Pacienţii cu hepatită vor beneficia de tratamente scumpe. Vasile Ciurchea: "Contractele vor fi semnate până la sfârşitul lunii"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pacienţii cu hepatită C în stadii avansate vor beneficia de tratamente noi asta pentru că până la sfârşitul lunii iunie vor fi semnate contractele cost-volum prin care li se asigură terapii noi, decontate integral de statul român. Anunţul a fost făcut de preşedintele CNAS Vasile Ciurchea, în cadrul Şcolii de Vară pentru Jurnalism farmaceutic, organizată de Colegiul Farmaciştilor din România.

Preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea, i-a asigurat pe pacienţii cu hepatită, care intenţionează să protesteze în faţa Guvernului pe 8 iunie, că până la sfârşitul acestei luni vor fi semnate contractele cost-volum prin care li se asigură terapii inovatoare şi eficiente. Ciurchea a explicat că negocierile dintre autorităţi şi cele patru companii farmaceutice care pot aduce terapiile sunt într-un stadiu avansat. 

"Avem ofertele de preţ depuse, criteriile medicale sunt afişate, vrem ca toate lucrurile să fie extrem de transparente şi vreau să îi rog pe pacienţii cu hepatită să ne ajute în negocierea noastră, nu să fie de partea celalată. Dacă mai pot să reziste o săptămână, două, trei, lucrurile se vor finaliza", a explicat preşedintele CNAS la Sighişoara. 

Cei care nu au altă alternativă terapeutică, în primul val de tratament

Potrivit oficialului, de noile terapii vor beneficia 5.000 de pacienţi aflaţi în stadiu avansat de boală şi care nu mai răspund la tratamentul actual decontat de statul român. 

"Este greu de negociat şi sunt sume extrem de importante. Dacă ne uităm la preţurile din CANAMED, cu acele preţuri este imposibil să tratăm toţi pacienţii şi nu este corect să tratăm doar 500 din 5.000, ori aceste negocieri, dacă se poartă în linişte, atunci cu siguranţă vom avea un rezultat bun", a completat Vasile Ciurchea. 

Medicul a precizat că dacă în primul val de tratament vor intra cei care nu au altă alterantivă terapeutică, bolnavii a căror stare de sănătate se înrăutăţeşte pe parcursul derulării acestor contracte cost-volum vor fi, de asemenea, incluşi în tratament.

„Este greu să negociezi sub presiunea străzii dar eu îi asigur pe pacienţi că vor primi tratamentul într-un timp extrem de scurt. De-abia la începutul lunii februarie medicamentele au primit avizul de punere pe piaţă. Apoi, a mai existat un termen până au stabilit preţul. Fără a avea preţ nu puteam începe nicio discuţie oficială. România este printre primele ţări din Europa care ar acorda tratamentele pentru hepatita C, în afară de Portugalia, Germania, Spania”, a explicat Ciurchea, adăugând că CNAS dispune de bugetul necesar pentru a oferi medicamente de ultimă generaţie pacienţilor cu hepatita C în stadii avansate.

Pacienţii vor să iasă în stradă pe 8 iunie

În ciuda declaraţiilor făcute de preşedintele CNAS, reprezentanţii pacienţilor afirmă că vor să iasă în stradă pe 8 iunie, aşa cum au anunţat deja.

“Apreciem sincer eforturile care se fac. Noi am tot primit promisiuni de la începutul anului, cine ne garantează nouă că acestea nu vor fi doar promisiuni? Noi am tot aşteptat şi am amânat acest protest. Normal că ne dorim ca un numar tot mai mare de pacienţi să fie trataţi. Nu este un protest politic, este un protest ca toţi să se aşeze la masa şi să poarte discuţii”, a explicat Marinela Debu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor pentru Afecţiuni Hepatice (APAH-RO).

„Nu avem nicio garanţie că acum se va întâmpla, sunt atâţia oameni cărora li s-au luat atâtea şansa la viaţă. Asociaţia de pacienţi a făcut presiuni şi în 2012 pentru a primi tratamentele care erau atunci şi nu am primit nimic nici atunci. Faptul că acum ieşim în stradă arată că suntem disperaţi”, a completat reprezentanta pacienţilor.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite