Pacienţii români vor fi în continuare transplantaţi la AKH Viena. Spitalul Sfânta Maria va fi inclus în programul de transplant pulmonar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spitalul AKH va face în continuare transplant de plămâni pentru România, iar în primă instanţă 10 pacienţi vor beneficia de astfel de proceduri. Mai mult, Spitalul Sfânta Maria din Capitală a fost inclus în programul naţional de transplant pulmonar. Veştile au fost date, marţi, de Florian Bodog, ministrul Sănătăţii.

Pacienţii români vor fi în continuare transplantaţi la Spitalul AKH din Viena însă şi Spitalul Sfânta Maria din Capitală va primi finanţare pentru efectuarea unor astfel de intervenţii, fiind inclus astfel în programul naţional de transplant pulmonar. Anunţul a fost făcut ieri de ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, potrivit căruia o condiţie impusă de clinica vieneză a fost ca România să poată face transplant în ţară în decurs de un an. 

„Programul de transplant a fost deblocat. În prima etapă, Spitalul AKH s-a angajat să facă 10 transplante. În prezent sunt cinci pacienţi propuşi pentru evaluare”, a explicat ministrul Sănătăţii, Florian Bodog. 

Potrivit acestuia, vienezii şi-au exprimat disponibilitatea de a pregăti medici români, care să meargă la cursuri de formare în domeniul transplantului pulmonar. 

În ceea ce priveşte finanţarea intervenţiilor de transplant pulmonar la Spitalul Sfânta Maria din Capitală, Bodog a arătat că unitatea sanitară a fost inclusă în programul naţional de transplant pulmonar. În acest sens, joi va fi dată o Hotărâre de Guvern, urmată de un Ordin de Ministru, a completat oficialul. 

Răspunderea medicală e a echipei de acolo”

„Depinde de echipa medicală de acolo şi de managamentul echipei medicale şi a pacientului ca ei să poată să pornească transplatul pulmonar la momentul la care vor considera că îl pot face în condiţii de siguranţă pentru pacient. Noi îl includem în programul naţional de transplant şi îl vom finanţa. E şi o condiţie pusă de clinica AKH, ca România să dezvolte, la fel ca şi Ungaria, în termen de un an, un program propriu de transplant pulmonar”, a declarat ministrul Sănătăţii. 

Acesta a punctat că transplant se va face în momentul în care apare primul doritor şi primul donator. Totodată, Spitalul Sfânta Maria va funcţiona complementar cu Spitalul AKH, dat fiind faptul că nu poate acoperi toate patologiile. „Prin raport mi s-a adus la cunoştinţă că Spitalul întruneşte condiţiile de transplant şi mi s-a reemis un calcul de preţ în ceea ce priveşte costurile pe care spitalul le-ar avea dacă fac transplant”, a notat oficialul.

Ce spun medicii

Săptămâna trecută, profesorul Radu Deac, a arătat că Spitalul Sfânta Maria îşi menţine condiţiile de acreditare, motiv pentru care se poate da undă verde la transplantul pulmonar în spitalul bucureştean, „în condiţii de siguranţă” pentru pacienţi. 

La rândul său, medicul Carmen Pantiş, coordonator de transplant pe Bihor, susţine că se poate merge în paralel cu contractul cu Eurotransplant şi includerea Spitalului Sfânta Maria în programul naţional de transplant.

„Există infrastructura, dar am reţineri legate de resursa umană. Dacă medicii din Olanda vor veni cu o întreagă echipă care să asigure şi monitorizarea post transplant e altceva. Partea de anestezie şi terapie intensivă este esenţială, avem anestezişti pregătiţi, dar este nevoie de o echipă complexă. Cred că, pentru a nu periclita viaţa bolnavilor, s-ar putea da finanţare pentru Spitalul Sfânta Maria, dar este esenţial să se meargă în parteneriat şi cu AKH. Avem o problemă legată şi de organe. Nimeni nu se gândeşte că pentru a face transplant trebuie crescut numărul de donatori. Or, la noi, numărul de donatori a scăzut”, a precizat medicul anestezist. 

„Ori salvezi pacientul, ori îl pierzi”

Specialişti care activează de ani întregi în domeniul transplantului au arătat că, în ciuda reconfirmării acreditării din partea Agenţiei Naţionale de Transplant pentru Spitalul Sfânta Maria din Capitală, sunt multe întrebări fără răspuns.

„Cine e cel care va face lista? Cine va asigura bolnavilor monitorizarea post transplant? Cum se va proceda atunci când există un donator compatibil? Este necesar ca medicul din străinătate să vină aici foarte rapid pentru că nu trebuie să treacă mai mult de opt ore din momentul în care organul a fost prelevat până la cel în care ajunge la pacient. Lucrurile sunt de o complexitate extraordinară, tocmai din acest motiv nu s-a făcut până acum transplant de plămâni în România. Nu-l poţi pune pe dializă sau la alte aparate. Ori salvezi pacientul, ori îl pierzi. Nu există cale de mijloc”, a subliniat unul dintre experţi. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite