Pachet de legi pentru contracararea poluării farmaceutice, iniţiat de USR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Legile vor intră în curând în circuitul legislativ
Legile vor intră în curând în circuitul legislativ

Uniuna Salvaţi România (USR) pregăteşte un pachet de legi care vizează contracararea poluării farmaceutice prin reglementarea predării de către populaţie a medicamentelor expirate, transportul lor la incinerator şi arderea propriu-zisă.

Anunţul a fost făcut, marţi, de către senatorul USR Adrian Wiener.

"Medicamentele expirate sunt deşeuri periculoase, care trebuie să nu mai ajungă cum ajung astăzi în gropile de gunoi sau în canalizare. Se estimează că aproximativ 1.500 de tone de medicamente expirate ajung la gropile de gunoi sau în canalizare şi, astfel, în sol şi apă, contaminând. Ele trebuie colectate în condiţii corespunzătoare, transportate şi incinerate, pentru că sunt deşeuri periculoase", a precizat Wiener la o conferinţă de presă, conform Agerpres.

Senatorul a explicat că USR îşi propune, prin pachetul legislativ iniţiat,  inscripţionarea ambalajelor medicamentelor cu atenţionarea 'returnaţi medicamentele expirate în farmacii' şi constituirea unei scheme de finanţare pentru întreg circuitul de preluare, colectare, transport şi incinerare a acestor medicamente, pornind de la principiul responsabilităţii extinse a producătorului, "adică nu doar depui pe piaţă nişte produse, trebuie să te asiguri că ele ajung pe tot circuitul în condiţii corespunzătoare, mai ales că vorbim de produse periculoase".

"E un model de guvernanţă europeană, asta trebuie făcut pentru a preveni acest dezastru ecologic al poluării farmaceutice, care este un dezastru mai ales din punctul de vedere al antibioticelor care ajung în cantitate mare în sol şi apă şi contribuie la procesul de antibiorezistenţă, de creştere progresivă a rezistenţei la antibiotice a bacteriilor, astfel încât antibioticele devin din ce în ce mai puţin eficiente. La nivel european s-au înregistrat, conform studiilor de specialitate, 33.000 de decese anual, din care 1.500 în România, datorate strict antibiorezistenţei. Acei oameni care au murit au avut o infecţie la care antibioticele nu au răspuns", a susţinut senatorul USR.

La rândul său, deputatul USR Cornel Zainea a relevat importanţa componentei de mediu din cadrul acestui pachet legislativ.

"Este o problemă foarte gravă, pe care, din păcate, nu o conştientizăm. Nu este doar o problemă de sănătate, este şi o problemă de mediu, studii recente ne arată că mai mult de jumătate din râurile Europei au doze foarte mari de antibiotice. S-au detectat depăşiri şi de 300 de ori ale valorilor de antibiotice din ape. Noi ne-am gândit să abordăm din două puncte de vedere această problemă. În primul rând, să avem partea de educaţie şi de conştientizare, pachetele de medicamente vor fi inscripţionate la fel ca pachetele de ţigări. Oamenii, atunci când vor cumpăra medicamente, vor remarca anunţul nostru şi îşi vor da seama că e o problemă dacă arunci medicamentul direct la gunoi. Toate aceste deşeuri ajung în gropi sau pe câmpuri sau direct în ape, este o problemă gravă de mediu şi noi ne-am dori să implementăm mecanismul 'poluatorul plăteşte", a afirmat Zainea.

Conform parlamentarilor USR, proiectele sunt definitivate, se strâng semnături şi în perioada următoare vor intra în circuitul legislativ. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite