Părinţii vor fi nevoiţi să plătească pentru avizele medicale necesare copiilor la grădiniţă sau la şcoală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bani în plus pentru părinţii care au copiii la grădiniţă sau la şcoală                             Foto: Shutterstock
Bani în plus pentru părinţii care au copiii la grădiniţă sau la şcoală                             Foto: Shutterstock

Părinţii trebuie să plătească din propriul buzunar consultaţiile şi adeverinţele medicale necesare pentru înscrierea copilului la grădiniţă sau la şcoală, susţin medicii de familie, întrucât Casa de Sănătate (CNAS) nu decontează astfel de servicii, potrivit Mediafax.

Părinţii vor trebui să plătească câteva zeci de lei, chiar sute dacă este nevoie şi de analize medicale, pentru a obţine de la medicul de familie avizul medical care atestă starea de sănătate a copiilor astfel încât să-i poată duce la grădiniţă sau la şcoală. Motivul: CNAS nu decontează aceste servicii medicale.

”Aşa cum sunt plătite consultaţiile şi analizele cerute de primărie pentru căsătorie sau de şcoala de şoferi, tot aşa se întâmplă şi în cazul copiilor cărora le sunt cerute analize sau consultaţii pentru înscrierea la grădiniţă ori la şcoală”, a explicat preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie, medicul Rodica Tănăsescu, potrivit Mediafax.

Însă, aceasta a adăugat că nu se vor achita taxe în cazul în care copilul ajunge la consult pentru o problemă clară de sănătate.

Bani pentru consultaţii şi analize

Medicul şef al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Marius Filip, susţine că părinţii vor plăti atât consultaţia, cât şi analizele, dacă acestea sunt solicitate pentru înscrierea în sistemul de învăţământ preşcolar sau şcolar.

”Orice adeverinţă care atestă starea de sănătate se plăteşte. Este vorba despre adeverinţă medicală sau aviz medical pentru grădiniţă, pentru şcoală, pentru tabără, pentru căsătorie, pentru şcoala de şoferi. În schimb, dacă este vorba despre un copil bolnav care are nevoie de investigaţii sau adeverinţă medicală, acestea sunt eliberate gratuit", a precizat Marius Filip, citat de Mediafax.

Sumele sunt stabilite chiar de medicul de familie. Tănăsescu susţine că  valoarea consultaţiei poate fi între 10 şi 20 de lei, iar pentru analize, preţurile diferă în funcţie de câte sunt necesare şi de laboratorul unde sunt ele procesate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite