Organizaţia Mondială a Sănătăţii: Depresia, principala maladie în rândul adolescenţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Depresia este principala cauză de boală pentru adolescenţii cu vârsta cuprinsă între 10 şi 19 ani
Depresia este principala cauză de boală pentru adolescenţii cu vârsta cuprinsă între 10 şi 19 ani

Depresia reprezintă principala cauză de boli şi de handicap în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 10 şi 19 ani, potrivit unui raport publicat miercuri de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) despre sănătatea adolescenţilor.

În plus, OMS notează că trei cauze principale de deces ale adolescenţilor pe plan mondial sunt „accidentele de transport, SIDA şi sinuciderile". Este pentru prima dată când OMS publică un raport complet dedicat problemelor de sănătate care îi afectează pe adolescenţi. Aceste probleme sunt asociate cu fumatul, consumul de droguri şi de alcool, SIDA, sănătatea mintală, nutriţie, sexualitate şi violenţă.

Principalele cauze de deces în rândul adolescenţilor sunt: accidentele de transport, SIDA, sinuciderile, afecţiunile pulmonare, violenţa, diareea, înecul, meningita, epilepsia, afecţiunile endocrine şi bolile sangvine.

În 2012, 1,3 milioane de adolescenţi din toată lumea au murit. Dintre aceştia, zilnic au murit aproape 330 de tineridin cauza unui accident de transport, arată Mediafax. Din punct de vedere statistic, băieţii sunt mai afectaţi decât fetele de accidentele rutiere, având o rată de mortalitate de trei ori mai mare.

La nivel mondial, depresia este principala cauză de boală în această clasă de vârstă (10-19 ani), iar sinuciderea este a treia cauză de mortalitate. Anumite studii arată că toate persoanele care suferă de probleme mintale au înregistrat primele simptome încă de la vârsta de 14 ani.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, dacă adolescenţii sunt trataţi la timp, acest fapt ar putea preveni decesul şi ar putea evita „suferinţe care durează înteaga viaţă".

Decesul cauzat de o naştere este a doua cauză de mortalitate în rândul tinerelor cu vârste cuprinse între 15 şi 19 ani, după sinucidere, afirmă OMS, în ciuda scăderii considerabile a deceselor provocate de complicaţiile apărute după naştere, constatată în Asia de Sud-Est, Orientul Mijlociu şi Africa.

Potrivit cifrelor OMS, se înregistrează 49 de naşteri, în medie, la 1.000 de fete cu vârste cuprinse între 15 şi 19 ani. Distanţele între cele două extreme sunt foarte mari: de la 1 până la 229 de naşteri la 1.000, în funcţie de ţară.

OMS şi-a fixat obiectivul de a permite accesul la metode contraceptive pentru toate fetele în vârstă de 15-19 ani, cu scopul de a face să scadă rata naşterilor şi pe cea a mortalităţii cauzate de naştere.

Cele mai multe naşteri au loc în ţările sărace şi în cele cu venituri medii.

Totodată, OMS afirmă că diareea şi infecţiile pulmonare reprezintă a doua, respectiv a patra cauză de deces, în rândul tinerilor cu vârste între 10 şi 14 ani.

Raportul arată, de asemenea, că mai puţin de un adolescent din patru efectuează suficiente exerciţii fizice, cel puţin o jumătate de oră pe zi, şi că, în anumite ţări, un adolescent din trei este obez.

Potrivit experţilor OMS, adolescenţa este un moment important pentru a fixa bazele unei stări bune de sănătate în viaţa adultă. Multe dintre maladiile non-transmisibile sunt diagnosticate în această perioadă.

În alcătuirea acestui raport, OMS s-a bazat pe datele furnizate de 109 ţări.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Modurile diferite în care bărbaţii şi femeile resimt depresia

Cu toate că semnalele majore sunt aceleaşi, reprezentanţii ambelor sexe înţeleg şi reacţionează diferit la simptomele majore ale bolii

Depresia face ravagii în rândul copiilor din Botoşani. Mulţi adolescenţi au tendinţe suicidale, iar 50 de copii ajung lunar pe mâna psihiatrilor

Statisticile psihilogilor şi psihiatrilor prezintă un fenomen îngrijorător la Botoşani. Zeci de copii au nevoie lunar de terapie contra depresie. Cei mai afectaţi sunt tinerii aflaţi la pubertate şi adolescenţii. Cauzele majore ale depresiei sunt sărăcia, inechitatea socială şi plecarea părinţilor în străinătate.

România depăşeşte masiv media UE la suicid în cazul adolescenţilor şi al adulţilor cu vârste cuprinse între 50 şi 54 de ani

O cercetare derulată recent arată că România depăşeşte masiv media Uniunii Europene la suicid, în cazul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 şi 19 ani dar şi în cazul adulţilor cu vârste cuprinse între 50 şi 54 de ani. Aşa arată cele mai recente date Eurostat, care i-au determinat pe medicii psihiatri dar şi pe psihologii români să deruleze o cercetare amplă în domeniu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite