Părinţii ar putea avea o zi liberă pe an, neplătită, pentru îngrijirea sănătăţii copilului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Părinţii ar putea primi o zi liberă pe an pentru a avea grijă de copil FOTO Shutterstock
Părinţii ar putea primi o zi liberă pe an pentru a avea grijă de copil FOTO Shutterstock

Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor a aprobat, marţi, proiectul de lege iniţiat de senatorul PSD, Gabriela Firea, privind acordarea pentru părinţi a unei zile libere pe an pentru îngrijirea sănătăţii copilului. Deputaţii au stabilit ca această zi să nu fie plătită.

Potrivit proiectului, ziua liberă se va acorda în scopul de a asigura posibilitatea părinţilor sau a reprezentanţilor legali ai copilului de a verifica periodic starea de sănătate a acestuia, arată Mediafax.

Părinţii au dreptul la ziua liberă pentru îngrijirea sănătăţii copilului fără obligaţia angajatorului de a plăti drepturile salariale aferente.

Ziua liberă se va acorda la cererea unuia dintre părinţi, pentru îngrijirea copilului cu vârsta între 0 şi 18 ani, ulterior acesta urmând să prezinte acte doveditoare din partea medicului de familie a copilului, din care rezultă controlul medical efectuat.

Proiectul urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei, care este for decizional.

Pe aceeaşi temă: 

Statul acordă o atenţie sporită părinţilor, prin monitorizare şi sprijin, în noua Strategie naţională pentru copil

Instituirea unui sistem de monitorizare privind situaţia copiilor şi sprijinirea părinţilor sunt printre obiectivele Strategiei 2014-2020, până la finalul perioadei de implementare fiind prevăzută închiderea tuturor instituţiilor în care stau minorii separaţi de familie. Documentul notează însă că atât statul, cât şi familiile se lovesc de resurse financiare diminuate de criza economică şi anticipează o creştere a cazurilor de abandon.

Numărul locurilor din creşe a scăzut de cinci ori în ultimii 20 de ani

Specialiştii Ministerului Muncii atrag atenţia că scăderea drastică a capacităţii creşelor din ţară ca unităţi de educaţie timpurie pune în pericol asigurarea respectării dreptului la educaţie pentru copiii de vârstă mică. Aceştia vorbesc de o reducere de la aproape 77.000 de paturi în creşe, în 1990, la aproape 20.000, în 2001 şi mai puţin de 15.000 în anul 2010.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite