Pagina cititorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Florin Dobre (36 de ani), din Craiova, spune că îi place să citească „Adevărul“: „În el găseşti tot felul de informaţii, din sport, învăţământ, cultură, sănătate. Se adresează nu doar intelectualilor, ci şi oamenilor de rând“.

„Un ziar consistent"

Craioveanul este director al unui depozit de materiale de construcţii şi spune că nu ar renunţa la acest abonament. „Sunt un cititor fidel al acestui ziar şi nici nu‑mi trece prin cap să renunţ la abonament, mai ales că este preferatul familiei. Cei doi copii ai mei abia aşteaptă zilele când vin cărţile din colecţia Jules Verne şi revista «Rahan», preferata lor", a adăugat el. Acesta mai spune că „Adevărul" este un ziar cu un conţinut consistent: „Are trei cotidiene într-unul şi e gros cât o carte. Face toţi banii".

Capra francezului

Situaţia creată în Franţa de repatrierea ţiganilor români, bulgari şi din alte ţări est-europene s-a inflamat mai mult decât e cazul. Franţa o să câştige războiul mediatic - cu asta avem de-a face, în fond - şi o să continue acţiunea de desfiinţare a taberelor ilegale. În acest timp, politicienii de la Bruxelles - căci cei români n-au niciun cuvânt greu de spus - au îmbrăţişat, vocali, demagogia şi au uitat arta dialogului. Vorbesc de pogromuri, de expulzări pe criterii etnice, să se audă vorbind. De ce va câştiga Franţa? Pentru că e acoperită de legi.

Nu cred că ţiganii şi-au luat autorizaţie de construcţie pentru barăci, iar cerşetoria nu e chiar ceva distractiv pe străzile Parisului. Mai mult, din câte ştiu, turiştii nu au voie să stea mai mult de trei luni pe teritoriul unei ţări străine, decât dacă au contract de muncă, drept de şedere etc. Şi încă ceva: am uitat ce mână grea are Franţa în Uniunea Europeană ca sforile care ţin această construcţie politică să nu se prăbuşească? Sigur, Sarkozy nu poate face ceea ce doreşte, situaţia criteriilor după care ţiganii au fost expulzaţi având nevoie de o analiză serioasă, ca istoria să nu se mai repete.

Însă cel mai grav lucru în aceast scandal a pornit din România. În majoritate, opinia principală este: „Las' să vadă şi ei cum e!" Falimentul românesc politicilor sociale este cauza acestei concepţii. Pentru că am încercat să-i integrăm pe ţigani în societate cu fluturaşi coloraţi pe care scrie naiv „Spuneţi NU discriminării pe criterii etnice!"

Cazul repatrierilor din Italia a fost uitat repede, şi aşa se va întâmpla şi cu această criză. Ţiganii nu vor putea fi opriţi să plece din nou în Franţa sau în alte ţări. Trăiesc într-un stat al Uniunii Europene şi au drept de liberă circulaţie, cât timp nu primesc interdicţie.

Mihai Marian

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite