Parlamentul European insistă pentru interzicerea cianurii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
PE vrea interzicerea cianurii FOTO Adevărul
PE vrea interzicerea cianurii FOTO Adevărul

Parlamentul European reia cu 566 voturi pentru şi doar 8 împotriva solicitarea adresată Comisiei de a propune cât de curând posibil interzicerea completă a utilizării tehnologiilor de minerit pe bază de cianuri în Uniunea Europeană.

Concret, Parlamentului European a votat ieri o rezoluţie referitoare la punerea în aplicare a Directivei privind deşeurile miniere (2006/21/CE). Directiva reglementează gestionarea deşeurilor din industriile extractive şi a fost adoptată în urma a accidentului major cu cianuri de la Baia Mare din 2000, informează un comunicat de presă. 

Potrivit documentului, directiva şi modul în care aceasta este implementată de statele membre a făcut subiectul unei analize a Comisiei ENVI a Parlamentului European. Acesta a concluzionat că punerea în aplicare a dispoziţiilor şi a inspecţiilor prevăzute de actul european este încă problematică. În practică dovezile disponibile demonstrează că instalaţiile de categoria A (cum sunt iazurile de decantare cu substanţe toxice) sunt arareori inspectate sau funcţionează în lipsa unor planuri de urgenţă în caz de accident. 

Aceste două aspecte sunt extrem de relevante, deoarece în lipsa gestionării cu seriozitate a iazurilor de decantare, riscul activităţilor miniere asupra sănătăţii umane şi a mediului rămâne foarte mare.

Rezoluţia adoptată pe 27 aprilie 2017 de către Parlament subliniază şi că, în perspectiva tranziţiei UE către o economie circulară, este necesară reducerea utilizării materiilor prime şi încurajarea reutilizării şi reciclării metalelor deja extrase.

„Directiva privind deşeurile miniere a rezultat ca urmare a accidentului de la Baia Mare. Votul puternic de ieri este o confirmare a faptului că măsurile luate până acum pentru prevenirea de noi accidente sunt  insuficiente. Faptul că până la acest moment istoria de la Baia mare nu s-a repetat este pur şi simplu o chestiune de noroc. Totuşi, sănătatea umană şi a naturii nu ar trebui să fie supusă şanselor şi de aceea deputaţii europeni au cerut ieri Comisiei interzicerea cianurii în cel mai scurt timp,” a declarat Roxana Pencea Brădăţan din partea Mining Watch România.

„Parlamentul României are în lucru o propunere de lege care are drept scop interzicerea mineritului pe bază de cianuri. În lumina votului de ieri al Parlamentului European privind slaba punere în aplicare a directivei privind deşeurile miniere, acum este momentul să acţionăm. Interzicerea cianurii în minerit nu este doar un răspuns responsabil, ci şi o datorie în lumina sprijinului public copleşitor pentru interzicerea cianurii," a declarat Ştefania Simion, consilier juridic Mining Watch.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite