Organizaţia Mondială a Sănătăţii: alertă maximă în Europa pentru poliomielită din cauza scăderii vaccinărilor

Organizaţia Mondială a Sănătăţii: alertă maximă în Europa pentru poliomielită din cauza scăderii vaccinărilor

Poliomielita a ucis sute de mii de copii din întreaga lume     FOTO: AP

Pentru prima dată în mulţi ani, există un risc real ca poliomielita să revină în Europa, care se află în alertă maximă din cauza scăderii vaccinărilor, a apariţiei unor cazuri în zone de conflict şi a circulaţiei virusului în Asia, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Ştiri pe aceeaşi temă

"Din cauza conflictului din Siria, relativ aproape de noi, din cauza scăderii vaccinărilor şi problemelor din Ucraina, din cauza circulaţiei virusului în Asia - Pakistan şi a faptului că virusul a fost găsit liber circulând în apele reziduale în Israel (...) suntem în alertă maximă. Avem câteva ţări, care ne înconjoară, care nu mai sunt capabile să mai menţină, în acest moment, un nivel mare de vaccinare", a declarat, reprezentantul OMS pentru România, Victor Olsavsky, la conferinţa dedicată Săptămânii Internaţionale a Vaccinării, citat de Mediafax.

Acesta a precizat că, pentru prima dată în mulţi ani, există un risc real ca această cumplită boală paralitică să revină pe continentul european, după ce poliovirusul a reapărut în Israel şi Siria.

La acest fenomen se adaugă şi slăbiciunile din sistemul de apărare european anti-poliomielită, volumul uriaş de călătorii între Europa şi Israel şi milioanele de refugiaţi care părăsesc Siria. 

Poliomielita este o boală infecţioasă care a afectat secolul XIX şi XX şi care acum este considerată eradicată. O persoană din 200 este infectată cu acest virus şi suferă distrugeri mari ale sistemului nervos, conducând la diverse grade de paralizie. Sunt afectaţi, în special, copiii sub cinci ani.

Risc de reapariţie a virusului în UE

Ca atare, autorităţile cred că există un risc real de apariţie a unei epidemii în Uniunea Europeană, a mai spus reprezentantul OMS pentru România.

În octombrie 2013, OMS a raportat un grup de cazuri de paralizie acută flască - un simptom clasic al poliomielitei - într-o regiune supusă conflictului situată în estul Siriei. 

Autorităţile siriene au confirmat două cazuri de poliomielită, iar pe 29 octombrie 2013, OMS a confirmat 10 cazuri. Cazurile se datorează, cel mai probabil, reducerii masive a nivelului de imunizare a copiilor din Siria din cauza războiului aflat în desfăşurare.

În Israel, nivelul imunizării copiilor este ridicat, însă în 2013 a fost descoperit poliovirusul în apa uzată din mai multe oraşe din sudul Israelului. Virusul a fost detectat totodată pe Malul de Vest şi în Gaza. Israelul a identificat, până la sfârşitul lui 2013, 42 de persoane care răspândesc poliovirusul prin fecale. 

Niciuna dintre acestea nu prezenta simptomele paraliziei şi toate au fost vaccinate cu vaccin polio inactivat (VPI), care este folosit în imunizările de rutină şi care protejează de toate tulpinile, a explicat Victor Olsavsky.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat în 2002 că regiunea europeană, ce cuprinde 53 de ţări, din Portugalia până în Rusia, este liberă de poliomielită.

Efectele bolii: 350.000 de copii paralizaţi anual 

În 1988, 350.000 de copii erau paralizaţi anual în 125 de ţări. În ultimii 25 de ani, numărul cazurilor a fost redus cu mai mult de 99%, astfel că anul acesta s-au mai înregistrat doar 223 de cazuri. 

Poliomielita este endemică acum în doar trei ţări: Afghanistan, Nigeria şi Pakistan. Totuşi, încă mai au loc cazuri importate sporadice, mai ales în Africa, o epidemie făcând 174 de victime anul acesta în Somalia, a spus Olsavsky.

"Ne-am propus să eradicăm rujeola şi rubeola până în 2015. Am avut epidemii serioase, nu numai în România, dar şi în Germania şi Franţa. De aceea suntem în alertă. Vorbim despre boli care se transmit foarte uşor în colectivităţi. OMS reaminteşte rolul vaccinării. În 1990 erau 2,6 milioane de decese din cauza anumitor boli, în 2012 acest număr s-a redus la 122.000, cu ajutorul vaccinărilor", a mai spus Olsavsky.

La rândul lui, Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş", a spus că există multe mituri privind vaccinarea ce trebuie demontate cu dovezi ştiinţifice.

De exemplu, în lipsa vaccinului, HPV ucide anual, prin cancer de col, 3.000 de femei cu vârste de 30 - 40 de ani, a spus profesorul Streinu-Cercel.

A revenit epidemia de rujeolă

"Am scăpat de variolă care omora cinci milioane de oameni pe an. Vaccinarea antipolio a eliminat poliomielita din Europa şi a salvat cinci milioane de oameni de paralizie la nivel mondial. Dar în utlima vreme avem epidemie de rujeolă, avem şi noi şi francezii, englezii, japonezii, şi asta pentru că s-a lăsat jos garda vizavi de vaccinarea antirujeolică. Rujeola este o altă boală care poate să ucidă şi ucide printr-o meningo-encefalită", a spus medicul.

Potrivit acestuia, virusul poliomielitei şi cel variolic au fost eliminate din România, pentru că în anii 1970 în ţară era acoperire vaccinală de 98 la sută. "Toată lumea era obligată să se vaccineze altfel plătea amendă între 100 şi 200 de lei", a spus Streinu-Cercel. "Când un vaccin are autorizaţie de punere pe piaţă este sigur şi imunizează", a mai subliniat acesta.

De 10-15 ori mai multe cazuri de TBC în România faţă de media UE 

La rândul lui, Gindrovel Dumitra, corodonatroul grupului de vaccinologie al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, a spus că în România au fost, în 2012, 94 de cazuri de TBC la suta de mii de locuitori, mai multe de 10 - 15 ori decât media europeană. "A renunţa la imunizare este un risc asumat", a declarat acesta.

Vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, Sandra Alexiu, a spus că 85% dintre medicii de familie s-au confruntat cu refuzul vaccinarii din partea părinţilor în principal pe baza informaţiilor accesate în mediul online (72% dintre părinţii s-au informat pe acest canal)

De aceea, pentru a oferi o sursă autorizată de informare pe canalul online, medicii de familie intră acum în discuţie directă cu părinţii pe portalul EduMedical.ro.

În urmă cu un an, specialişti OMS au evaluat modul cum se comunică despre vaccinare în România şi au constat că există un deficit de comunicare, mai ales în contextul imunizării HPV.

"A început să scadă rata de acoprire (a vaccinurilor, n.r.), în primul rând din cauza refuzului, pe care l-am constatat la persoane educate, cultivate, cu acces la informaţie, aici au apărut refuzurile", a spus Alexiu, precizând că, în 2013, s-a înregistrat refuzul vaccinării în 33,2 la sută din cazuri şi neprezentarea la vaccin în 39,4 la sută din cazuri. Cei care refuzau considerau vaccinul un lucru riscant.

Alexiu a amintit că un vaccin nu este autorizat pe piaţă dacă la utilizarea sa se înregistrează reacţii adverse în mai mult de 1 la sută din cazuri.


Pe aceeaşi temă:

OMS: Eradicarea completă a poliomielitei încă reprezintă o provocare. Vaccinul, cel mai puternic instrument

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat regiunea sud-estică a Asiei o zonă fără poliomielită. Această certificare este numită „un jalon istoric“ în lupta globală de a eradica acest virus mortal. Anunţul OMS vine după ce India a înregistrat, oficial, trei ani fără niciun caz nou de poliomielită. Însă mai este drum lung de străbătut pentru eradicarea completă a bolii.

 
Echipe întregi de voluntari sunt trimise în şapte dintre ţările Orientului Mijlociu pentru a vaccina oamenii împotriva poliomielitei, după ce o epidemie din estul Siriei a paralizat, deja, zece copii.
 
 
Poliomielita este o boală infecţioasă care a afectat secolul XIX şi XX şi care acum este considerată eradicată. O persoană din 200 este infectată cu acest virus şi suferă distrugeri mari ale sistemului nervos, conducând la diverse grade de paralizie. Sunt afectaţi, în special, copiii sub cinci ani.
 
 
Peste 3 milioane de vieţi sunt salvate an de an în lume de medici cu ajutorul vaccinurilor, arată statisticile. Pentru a reduce riscul efectelor adverse, progresele medicale permit imunizarea împotriva unui număr mare de boli printr-o singură injecţie. Un nou vaccin oferă protecţie pentru şase afecţiuni grave printr-o înţepătură.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările