Organizaţia Mondială a Sănătăţii: bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces la nivel mondial

Organizaţia Mondială a Sănătăţii: bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces la nivel mondial

Bolile cardiovasculare - principala cauză de deces la nivel mondial FOTO Adevărul

Ultimele date publicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) privind principalele cauze de mortalitate arată că bolile cardiovasculare sunt cauza de deces numărul unu la nivel global.

Ştiri pe aceeaşi temă

Dintre cele 17 milioane de decese cauzate de boli cardiovasculare, 7 milioane au fost provocate de ischemii, iar 6,2, de congestii cerebrale. De altfel, bolile netransmisibile au cauzat două treimi din decesele înregistrate în lume în 2011, faţă de 60% cu un deceniu înainte. Dintre bolile netransmisibile, cele care au ucis cel mai mare număr de persoane au fost bolile cardiovasculare, cancerul, diabetul şi bolile pulmonare cronice.

În plus, mai arată statisticile, 80% din decesele provocate de boli netransmisibile se produc în ţările în curs de dezvoltare. Totuşi, în ţările bogate, 87 la sută din toate decesele au drept cauză o boală netransmisibilă. Un procentaj care se reduce la 81% în ţările cu venituri medii, la 56% în ţările cu venituri medii-scăzute şi la 36% în ţările sărace.

Consumul de tutun stă la originea bolilor netransmisibile

Consumul de tutun este, în continuare, la originea bolilor netransmisibile. Astfel, unul din zece adulţi moare din cauza uor boli legate de consumul de ţigări.

De asemenea, OMS mai arată că cele mai multe decese din ultimii ani au fost provocate de bolile cronice precum cancerul de plămâni sau diabetul.

Tuberculoza, totuşi, nu mai figurează printre principalele zece cauze de deces, însă se menţine printre primele 15, ucigând peste un milion de persoane în 2011. În schimb, accidentele de trafic se numără printre principalele zece cauze, având în vedere că ucid zilnic câte 3.500 de persoane.

Global, în fiecare an mor aproximativ câte 54,5 milioane de persoane. Unul din cinci morţi sunt copii cu vârsta sub cinci ani. Potrivit ultimelor date ale OMS, speranţa de viaţă medie mondială este de 70 de ani.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: