Paradox: deşi România e un producător important de fructe şi legume, românii sunt codaşi la consumul acestora

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevarul
FOTO Adevarul

Românii se numără printre codaşii Europei atunci când vine vorba de consumul de fructe şi legume. Concluzia se desprinde din cele mai recente statistici Eurostat, care arată totuşi că vecinii bulgari sunt mai dezinteresaţi decât noi de consumul unor astfel de produse.

Concret, 42% din români consumă fructe în mod regulat. În schimb, doar 41 din români preferă legumele, arată clasamentul european, care îi îngrijorează pe specialiştii români, în condiţiile în care obezitatea şi diabetul zaharat devin tot mai prezente în rândul populaţiei. 

„Românul consumă hrană de proastă calitate, astfel că am ajuns să vedem în cabinete tot mai multe cazuri de diabet zaharat şi de obezitate, inclusiv la copii. Românii mor prin boală cardiacă, dar la bază sunt supraponderea şi obezitatea. Suedezii, cât de bogaţi sunt ei, mănâncă puţin şi de calitate, românul mănâncă prost”, a declarat profesorul Constantin Ionescu Târgovişte. 

Campionii europeni la consumul de fructe şi legume

Spre comparaţie, 85% din italieni consumă zilnic fructe, urmaţi de portughezi, unde 81% din populaţie preferă astfel de produse, pe care le include în dieta zilnică. Din perspectiva legumelor, campioni europeni sunt irlandezii, urmaţi de belgieni şi de italieni. În toate cele trei state, peste 80% din populaţie consumă legume cel puţin odată pe zi. 

„Românii nu se dau în vânt după astfel de produse. În România avem o zonă destul de gri, cu multă contrabandă şi mai ales fără documente fiscale, ceea ce ar însemna totuşi că am putea avea un consum puţin mai mare decât cel prevăzut în statistici. Aici apare în schimb un alt pericol, cel al sănătăţii publice. Când astfel de produse nefiscalizate ajung în comerţ, dacă ele sunt din afara spaţiului european, normele de pesticide nu mai sunt monitorizate”, susţine şi Sorin Mierlea, preşedintele InfoCons - Asociaţie pentru Protecţia Consumatorului. 

Potrivit acestuia, o mare problemă în România o reprezintă faptul că nici părinţii şi nici şcoala nu încurajează consumul de legume şi fructe aşa cum fac alte state europene care au început să ia măsuri pentru a rezolva problema obezităţii la copii. 

„Ar trebui să se accelereze introducerea unui fruct în programul cornul şi laptele iar produsele respective să fie în general produse româneşti sau dintr-un lanţ foarte scurt. Este esenţial ca şi copiii să înveţe să mănânce fructe”, a completat Sorin Mierlea.

Cum trebuie alese fructele 

Potrivit specialiştilor, este esenţial ca fructele şi legumele să fie alese cu grijă. Spre exemplu, dacă se cumpără fructe care nu sunt de sezon, este recomandat să cerem bonul fiscal pentru a ne asigura că fructul sau legumele nu provin dintr-un lanţ alimentar aflat sub semnul întrebării. 

„Ar trebui să cumpărăm doar din spaţii amenajate şi în niciun caz să nu cumpărăm astfel de produse de pe marginea drumurilor, aşa cum a devenit o modă în ultima perioadă. Am ajuns să găsim tot felul de tarabe, pe marginea drumurilor, unde sunt cântare care nu sunt omologate şi putem fi păcăliţi, asta fără a pune la socoteală notexele şi praful care se regăsesc în produse. Acele fructe şi legume sunt periculoase în special pentru copii şi oricât de bine le-am spăla, ele rămân cu un nivel ridicat de toxicitate din cauza autovehiculelor”, a subliniat Sorin Mierlea.

Referitor la legumele şi fructele care sunt vândute în supermarket, Mierlea spune că şi acestea sunt bune pentru consum. „Trebuie totuşi să fim atenţi şi să vedem originea produsului respectiv, cele din afara Uniunii Europene ar trebui să intre cu buletine de marfă pe fiecare lot în parte. Prin urmare, e nevoie de controale mai dese, şi esenţial autorităţile ar trebui să facă publice rezultatele acestor controale”, a conchis preşedintele InfoCons. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite