Pagina cititorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ionuţ Ţandără (33 ani), din Focşani, spune că articolele din ziar, volumele lui Jules Verne, DVD-urile şi cărţile din colecţia „Adevărul“ l-au determinat să-şi facă abonament pe un an.

Are toate colecţiile „Adevărul"

Pasionat de lectură şi dornic să fie la curent cu noutăţile din diverse domenii, profesorul de limba franceză Ionuţ Ţandără nu a ezitat să colecţioneze toate produsele editoriale oferite de „Adevărul".

„M-am abonat şi la colecţia «100 de cărţi pe care trebuie să le ai în bibliotecă» şi sunt fericit că am intrat în posesia lor. Sunt cu adevărat cărţi de căpătâi", mărturiseşte profesorul focşănean. Ionuţ Ţandără are numai cuvinte de laudă când vine vorba despre ziarul nostru. „Citesc cu mare plăcere ziarul. Este complet şi îmi oferă şansa de a fi la curent cu noutăţile din toate domeniile", recunoaşte Ionuţ Ţandără.

Lucruri pe care nu le ştim

Românii nu sunt pregăţiţi să fie europeni, pentru că majoritatea lor nu ştiu sau, mai rău, nu vor să ştie următoarele:

- nu poate să existe o democraţie autentică şi „profitabilă" la nivel naţional fără simţ civic, fără o minimă înţelegere şi aplicare a problemelor colectivităţii, ale regulilor naturale ale acesteia...
- libertatea individuală şi colectivă nu poate să existe fără responsabilitate; libertatea în gândire şi acţiune nu poate să existe/ să fie benefică fără autocenzura educaţiei.
- piaţa este singurul regulator eficient al societăţii, adică este perpetuă/continuă balanţă dintre cerere (nevoi/ necesităţi) şi ofertă (posibilităţi şi costuri). Piaţa este mecanismul de modelare a societăţii.
- resursele societăţii (individual şi în ansamblu) sunt limitate (tehnologic şi prin costuri). Mecanismul întreţinut de piaţă pentru modelarea şi dezvoltarea societăţii în viitor este competiţia.
- oamenii nu sunt egali, se deosebesc în primul rând ca performanţă (în oricare domeniu). Nu sunt egali nici ca şansă (de când se nasc).
- democraţia = meritocraţia (care se manifestă ca un sistem bazat pe aspectele cantitative) se impune a fi înlocuită astăzi cu meritocraţia (cu un sistem care ia în considerare cu preponderenţă aspectele calitative). Meritocraţie este cea care aduce progres: performanţă, ordine, eficienţă, calitate, mai bine pentru societate şi pentru fiecare individ în parte. Iar individul trebuie să ajungă în societate, la locul potrivit, unde să-şi valorifice maximal potenţialul pe care îl are.
Până când aceste lucruri nu vor fi înţelese şi respectate (voit sau nevoit) de către acest popor (şi de oricare alt popor), nu putem vorbi de progres, civilizaţie, despre mai bine. Ifrim

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite