Pagina cititorului: „Îmi rezerv o noapte pentru «Weekend Adevărul»“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gheorghe Dinescu (75 de ani) este un abonat fidel al ziarului „Adevărul“ de foarte mulţi ani.

 „Am făcut abonament la acest ziar din mai multe motive. Niciodată titlul nu dezminte conţinutul articolelor. Citesc cu mare plăcere articolele economice, dar şi cele de politică internă şi externă", afirmă cititorul. Gheorghe Dinescu spune că, pentru „Weekend Adevărul", trebuie să sacrifice aproape o noapte ca să poată parcuge toate articolele - şi le citeşte chiar şi pe cele adresate sexului frumos.

„Pentru că sunt la curent cu conţinutul ziarului, îmi permit să mai fac şi câteva observaţii de fond, ceva de substanţă. Aş dori să realizaţi mai multe articole legate de economia României, de dezvoltarea în perspectivă a ţării noastre. Nimeni nu ştie cum va arăta România în anul 2020, care va fi raportul între pensionari şi contribuabilii de la fondul de pensii. Eu am 75 de ani, dar tot mă interesează şi aşa", spune  cititorul. Abonatul citeşte cu interes articolele legate de criza economică şi spune că ea a început de fapt din 1990 încoace, nu cu una, cu două, de ieri, de alaltăieri.

Editorialul cititorului: Canada sau SUA?

"Unde aţi dori să trăiţi? Într-o ţară unde sistemul de sănătate este de stat sau într-o ţară în care este privat? În prima variantă, serviciile medicale sunt gratis; în a doua variantă, se plătesc. Dacă aveţi o asigurare medicală, le acoperă asigurarea, daca nu, le acoperiţi din buzunar dumneavoastră.

Barack Obama a încercat să schimbe sistemul, încercând să dea tuturor americanilor acces gratuit la sănătate (în schimbul unei sume de bani lunare, plătite de fiecare contribuabil pentru o asigurare de sănătate), dar noul sistem este asediat şi contestat în numeroase tribunale din SUA, deci nu se ştie dacă va supravieţui. Dacă nu aveaţi asigurare de sănătate, plăteaţi din buzunar costurile medicale, iar o operaţie poate costa între 10.000 şi 250.000 de dolari.

În Canada, dacă ai o boală gravă, poţi fi salvat chiar dacă nu ai bani. În SUA, trebuie să-ţi vinzi şi casa pentru o operaţie dacă nu ai asigurare. În Canada, este interzisă activitatea clinicilor private „pentru profit" din sănătate. S-a dorit ca toţi cetăţenii să fie egali în sistemul de sănătate canadian, şi nu apariţia a două clase de oameni - cei care-şi permit aistenţa medicală bună şi cei care nu-şi permit. În Statele Unite, doctorii au venituri mai mari decât doctorii din Canada şi sunt principalii beneficiari ai unui sistem privat de sănătate. Ceilalţi beneficiari sunt firmele private de asigurări de sănătate, care, bineînţeles, fac şi ele un profit. Cei care pierd în Statele Unite sunt cei care nu au bani pentru servicii medicale sau asigurare medicală, iar aceştia reprezintă un procentaj destul de mare din popu­laţie. Pentru România soluţia este o administrare mai bună a resurselor existente, eliminarea corupţiei din administrarea spitalelor şi multe alte măsuri care pot să facă sistemul mai performant, iar pentru aceasta pot fi consultaţi chiar doctorii şi managerii de spitale performante din alte ţări."


Cristian Liutiev

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite