Patriarhia Română şi-a anunţat sprijinul pentru campania Femei Pe Bancnote

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patriarhia Română şi-a anunţat sprijinul pentru campania „Femei pe Bancnote”, în forma propusă de Janina Nectara şi înaintată Băncii Naţionale a României, care presupune emiterea primei bancnote naţionale cu chip feminin.

“Patriarhia Romana sustine, de principiu, campania FEMEI PE BANCNOTE, insa considera ca personalitatile deja reprezentate pe bancnote nu pot fi inlocuite, intrucat acestea reprezinta adevarate simboluri nationale. Anumite personalitati feminine din tara noastra ar putea fi reprezentate pe viitoare bancnote, de alta valoare decat cele existente, sau bancnote aniversare, in cazul in care Banca Nationala a Romaniei va aproba astfel de emisiuni numismatice”, este raspunsul oficial al Patriarhiei Romane dat scrisorii trimise de membrul campaniei Femei Pe Bancnote, Magdalena Albu. 

Janina Nectara, iniţiatoarea campaniei s-a declarat onorată

"Declaratia de sustinere a campaniei ne onoreaza in mod deosebit. In fata Lui Dumnezeu, suntem egali cu totii. In consecinta, si meritele noastre ar trebui recunoscute si recompensate in mod egal, impartial. Indiferent ca suntem barbati sau femei. Ma bucur mult ca Patriarhia Romana accentueaza acest aspect si adera la acelasi principiu pe care l-am enuntat public de nenumarate ori: nicio personalitate masculina nu trebuie sa plece de pe bancnote - se pot emite noi bancnote sau, dupa modelul dolarilor australieni, se pot folosi cu succes celelalte fete ale bancnotelor, actualmente insuficient puse in valoare”, afirma Janina Nectara, initiatoarea campaniei. 

In Australia, fiecare bancnota afiseaza pe o parte chipul unui barbat, iar pe cealalta chipul unei femei. Acest model de a exprima apreciere nationala atat pentru valorile masculine, cat si pentru cele feminine a inspirat si alte tari sa creeze paritate pe bancnote, Suedia fiind una dintre acestea. Japonia, Israel, Canada si numeroase alte tari au reprezentate si femei pe bancnotele nationale, arată iniţiatorii acestei campanii.

"Noi, in Romania, nici macar nu am cerut paritate. Am cerut o singura bancnota cu o femeie! Una singura din cele sapte deja existente. Sa fie, oare, prea mult", este de părere Janina Nectara.

Campania FEMEI PE BANCNOTE a fost lansata in 2018, fiind sustinuta de cele mai importante universitati din tara, teatre, muzee si institute ale Academiei Romane, dar si de foarte multi artisti si persoane publice. In urma insistentelor campaniei, BNR a emis de Centenar o bancnota aniversara, in editie limitata, pentru colectionari, in care nu a ilustrat o femeie, ci un cuplu - Regina Maria si Regele Ferdinand. 

„Asa cum bine observa Cancelaria Sfantului Sinod, pe bancnotele romanesti exista doar simboluri nationale masculine, desi multe personalitati femine ar merita onoarea de a fi ilustrate pe banii nationali, constituind, astfel, un exemplu pentru fetele din tanara generatie. 

Biserica, prin incredintarea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, a Cancelariei Sfantului Sinod si a Episcopului Vicar Patriarhal, Varlaam Ploiesteanul aproba aceasta idee fireasca. Numeroase institutii educationale si foruri culturale sunt, de asemenea, de acord. Sa fie, oare, Banca Nationala a Romaniei singura institutie care nu va aproba o bancnota de circulatie nationala cu o femeie", a mai spus Janina Nectara.  

Aceasta l-a invitat public pe Mugur Isarescu, sa devina primul Guvernator din istoria Bancii Nationale a Romaniei care emite o bancnota cu chip feminin. 

"Cum altfel s-ar putea incheia mai glorios cariera de aproape trei decenii a domnului Guvernator Isarescu decat printr-o premiera nationala?! Prima bancnota cu efigie feminina din istoria Romaniei", afirma Nectara. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite