Pagina cititorului: „Dau ziarul şi vecinilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elena Bâlea (82 de ani) primeşte la fiecare sfârşit de săptămână „Weekend Adevărul“, singurul ziar din România cu 128 de pagini.

„Eu mi-am făcut abonament la «Adevărul» din această primăvară. Vă mărturisesc că până la acel moment urmăream un alt ziar, dar de când este exclusiv online, m-am reorientat. Am urmărit cu atenţie pe internet care gazetă mi s-ar potrivi şi m-am oprit la «Adevărul». Impresia pe care am avut-o, confirmată în timp, a fost că este independent şi că nu are parti pris-uri", spune Elena Bâlea.

Abonata noastră este pensionară acum. A lucrat la Institutul de Fizică Atomică, fiind absolventă a Facultăţii de Matematică. „Când primesc ziarul sâmbătă, primul lucru pe care îl fac este să-l deschid la sudoku şi la rubrica de cuvinte încrucişate. Unele îmi dau bătăi de cap, dar chiar şi fiica mea îmi spune:  «Mamă, nu te lăsa până nu le termini!».

Apoi citesc secţiunea de cultură. Eu locuiesc la casă şi dau ziarul şi prin vecini. Dacă nu vin să-l ceară, îl las ­într-un loc ştiut şi de ei şi îl ridică de acolo. Cunosc o vecină de-a mea, de vizavi, care este abonată la dumneavoastră. Pe internet vă citesc numai când merg la fiica mea în Germania. Nu mai am calculator, l-am dat unei familii sărmane", mai spune Elena Bâlea.

Editorialul cititorului: Democraţia reală, în pericol (III)

În 2008 s-a făcut eroarea ca preşedinţii consiliilor judeţene să fie aleşi prin scrutin uninominal majoritar într-un singur tur. În loc ca această eroare să fie corectată pentru alegerile din 2012 şi preşedinţii de consilii judeţene să fie aleşi în două tururi de scrutin, aşa cum se alegeau primarii, Parlamentul a procedat invers şi a votat o lege în care s-a prevăzut că primarii vor fi aleşi în 2012 într-un singur tur.

Preşedintele României, dl Traian Băsescu, deşi este adeptul declarat al scrutinului majoritar în două tururi, a promulgat această lege. Trist! Nu ştim ce partid crede că va avea de câştigat ­dintr-un scrutin uninominal majoritar cu un singur tur, dar ştim sigur cine va avea de pierdut: democraţia reală din România.

Pentru ca lovitura democraţiei reale să fie completă, dl Crin Antonescu, preşedintele Partidului Naţional Liberal, a propus într-o declaraţie televizată scrutinul uninominal majoritar într-un singur tur şi pentru alegerile parlamentare, ca în Marea Britanie. Dl Crin Antonescu ar trebui să ştie că în Marea Britanie, din cauza acestei formule, Partidul Liberal, timp de peste un deceniu, deşi a obţinut ­20-22% din voturi, a primit numai 3% din locuri din Camera Comunelor. Ce democraţie este aceasta? În niciun caz nu este o democraţie reală.

În acest timp, preşedintele Federaţiei Ruse, dl Dmitri Medvedev, se pare mai democrat decât predecesorul său, a declarat că intenţioneză să propună diminuarea pragului electoral de la 7% la 5% sau chiar 3%. În România, pragul electoral de 2% a fost introdus la alegerile parlamentare din anul 1937; a fost, după părerea noastră, un prag electoral rezonabil. După decembrie 1989, pragul electoral de 3%, identic cu al altor ţări europene, a fost introdus la alegerile din anul 1992. La alegerile din 2000, CDR şi PD au majorat pragul la 5%. CDR a plătit scump această diminuare a democraţiei. Considerăm că revenirea la pragul electoral de 3% ar asigura o selecţie suficientă a partidelor politice.

Parlamentari români, treziţi-vă conştiinţa civică! Cetăţeni români, fiţi vigilenţi! Democraţia reală este în pericol!  Valentin Constantinescu

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite