A fost odată ca niciodată un orăşel în care nimeni nu râdea. Oamenii mergeau mereu pe stradă încruntaţi, iar dacă era ziua lor sau creştea o floare în grădină le dădea o lacrimă. Chiar şi la crâşmă, la patru după-amiaza, când viaţa e cu adevărat frumoasă, tot supăraţi erau.

acum 3 zile · comentarii (18)

Jucate cu răsunător succes în Occidentul Europei şi in SUA, piesele lui Václav Havel au exportat alienarea patologiei totalitare, precum şi statura remarcabilă a disidentului, într-un comentariu social devenit lectură esenţială. Teatrul absurd al lui Havel este alimentat de însuşi absurdul tiraniei comuniste ale cărei profunde efecte le sublimează în antologice mostre de sarcasm şi umor.

acum 3 zile · comentarii (1)

A avea grijă de amărâţii noştri nu înseamnă a încuraja lenea, ci a interveni vital acolo unde societatea a eşuat. Sau acolo unde chiar indivizii au eşuat – dar nu merităm cu toţii o a doua şansă? Sunt mulţi tineri în ţara asta care nu au părăsit bătătura în care s-au născut şi au crescut, care au fost nevoiţi şi obligaţi de contextul socio-economic familial să nu termine şcoala.

acum 5 zile · comentarii (31)

Mulţi ortodocşi de mucava am văzut zilele astea. S-a frământat internetul, frate, că vai, ce să vezi, IPS Teodosie a sfinţit crucea de pe turlă chiar acolo, „cocoţat“ pe turlă. Acum, nu că-l apăr eu, că n-are dânsul nevoie de apărarea mea (deşi aş avea calificarea necesară), dar e cazul să apărăm teologia în faţa credulilor cu aspect de teologi.

acum 7 zile · comentarii (53)

O firmă de arhitectură franceză „aduce un omagiu“ Catedralei Notre Dame lansând o propunere de restaurare care include amenajarea unei grădini de meditaţie şi a unei ferme (!) pe acoperişul clădirii, la adăpostul unui dom de sticlă.

acum 9 zile · comentarii (23)

Tehnologia, mai ales cea avansată, e gîndită, pare-se, să ne simplifice viaţa. Nu mai e musai să te îngropi în biblioteci şi să răsfoieşti mii de pagini ca să obţii informaţia de care ai nevoie: dai o căutare pe Google şi-ai rezolvat! Nu mai trebuie să te duci la bancă, dacă ai nevoie de bani: plăteşti cu cardul. Banca e închisă? Ai bancomat.

acum 10 zile · comentarii (0)

Asia Bibi, femeia creştină şi mamă a cinci copii, care a fost condamnată la moarte şi a făcut nouă ani de închisoare pentru acuzaţii nedrepte de blasfemie, a reuşit, în sfârşit, să părăsească Pakistanul.

acum 10 zile · comentarii (11)

Nu ştiu dacă au atras atenţia până acum două situaţii destul de stranii din opera marelui filosof român, Lucian Blaga[1] legate de clasificarea dihotomică a culturilor umane în culturi majore şi culturi minore. Ştim bine care sunt diferenţele dintre Oswald Spengler şi Lucian Blaga în privinţa extrapolării vârstelor umane la nivelul acelor „entităţi” supra-personale numite „culturi”

acum 12 zile · comentarii (2)

Am văzut de curând vehiculată ideea că ar exista o „corelaţie” între căsătorie şi corupţie. Clarific, din faptul locului, faptul că o corelaţie nu înseamnă în nici un caz o cauzalitate. Chiar şi dacă datele pe care s-ar întemeia o astfel de corelaţie ar fi unele solide şi precise, mulţi ar înţelege aici că ar fi vorba de o cauzalitate (fals). Ceea ce poate să inducă foarte uşor în eroare.

acum 13 zile · comentarii (14)

Iubirea pare a fi soluţia la orice! O persoană care iubeşte, trece peste prejudecăţile societăţii despre persoana iubită, devenind, la rândul ei, subiect de bârfe şi de ipoteze, victimă a prejudecăţilor prin asociere, părinte a unor copiii care sunt şi romi şi români sau... nici una, nici alta! Cu toate acestea, zeci de mii de cetăţeni români trăiesc şi cunosc iubirea în familii mixte etnic.

acum 14 zile · comentarii (61)

25 de creştini au fost ucişi în Nigeria luni, pe 29 aprilie, de gruparea teroristă islamică Boko Haram. Teroriştii au înconjurat o comunitate creştină din nordul Nigeriei, şi apoi au pornit, cu armele în mână, din uşă în uşă.

acum 16 zile · comentarii (13)

Ce i-aş spune unui elev de 18 ani, aflat la început de drum? Nu-ţi vinde sufletul. Poartă cu umilinţă straiele demnităţii. Priveşte viitorul mai încrezător. Trupul musteşte acum de poftă şi vigoare: struneşte-l prin sport şi mişcare. Pielea feţei tale e netedă şi curată: n-o îmbătrâni prematur. Ochii sunt vioi, deci pot citi zilnic o carte.

acum 16 zile · comentarii (23)
Postari Recente