Orban susţine că România se află pe un trend descendent în ceea ce priveşte infectările cu SARS-CoV-2. Ce spune despre lipsa testărilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nelu Tătaru şi Ludovic Orban FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Nelu Tătaru şi Ludovic Orban FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Ludovic Orban susţine că România se află pe un trend descendent în ceea ce priveşte îmbolnăvirile cu noul coronavirus, spunând că, în ultimele zile, în cinci zile din şapte numărul persoanelor vindecate a depăşit numărul celor infectate.

"Am avut perioada de creştere destul de rapidă - sfârşitul lui octombrie, începutul lui noiembrie, după care a existat o perioadă de două săptămâni, două săptămâni şi jumătate de platou. (...) De 8 zile avem un trend descendent şi ceea ce e foarte important: în ultimele zile, în cinci zile din şapte numărul persoanelor vindecate a depăşit numărul persoanelor infectate”, a declarat premierul miercuri seară, la România TV. 

El a explicat că trendul de descreştere este cu atât mai accentuat cu cât se respectă mai riguros măsurile.

"Este adevărat că s-a testat mai puţin pentru că au fost zile libere şi nu au funcţionat toate centrele de testare, dar activitatea de testare se reia de astăzi în condiţii normale şi vom avea date relevante în acest sens în următoarele zile”, a afirmat premierul.

El susţine că "există semne evidente de reducere” a numărului de cazuri, chiar şi în condiţiile unei scăderi a numărului de noi teste pentru depistarea COVID-19.

"Asta nu înseamnă să lăsăm garda jos, asta nu înseamnă să reducem concentrarea în ceea ce priveşte respectarea măsurilor de protecţie, este foarte important să respectăm aceste măsuri”, a adăugat Ludovic Orban.

În ceea ce priveşte un aşa-numit lockdown, primul ministru a spus că această informaţie este una falsă şi a catalogat-o drept o "minciună de campanie, în încercarea de a mai reduce susţinerea pentru PNL”.

"Garantez sută la sută că nu va fi niciun lockdown, România nu-şi poate permite aşa ceva, nu ne putem permite din punct de vedere economic, din punct de vedere al perioadei care urmează”, a mai declarat primul ministru.

Ludovic Orban a precizat că în şedinţa CNSU de joi se va discuta despre redeschiderea pieţelor, despre măsuri care să le permită celor implicaţi în procesul electoral să se deplaseze după închiderea urnelor şi despre reactualizarea listei ţărilor cu risc de infectare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite