prin fapte bune şi mai ales prin împărtăşirea cu Sfintele Taine ale lui Hristos noi primim iubire din iubirea lui Hristos, o iubire care iartă, o iubire care preţuieşte pe semenul nostru, o iubire în care vede în fiecare om o făclie de Înviere, cum este făclia de Paşte, o persoană chemată la viaţă veşnică”, a mai spus patriarhul.

Înaltul ierarh i-a mai îndemnat pe credincioşi „să iertăm toate pentru Înviere”.

„Ziua Învierii! Să ne luminăm cu prăznuirea şi unul pe altul să ne-mbrăţişăm. Să zicem fraţilor şi celor care ne urăsc pe noi. Să iertăm toate pentru Înviere. Şi aşa să strigăm Hristos a Înviat din morţi cu moartea pe moarte călcând şi celor din morminte viaţă dăruindu-le. Spre slava lui Dumnezeu şi-a noastră mântuire. Amin. Hristos a Înviat!”, a încheiat Patriarhul Daniel.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările