Părintele Ioan de la Recea a plecat dintre noi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Părintele arhimandrit Ioan Iovan, unul dintre marile nume ale ortodoxiei româneşti, a fost înmormântat, ieri, în incinta mănăstirii pe care a ctitorit-o în comuna Recea de lângă Târgu

Părintele arhimandrit Ioan Iovan, unul dintre marile nume ale ortodoxiei româneşti, a fost înmormântat, ieri, în incinta mănăstirii pe care a ctitorit-o în comuna Recea de lângă Târgu Mureş.

Născut la 26 iunie 1922, părintele Ioan a fost licenţiat în teologie şi a urmat trei ani cursurile Facultăţii de Drept. Admis la doctorat în 1947, a studiat doi ani cu părintele Dumitru Stăniloae.

Comuniştii l-au acuzat de terorism

La 27 noiembrie 1949, este tuns în monahism, cu numele de Ioan, iar în decembrie 1949 este hirotonit ieromonah pe seama Mănăstirii Vladimireşti, lângă Tecuci, unde a slujit până în 1955. Vladimireştiul a fost un "Lourdes românesc în coasta Uniunii Sovietice", după expresia lui Gheorghe Apostol, unul dintre cei mai odioşi demnitari comunişti ai vremii, el însuşi de loc din Vladimireşti şi fost coleg de clasă cu Maica Veronica, ale cărei vedenii au ajuns faimoase în întreaga Românie.

În august 1954, părintele este acuzat de erezie, de instigare la terorism şi primeşte condamnarea la muncă silnică pe viaţă. Trece prin închisorile din Galaţi, Jilava, Gherla şi Aiud, iar după 1989 devine duhovnicul Mănăstirii de maici Recea de lângă Târgu Mureş, pe care a înfiinţat-o împreună cu maica stareaţă Cristina. Considerat cel mai mare duhovnic al Ardealului, părintele Ioan era căutat de pelerini din toată ţara.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite