Orgasmu',  banu' şi Harvardu'

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu FOTO David Muntean
Ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu FOTO David Muntean

„Să facem bani din orgasm” este noua gândire economică a Ministrului Finanţelor Publice, Ioana Petrescu, o tânără economistă şcolită la Harvard şi profesor la Maryland. Nu sunt specialist în economie dar mă întreb: e mai important 0,03% decât 16%?

„Orice ban în plus la buget contează” spune domnişoara ministru, care susţine că legalizarea prostituţiei ar fi benefică. Poate că ar fi cazul să-şi dea jos căştile în care ascultă americănismele cu care se laudă mereu şi să se uite puţin în jur.

Sec, datele sună aşa. Legalizarea prostituţiei ar aduce PIB-ului un spor ridicol, de doar 0,03% (180 milioane lei). Asta dacă domnişoara finanţistă ar şi reuşi să strângă banii. Căci, deşi la învestitură declarase război evaziunii fiscale, în realitate mare lucru nu s-a întâmplat. 

În România evaziunea este impresionantă: 16% din PIB, pe 2013. În plus, legalizarea prostituţiei pe alte meleaguri cu reguli financiare mai stricte n-a făcut să dispară evaziunea ci, dimpotrivă, a amplificat-o. Aşa că i-aş recomanda părinteşte economistei de la Harvard să facă ceva cu evaziunea dacă tot vrea bani la buget.

Ţin însă să apreciez orientarea corectă în cazul cultelor. Domnia sa a apreciat că acestea sunt organizaţii non-profit şi că sunt scutite de anumite impozite şi taxe. Nu de toate, subliniez eu, spre ştiinţa celor ce cred că Biserica nu plăteşte taxe deloc. Dimpotrivă. O minimă documentare ar arăta celor preocupaţi că, de ex, Biserica nu-şi recuperează TVA-ul, deşi îl plăteşte cu vârf şi îndesat. Ca să nu mai spun că supra-impozitarea Bisericii ar însemna, practic, impozitarea credincioşilor ei. Cum ar fi să băgăm TVA la lumânări? Amuzantă este şi replica celor care susţin că Biserica face evaziune. Domnilor, ca să faci evaziune, trebuie să încalci o regulă financiară. Care, actualmente, nu există acolo unde o visaţi.

Sper însă ca această observaţie a Ioanei Petrescu să nu devină argument de negociere în eventualitatea unei intenţii de legalizare a prostituţiei. Nu cred că Biserica ar mai putea accepta sprijinul financiar al unui Stat care face bani din imoralitate. Ar fi necreştineşte.

Căci, dincolo însă de cifrele seci ale calculelor financiare, se pune problema costurilor morale şi sociale cu care se aduc banii la buget (dacă se aduc). Cât de benefică ar fi pentru societatea românească, în ansamblu, legalizarea prostituţiei? Eu cred că pagubele vor fi mai mari decât beneficiile. Dar probabil că domnişoara ministru nu a apucat să aprofundeze pericolele comercializării orgasmului şi desfâului. 

Atrag atenţia ortodoxului ministru al Finanţelor că şeful ei, premierul Victor Ponta, pare ca s-a convertit religios şi este decis să sprijine cultele. Nu cumva intră în conflict cu acesta şi îi face probleme chiar acum, înainte de alegeri? Sau ştie ceva mai mult despre intenţiile de după alegeri ale premierului?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite