Pacienţii români au posibilitatea să raporteze reacţiile adverse la medicamente printr-un formular

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pacienţii români au posibilitatea să raporteze reacţiile adverse la medicamente FOTO Shutterstock
Pacienţii români au posibilitatea să raporteze reacţiile adverse la medicamente FOTO Shutterstock

Medicii şi pacienţii români sunt printre europenii care nu raportează reacţiile adverse la medicamente. Aşa susţin oficiali din Agenţia Naţională a Medicamentului care arată că anul trecut au fost făcute doar puţin peste 2.000 de sesizări, comparativ cu Franţa şi Marea Britanie în care au fost făcute câte 40.000 de astfel de sesizări.

Astfel, începând de joi, pacienţii au la dispoziţie un formular prin care atât ei cât şi rudele sau persoanele care le îngrijesc pot face sesizări în urma administrării unor medicamente sau vaccinuri.

„Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale încurajează pacienţii, persoanele care asigura îngrijirea pacienţilor, profesioniştii din domeniul sănătăţii (medici, farmacişti, asistenţi) să raporteze reacţiile adverse suspectate la medicamente, inclusiv vaccinuri. Doar prin raportarea acestora se pot afla informaţii suplimentare privind siguranţa medicamentelor, inclusiv a vaccinurilor. În acest fel, orice persoană poate contribui la protejarea propriei stări de sănătate, dar şi a celorlalţi. Dacă vor exista mai multe raportări de reacţii adverse după administrarea aceluiaşi medicament, de exemplu, se vor face verificări suplimentare, privind siguranţa, atât la nivel naţional, cât şi european”, a explicat Marius Savu, preşedintele ANM, potrivit unui comunicat de presă.

Cum poate fi recunoscută o reacţie adversă la un medicament

Conform acestuia, „orice persoană care suspectează orice reacţie adversă la medicamente, care este menţionată sau nu în prospect, trebuie să se adreseze medicului sau farmacistului”.

„Reacţia adversă se defineşte ca un răspuns nociv şi nedorit, determinat de un medicament. Sunt considerate reacţii adverse şi efectele nedorite care apar după supradozarea medicamentului, utilizarea greşită, abuzul şi erorile de medicaţie sau efectele nedorite apărute în urma expunerii profesionale”, mai arată sursa citată.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite