Oraşele otrăvite ale României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucureşti, Târgu-Jiu, Rovinari, Suceava şi Timişoara sunt în topul oraşelor poluate. Comisia Europeană a avertizat România că nu respectă normele de poluare a aerului. Ministrul Mediului a cerut ieri prefecţilor măsuri urgente pentru remedierea situaţiei. 

Locuitorii Capitalei respiră cel mai poluat aer, potrivit datelor Ministerului Mediului. Urmează în top cei din Târgu-Jiu, Rovinari, Suceava şi Timişoara. Sursele de poluare sunt în principal şantierele şi traficul intens care aruncă în atmosfera oraşelor particule în suspensie, mult peste limita admisă prin normele europene. Pe lângă cele cinci oraşe mai sunt încă 16 localităţi şi zone care se află în această situaţie.

Borbely cere măsuri

Săptămâna trecută, Comisia Europeană (CE) a avertizat România printr-un „aviz motivat" că nu respectă normele europene de poluare a aerului. Acesta reprezintă primul pas către deschiderea procedurii de infringement. Legislaţia europeană impune statelor membre să limiteze anual la 20 de micrograme pe metru cub expunerea cetăţenilor la particule toxice cu media de 10 microni în atmosferă (PM10). România are la dispoziţie două luni pentru a schimba situaţia, altfel riscă un proces la instanţele europene şi amenzi usturătoare.  

Citeşte şi:

Poluare de şase ori mai mare decât valorile normale la Iaşi. Edilii anunţă praf în ochi pentru următorii ani

Sucevenii sunt prăfuiţi peste măsură

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a cerut ieri prefecţilor din zonele poluate ca într-o săptămână să transmită agenţiilor judeţene de mediu o listă cu măsurile pe care le vor lua pentru a reduce poluarea. Borbely le-a indicat prefecţilor să construiască centuri ocolitoare ale oraşelor pentru a descongestiona traficul, să instaleze în şantiere perdele umede pentru reţinerea prafului şi să spele zilnic străzile pentru a îndepărta particulele în suspensie.

Borbely a precizat că din 2009 încoace în marile oraşe s-au elaborat programe de gestionare a calităţii aerului şi au existat progrese, dar valorile-limită ale poluării au fost depăşite în multe oraşe din ţară.  

Bucureştiul, cel mai poluat oraş european

Până acum, agenţiile de protecţia mediului din ţară au aplicat amenzi în valoare de 160.000 de lei. Cele mai multe sancţiuni - 45, s-au dat la Timişoara şi la Cluj-Napoca. Cu toate acestea, Laszlo Borbely consideră că amendarea autorităţilor din astfel de oraşe nu este o soluţie. „În momentul de faţă, România nu este în situaţia în care să plătească pentru că s-au depăşit valorile de praf. Trebuie să vedem cum putem să reducem aceşti parametri, după care poate urma forma de contencios la Curtea de Justiţie, dacă nu ne achităm de sarcini", a spus ministrul.

Un studiu privind poluarea din 25 de oraşe din 12 ţări membre, comandat de UE şi dat publicităţii luna trecută, arată că Bucureştiul este cel mai poluat oraş, cu 38,2 micrograme de particule de praf pe metrul cub de aer într-un an. Limita admisă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii este de 10 micrograme pe an.

În 2007, Comisia Europeană a declanşat procedura de sancţionare a României pentru că nu a finalizat la timp lista cu siturile naturale protejate din reţeaua Natura 2000. În acest moment, procesul se judecă la Curtea Europeană de Justiţie urmând ca, în toamna acestui an, să fie pronunţată sentinţa. Dacă va pierde procesul, România riscă să plătească amenzi usturătoare de zeci de mii de euro pe zi până când se va conforma.

Zone poluate

- Brăilă
- Constanţa
- Galaţi
- Buzău
- Râmnicu Sărat
- Tulcea
- Isaccea
- Focşani
- Medgidia
- Piteşti
- Timişoara
- Bucureşti
- Iaşi
- Craiova
- Cluj-Napoca
- Ploieşti
- Baia Mare
- Braşov
- Bacău
- Oneşti
- Suceava
- Drobeta Turnu Severin
- Târgu Jiu
- Rovinari
- Turceni

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite