Papa Benedict şi Patriarhul Daniel! Câtă diferenţă, frate!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi Papa Benedict şi-a încheiat slujirea la Vatican luandu-şi rămas bun de la credincioşii săi într-o manieră demnă, simplă şi onorabilă. S-a retras conştient fiind de limitele şi neputinţele umane la o varstă de 85 de ani. O retragere plină de emoţie şi pretuire.

Desigur, Papa Benedict nu se poate compara cu Patriarhul Daniel însă ţin să fac cateva comentarii la acest moment despre cei doi lideri ai Bisericii doar pentru o idee a celor două realităţi. 

1) Încep cu formula de adresare şi titulatura uzuală. În comunicate citesc deseori simplu "Papa Benedict al 16-lea" sau alteori precedat de S.S. Pe cand la ortodocşi aud "Preafericitul Părinte Daniel Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane" şi în cadrul slujbelor titulatura capătă grandoare încat oboseşti să o asculţi integral: „Preafericitul Părintele nostru Daniel Arhiepiscop al Bucureştilor, Mitropolit al Munteniei şi Dobrogei, Locţiitor al Tronului Cezareei Capadociei şi Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române"

2) Papa Benedict a publicat peste 60 de cărţi de teologie, este un teolog celebru al Bisericii Catolice universale fiind remarcat din tinereţe ca un profesor de rang înalt potrivit rigorii academice catolice şi mai ales cele nemţeşti la universităţi de excelenţă(Bonn, Tübingen, Regensburg) pe cand Patriarhul Daniel nu s-a remarcat nici prin vreo activitate academică de prestigiu şi nici printr-o operă de bază. De numele său nu se poate lega vreo teologie. Un corespondent al Papei în teologia ortodoxă romană ar fi singurul teolog cunoscut în întreaga creştinătate: Dumitru Stăniloae. Ori Patriarhul Daniel, deşi l-a avut profesor pe Dumitru Stăniloae nu se ridică nici la înălţimea cizmei sale. 

3) Papa Benedict a slujit simplu, ordonat şi fără fast, Patriarhul Daniel slujeşte înconjurat de zeci de diaconi, preoţi şi deseori episcopi, toţi îngrămădindu-se şi împiedicandu-se în biserici, preoţi care îi aduc lauri precum unui împărat cantandui-se repetat "Pe Stăpanul şi Arhierul..." îmbrăcat în veşminte scumpe, cu medalioane şi mitre de mare preţ. Ori Iisus Hristos însuşi mergea desculţ din sat în sat. Pe cine predică Daniel?

4) Papa Benedict a avut în vizitele sale de peste ocean,  pe la necreştini, un contact direct şi părintesc cu oamenii, le vorbea şi îi mangaia cu dragoste, îi îmbrăţişa şi ne vom aminti imaginile cu copilaşii din braţele sale. Patriarhul Daniel este înconjurat de gărzi de corp, este îndepărtat şi distant faţă de pravosvlanici şi nu-mi amintesc vreun gest de tandreţe părintesc făţă de vreo persoană. Deseori se raportează superior la credincioşi oferindu-le iconiţe de plastic (sfinţite ) în schimbul unor sărutări îndelungate de maini.

5 )Predicile Papei Benedict sunt tratate de teologie. El vorbea liber, coerent, captivant şi profund teologic. Predicile erau publicate imediat după rostire fără niciun fel de modificări. Am vizionat un ultim discurs în faţa sutelor de clerici din Roma şi era identic cu cel scris şi publicat pe saitul Vaticanului la cateva minute dupa eveniment. Nu pot face aceleaşi aprecieri despre predicile Patriarhului Daniel... Comparati si dumneavoastra!

6) Papa Benedict, creştin autentic, a refuzat slava deşartă, a refuzat de pildă titlurile onorifice. Patriarhului Daniel îi plac titlurile şi diplomele. Are un bogat portofoliu de Doctor Honoris Causa şi de cetăţean de onoare, titluri primite de la universităţi mai mari sau mai mici. Nu contează. Să fie cat mai multe (Iaşi, la Arad are două, Cluj, Oradea, Sibiu, Alba Iulia, Reşiţa şi cetăţean de onoare al oraşelor Caransebeş, Botoşani, Gura Humorului,  Turda, Negreşti-Oaş, Giurgiu, Galaţi, Satu Mare sau comunele Secu, Cornu şi cate or mai fi). Pe cand Domnul Iisus se pare că nu a primit vreo Medalie de Onoare! Pe cine predică Daniel?

7) Interesele Papei au fost academice, pastorale, misionare, sociale, culturale, multireligioase, în profundul sens al cuvantului. Se ştie prea bine că Patriarhul Daniel este pasionat de media, televiziune, ziare, lumanări, fabrici şi alte afaceri. Să oferi unei televiziuni numele de Treime mi se pare o blasfemie. Ce legătură există între Trinitate, Sfanta Treime, Trinitas, nevăzută, necuprinsă, absolută, infinită, veşnică, transcendentă şi un canal de televiziune prin cablu?

8) Scrisorile, deciziile, luările de poziţie, declaraţiile, enciclicle de la Vatican iau în considerare probleme importante ale umanităţii şi ale bisericii precum bioetică, ştiinţă şi religie, evoluţionism şi cate altele..

Dacă mă uit pe hotărările Sfantului Sinod de azi 28 februarie citesc: Înfiinţarea Asociaţiei Naţionale a Centrelor de Pelerinaj al BOR, Sărbătorirea Zilei Culturii Române, " Sfântul Sinod a apreciat rezultatele din anul 2012 ale programului social Masa Bucuriei derulat de Patriarhia Română în parteneriat cu Selgros Cash&Carry S.R.L." 

9) În sens general ieri peste 150.000 de oameni (cu siguranţă nu toţi catolici, nu toţi creştini) l-au salutat pentru ultima oară în Piaţa Sfantul Petru din Roma, au stat cuminti si civilizati, am vazut lacrimi in ochii lor si pe multi in rugaciune. Nu mi-a fost dat sa vad vreodată un atasament si o pietate asemanatoare la laicii (sau preoţii) ortodocsi indiferent de orasele in care traiau fata de Patriarhul Daniel. Nu cunosc pe nimeni care sa-l poarte in rugaciuni. Dar i-am vazut pe multi imbulzindu-se sa-i sarute mainile si el razand mereu satisfăcut.  

10) Am văzut relaţia Papei de blandeţe, bunătate, înţelegere şi respect faţă de preoţii din Roma în ultimele zile cand i-a primit să-şi ia un rămas bun. Relaţia Patriarhului este una de superioritate, autoritată şi autocratică. Preoţii nu pot grăi nimic sunt supuşi şi umiliţi şi mulţi din cei de la sate înjosiţi în sărăcia lor. El este Arhiereul dar şi Stăpanul. Vă amintiţi că nu li s-a permis nici crearea unui sindicat.  Pe cine predică Daniel?

11) Faţă de Romania NU uit că Papa Benedict l-a primit pe preşedintele Romaniei pentru a doua oară la Vatican, în ultimul ceas, cu toate că îşi anunţase retragerea şi l-a onorat tot în aceste zile (9 februarie a.c.) şi pe Majestatea Sa Regele Mihai la Vatican. Despre Patriarhul Daniel se ştie că nici măcar nu a participat la discursul Majestăţii Sale din Parlamentul Romaniei  deşi era la 5 km de Parlament plimbandu-se cu moaştele Sfantului Dimitrie. 

12) La nivel personal am participat la slujba de Anul Noul la Vatican in anul 2007 gasindu-mi un loc printre calugaritele franciscane chiar in spatele altarului la 3m distanta de Papa. Am vazut gesturile liturgice smerite, calde si am simtit o stare de pace in prezenta Papei. Nu avut aceeasi stare de nenumarate ori cand am participat la slujbele patronate de Patriarhul Daniel...

Din păcate, Biserica Catolică a pierdut astăzi un mare Om al ei şi al lui Dumnezeu, Biserica Ortodoxă Romană păstrează un bun manager. Mai mult ? Concluzionaţi dumneavoastră...

papa1
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite