Ordin: Pacienţii cu COVID-19 vor fi externaţi după noi criterii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a semnat astăzi un ordin potrivit căruia pacienţii asimptomatici şi cei care au semne uşoare de COVID-19, pozitivi în urma testărilor, vor putea fi externaţi „în lipsa febrei şi ameliorarea semnelor” după minimum 10 zile de spitalizare. Ei ar urma să mai stea timp de patru zile în izolare, acasă.

Ordinul mai prevede că acei pacienţi asimptomatici, negativi la testul de control, vor putea fi externaţi după 10 zile fără a mai fi necesară izolarea la domiciliu. 

Totodată, aceste categorii de pacienţi vor fi internaţi doar în spitale-suport sau de pneumologie. Actul normativ urmează să fie publicat în Monitorul Oficial. 

"Există rapoarte care evidenţiază că pacienţii pot rămâne pozitivi la RT-PCR timp de săptămâni sau chiar să alterneze un rezultat pozitiv după zile/săptămâni după unul negativ, evidenţele preliminare sugerând că pacientul nu mai este infecţios", potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii, MS. 

Ordinul mai prevede măsuri şi pentru pacienţii dializaţi care vor fi menţinuţi în spitale timp de 14 zile pentru a putea urma tratamentul de care au nevoie. 

Pacienţii simptomatici cu forme medii sau severe, vor rămâne însă în spitale la terapie intensivă, potrivit aceluiaşi document. 

Personalul medical este obligat să utilizeze în continuare echipamentele individuale de protecţie pentru toţi pacienţii care se adresează serviciilor medico-chirurgicale, adaptat în funcţie de riscul manoperelor efectuate la pacient.

Monitorizarea stării de sănătate a pacientului după externare cade în sarcina medicului de familie şi trebuie făcută zilnic, prin sistemul de telemedicină. Bolnavii care nu au medic de familie vor fi monitorizaţi de Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană şi a municipiului Bucureşti.

Noile criterii de externate au fost fundamentate pe baza recomandărilor OMS şi ECDC care nu mai condiţionează externarea pacientului cu stare clinică bună după 2 teste negative succesive pentru probe recoltate la interval de 24 de ore, precizează Ministerul Sănătăţii. "Există rapoarte care evidenţiază că pacienţii pot ramane pozitivi la RT-PCR timp de săptămâni sau chiar să alterneze un rezultat pozitiv după zile/săptămâni după unul negativ, evidenţele preliminare sugerând că pacientul nu mai este infecţios", potrivit comunicatului MS.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite