Organizaţia Mondială a Sănătăţii: „Sunt diferenţe mari între numărul de cezariene practicate de la o ţară la alta”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sunt diferenţe mari între numărul de cezariene practicate de la o ţară la alta
Sunt diferenţe mari între numărul de cezariene practicate de la o ţară la alta

Sunt diferenţe mari între numărul de cezariene practicate de la o ţară la alta, arată Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Naşterile prin cezariană sunt prea puţine în anumite ţări, în special pe continentul african, şi prea multe în alte state, cum ar fi cele din America Latină.

Potrivit Agerpres, studiul, publicat în revista medicală British Medical Journal, include 72 de ţări, perioada de referinţă fiind 2010-2014.

„Există mari inegalităţi între ţări, cu rate naţionale (în ceea ce priveşte cezarienele) variind de la 0,6% în Sudanul de Sud, la 58,9% în Republica Dominicană”, au precizat autorii.

În Africa subsahariană, cezariana este prea puţin practicată, spre exemplu în Ciad (1,5% dintre naşteri), în Burkina Faso (2,1%), în Coasta de Fildeş (3,1%), Republica Congo (5,5%).

În schimb, este practicată în exces în ţări precum Egipt (55,5%), Argentina (43,1%) sau Columbia (36,9%). Per ansamblu, cu cât femeile sunt mai sărace, cu atât tendinţa este spre naşterea naturală. Cezarienele sunt practicate mai des în grupurile mai înstărite, ceea ce duce de multe ori la exagerări.

 Inegalităţile sociale se traduc direct prin felul de naştere

În multe ţări, inegalităţile sociale se traduc direct prin felul de naştere. În Republica Dominicană, spre exemplu, dintre cele 20% dintre femeile cele mai bogate, 81% nasc prin cezariană. Printre cele 20% cele mai puţin bogate, doar 41% nasc prin cezariană.

Motivele din spatele acestor diferenţe sunt „complexe”, potrivit autorilor.

Acolo unde cezarienele sunt prea puţine, cauzele ar putea fi „lipsa personalului medical calificat şi a infrastructurii de sănătate, costurile pentru gravidă sau credinţele culturale despre valoarea şi pericolele unei cezariene”.

Potrivit OMS, o rată normală a cezarienelor, din punct de vedere medical, ar trebui să se situeze între 10 şi 15%. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite