Părinţii care îşi forţează copiii să înveţe îi fac să devină anxioşi şi le pot cauza boli psihice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Părinţii care îşi obligă copiii să înveţe le pot crea tulburări psihice FOTO Shutterstock
Părinţii care îşi obligă copiii să înveţe le pot crea tulburări psihice FOTO Shutterstock

Părinţii care obligă copiii să înveţe le creează acestora s tări de anxietate, acestea fiind între primele cinci cauze ale bolilor psihice la cei mici, a explicat medicul Iuliana Dobrescu, şef de clinică la Spitalul „Alexandru Obregia”, în cadrul Congresului Asociaţiei Mondiale de Psihiatrie.

Medicul Iuliana Dobrescu a explicat că pe primul loc în topul tulburărilor psihice la copii se află depresia, urmată de tentativele de suicid. „Pot spune că presiunea şcolară exercitată de părinţi este un factor important în declanşarea unei tulburări anxioase la copii. Aceşti părinţi disperaţi din România, care fac presiune asupra copilului să înveţe, să înveţe continuu, fără pauză, fără odihnă, nu-şi dau seama că îşi trimit copilul spre o gravă suferinţă”, a avertizat Dobrescu.

Dobrescu a mai spus că dacă procentul copiilor cu depresie sau schizofrenie a rămas constant în ultimii ani, a crescut alarmant numărul copiilor care manifestă tulburări din spectrul autist şi al celor care au sindromul atenţiei deficitare (ADHD).
 

„Din păcate, statisticile în privinţa bolilor psihice la copii sunt destul de îngrijorătoare, cinci din 20 de copii putând avea o tulburare psihică. Nu mă refer la schizofrenie sau la tulburare obsesiv compulsivă, ci la tulburări de dezvoltare, de atenţie şi din spectrul autist.Dacă acum 30 de ani, în Spitalul Obregia, vedeam 20 de copii cu autism, dintre cei 2.000 internaţi în spital, acum avem 200 de cazuri noi şi vechi pe lună. Şi tot aici, pot vorbi de tulburarea de personalitate foarte răspândită în jurul copiilor - micuţii sunt bizari, foarte inteligenţi, dar foarte inadaptaţi social”, a spus Dobrescu.

O altă cauză a tulburărilor anxioase la copii este plecarea părinţilor la muncă în străinătate, cei mici fiind lăsaţi în grija bunicilor sau a unor rude, a mai spus medicul.

În cadrul Congresului Asociaţiei Mondiale de Psihiatrie, s-a discutat faptul că bolile psihice sunt des întâlnite la copii în stare latentă, dar şi despre pericolul pe care îl reprezintă etnobotanicele şi drogurile în general pentru sănătatea psihică a copiilor şi adolescenţilor.

Psihiatrul american Eliot Sorel a explicat că aproximativ jumătate dintre copiii până în 14 ani prezintă boli psihiatrice latente care nu sunt identificate şi că depresia precede inflamaţia vaselor de sânge şi că există o legătură strânsă între persoanele cu depresie şi cele care fac accidente cerebro-vasculare şi infarct miocardic. Toate aceste realităţi, spune Sorel, arată că medicii au o nouă misiune şi viziune, care să includă colaborarea între medicii de familie, psihiatrii şi sistemul de sănătate publică.

Şi profesorul doctor Prelipceanu consideră că e nevoie de un sistem integrat între medicii de familie şi psihiatrii, mai ales având în vedere că cei mai mulţi medici pleacă după finalizarea rezidenţiatului.

„Din păcate, psihiatrii, după rezidenţiat, în bună măsură jumătate dintre ei, aleg să plece în alte ţări. De aceea, este neceară integrarea medicilor de familie, pentru depistarea precoce a posibilelor suferinţe psihiatrice”

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite