Ordonanţa Militară nr. 8: Pieţele agroalimentare rămân deschise. Se suspendă exportul de grâu şi orez VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, secretarul de stat Bogdan Despescu şi secretarul de stat Raed Arafat au anunţat, joi seară, a opta Ordonanţă Militară, care include noi măsuri adoptate pentru ca România să traverseze cât mai bine pandemia de COVID-19. Astfel, ministrul de Interne a anunţat că în perioada stării de urgenţă pieţele vor rămâne deschise, dar se suspendă exportul de grâu şi orez.

Principalele declaraţii

Marcel Vela, ministrul de Interne: 

Nu vrem să ne confruntăm cu o explozie de îmbolnăviri. Am suplimentat numărul patrulelor pentru a fi pregătiţi pentru creşterea numărului de infracţiuni.

Din această seară este permisă circulaţia în afara locuinţei/gospodăriei a apicultorilor spre/dinspre locaţia stupinei sau pentru deplasarea stupinei. Dovada calităţii de apicultor se face cu adeverinţa ce cuprinde codul de stupină eliberată de oficiile judeţene de zootehnie, sau cu orice alte acte doveditoare a calităţii de apicultor şi a proprietăţii asupra stupilor. 

Este permisă circulaţia în afara locuinţei/gospodăriei pentru achiziţia de autovehicule, piese de schimb pentru autovehicule şi servicii de reparaţii auto.

Se prelungeşte măsura suspendării zborurilor efectuate de operatori economici aerieni spre Spania şi din Spania către România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 14 aprilie 2020. Măsura nu se aplică zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă şi corespondenţă, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgenţă, precum şi aterizărilor tehnice necomerciale.

Pieţele agroalimentare rămân deschise pe toată perioada stării de urgenţă, strict pentru agricultorii care prezintă certificat de producător agricol, cu obligaţia respectării măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19.  Se permite deplasarea producătorilor agricoli de la locul de producţie a produselor agroalimentare până şi de la piaţa agroalimentară şi accesul în interiorul acesteia, pe baza unei declaraţii pe propria răspundere şi a certificatului de producător

Pe perioada stării de urgenţă se interzice şi se supendă exportul pentru grâu, orz, ovăz, porumb, orez, fâină de grâu, soia, floarea soarelui, ulei de seminţe, zahăr, produse de patiserie, turte.

Se interzice încetarea suspendării activităţii centrelor rezidenţiale pentru vârstnici, pentru copii sau alte categorii vulnerabile. Aparţinătorii, în  baza unei cereri, pot solicita transferul beneficiarilor din centru

la domiciliu, sau după caz la reşedinţa aparţinătorilor/susţinătorilor/reprezentanţilorlegali dacă îşi asumă, pe propria răspundere, că au condiţii corespunzătoare ocrotirii temporare a acestora.

În zilele de joi, vineri şi sâmbătă, premergătoare celor două sărbători pascale, operatorii economici care comercializează produse agroalimentare îşi pot prelungi programul de funcţionare în funcţie de necesităţi.

Persoanelor care încearcă să scoată din ţară produse interzise, pe lângă sancţiunea principală, li se va aplica şi sancţiunea confiscării bunurilor.

Prin ceea ce trecem noi toţi este una dintre lecţiile vieţii şi cred că acum e momentul să dovedim capacitatea noastră de a fi disciplinaţi, determinaţi şi uniţi. Toţi simţim această duere a separării de cei dragi. Eforturile vor duce la rezultate, dar fac apel să fie respectate regulile şi să nu uitaţi că gesturile necugetate pot fi plătite scump.

Despre situaţia de pe Aeroportul din Cluj

De azi, autoritităţile competente, Ministerul Tranporturilor, va aviza orice transport aerian chiar dacă aeroporturile sunt în subordinea autortităţilor judeţene. Calendarul acceptului de sosire a unor anumite aeronave intră în compentenţa Ministerului Transporturilor.

Declaraţii Bogdan Despescu

O atenţie deosebită am acordat-o zonelor Suceava şi Ţândărei. Am dispus şefilor Poliţiei, Jandarmeriei, să direcţioneze echipaje suplimentare în toate zonele în care există risc.

Pe perioada Sărbătorilor Pascale menţinem linia a doua de control la frontieră: toţi cei care vin în România sunt verificaţi în această linie de triaj şi vor fi introduşi în carantină sau autoizolare la domicliu 14 zile.

Pentru cei aflaţi în afara ţării reiterăm: dacă veniţi în România de Paşte, veţi petrece în carantină, nu alături de familii.

Au fost aplicate 8.000 de sancţiuni pentru nerespectarea prevederilor în valoare de 17 milioane lei în ultimele 24 de ore. 10.500 persoane au intrat în ţară, dintre care 5.000 de altă naţionalitate.

Facem apel la dvs să ne semnalaţi orice abatere.

Declaraţii Raed Arafat

Nu au fost suspendate ambulatoriile, nici activităţile din spitale, doar i s-a dat medicului opţiunea de a opera un pacient acum sau peste o lună, dacă situaţia poate fi amânată. 

Casele de Asigurări trebuie să deconteze serviciile care se decontează.

Joi au decedat 28 de oameni, fiind ziua în care au murit cei mai mulţi români de infecţia cu noul coronavirus.

Prevederile ordonanţei Militare nr 8 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite