Organizaţia Mondială a Sănătăţii: Hepatita face aproape la fel de multe victime ca SIDA

Organizaţia Mondială a Sănătăţii: Hepatita face aproape la fel de multe victime ca SIDA

Hepatita cauzează 1,4 milioane de decese pe an

Hepatita este o maladie care face aproape la fel de multe victime ca SIDA, cauzând aproximativ 1,4 milioane de decese în fiecare an, au anunţat, joi, la Geneva experţii de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), citaţi de AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cu ocazia Zilei mondiale contra hepatitei, sărbătorită pe 28 iulie, experţii de la OMS au spus că această boală, care poate să provoace cancer, ar putea fi învinsă, dacă programele de tratament ar fi implementate în paralel cu cele implementate pentru alte boli, precum SIDA.

În total, circa 1,5 milioane de persoane au murit din cauza complicaţiilor provocate de SIDA în anul 2013.

Din cele 1,4 milioane de persoane care au murit din complicaţii generate de hepatită, 90% au contractat hepatita B şi hepatita C, boli care se fac vinovate de declanşarea a două treimi din totalul cazurilor de cancer hepatic pe plan mondial.

"Cel mai bun mijloc de prevenţie contra cancerului hepatic sau contra cirozelor hepatice este prevenţia şi tratamentul hepatitei virale", a declarat profesorul Samuel So, chirurg şi profesor la Universitatea Stanford din California.

"Dacă se va acţiona astfel, vor fi salvate multe vieţi şi, în acelaşi timp, se vor face multe economii în domeniul costurilor pentru sănătate", a declarat cercetătorul american.

În acest scop, medicul american, sprijinit de experţii OMS, a pledat în favoarea testelor de depistare a maladiei, întrucât dintre cele 500 de milioane de persoane estimate care ar fi purtătoare ale virusului hepatitei, multe nu sunt la curent cu situaţia lor.

Potrivit medicului Stefan Wiktor, responsabil al programului de luptă contra hepatitei în cadrul OMS, în prezent există noi tratamente contra bolii, care asigură o rată de vindecare de 95%, ceea ce reprezintă "o revoluţie terapeutică".

Bolnavii de SIDA sunt deosebit de vulnerabili la hepatită. Se estimează că, pe plan mondial, aproximativ 10 milioane de persoane suferă simultan de SIDA şi hepatită.

"Structura medicală implementată pe plan internaţional pentru tratamentele contra SIDA este ideală pentru tratarea hepatitei şi a venit vremea ca aceşti bolnavi să nu mai fie trataţi separat", a afirmat cercetătorul american.

Citiţi şi:

 
Cel puţin 12 persoane au murit, iar alte zeci au fost date dispărute în Bulgaria, după ce ploile torenţiale şi inundaţiile au pus stăpânire pe estul ţării, relatează BBC. Veşti proaste vin şi de la meteorologi, care au anunţat că vremea extremă va continua.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările