Pacienţii români nu îşi cunosc drepturile. La ce număr pot suna pentru a beneficia de consultanţă medicală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pacienţii români nu îşi cunosc drepturile, susţine Cristian Buşoi FOTO Adevărul
Pacienţii români nu îşi cunosc drepturile, susţine Cristian Buşoi FOTO Adevărul

Nouă din zece bolnavi nu îşi cunosc drepturile, susţine europarlamentarul Cristian Buşoi. Românii nu ştiu că, potrivit legii, au acces la informare, tratamente de ultimă generaţie, cum nu ştiu nici că au acces la dreptul la o a doua opinie.

Asta pentru că în cei 15 ani de la stabilirea drepturilor fundamentale pentru pacienţii din Uniunea Europeană, Ministerul Sănătăţii nu a organizat nicio campanie de informare, susţine europarlamentarul Cristian Buşoi, candidat la Primăria Capitalei, care a lansat o campanie de informare privind drepturile pacienţilor. 

Pentru a veni în sprijinul pacienţilor, acesta susţine că pacienţii din Bucureşti vor avea la dispoziţie un nou număr de telefon unde pot suna pentru a se informa, de luni până vineri, între orele 08.00 - 20.30: 0800 080 444. 

„Pacientul trebuie să fie în centrul sistemului de sănătate. Multe dintre drepturile pacienţilor nu sunt respectate, iar pacienţii nu ştiu de foarte multe ori care le sunt drepturile. Am lansat uin call center, unde voluntarii vor răspunde la întrebări. Am lansat un website, unde se află foarte multe informaţii despre cardul de sănătate, drepturile asiguratului, vaccinuri, etc. Call centerul este disponibil pentru cetăţenii din Bucureşti”, a declarat Buşoi.

Ce prevede Carta drepturilor fundamentale 

Potrivit Cartei drepturilor fundamentale, un pacient european trebuie informat, respectat, trebuie să aibă acces la tratament personalizat şi de calitate, să aleagă unde şi cum să fie tratat. Trebuie să beneficieze şi de prevenirea bolilor, confidenţialitate şi posibilitatea de a reclama orice problemă.

În plus, legea de la noi îi dă dreptul la a doua opinie, ca să fie sigur pe diagnostic sau propunerea de tratament. Dar aceeaşi lege nu oferă şi soluţiile concrete. Aşa că pentru contraexpertiză, pacientul îşi caută singur un alt medic şi îi plăteşte serviciile, fiindcă îl poate solicita doar în sistemul privat.

„Orice pacient care se întreabă: „este corect diagnosticul meu sau este tratamentul de care beneficiez cel mai bun?” are dreptul la o a doua opinie. Un dosar de second opinion trimis la un medic de talie internaţională este 900 de lei”, a explicat Ana Maria Marian, reprezentantul unei clinici private, citată de digi24.ro. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite