Oraşele inteligente devin realitate cu ajutorul Inteligenţei Artificiale (AI)

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oras inteligent smart city FOTO Shutterstock

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) estimează că populaţia globală va atinge 9,8 miliarde de persoane în 2050. 70% din această populaţie va fi urbană. Odată cu această creştere ridicată, lucrurile vor deveni mai dificile pentru guverne şi municipalităţi.

Lucrurile vor sta similar şi în Bucureşti unde tot mai mulţi cetăţeni din provincie şi zona rurală vor migra către capitală pentru un loc de muncă mai bine plătit şi acces mai facil la facilităţi şi un standard de viaţă ridicat. Trebuie să se facă ceva şi asta rapid astfel încât să ne adaptăm la creşterea populaţiei urbane a Bucureştiului şi să îmbunătăţim în acelaşi timp calitatea serviciilor municipalităţii oraşului nostru. Conceptul de oraş inteligent oferă o soluţie potenţială.

Astăzi, tot mai multe municipalităţi din diferite părţi ale lumii apelează la conceptul de oraş inteligent pentru a îmbunătăţi infrastructura, comunicarea şi serviciile pentru cetăţeni. Acest lucru se datorează faptului că au la dispoziţie tehnologie precum Inteligenţa Artificială (AI).

Pentru a realiza conceptul de oraş inteligent, Bucureştiul are nevoie de o infrastructură de senzori care să comunice într-o reţea şi să alimenteze o bază de date municipală extinsă şi completă. Alimentată de internetul lucrurilor (IoT) şi de inteligenţa artificială (AI), reţeaua va asigura o comunicare corectă şi va furniza date relevante şi în timp real pentru luarea deciziilor optime la nivel municipal.

Combinaţia de IoT şi AI poate oferi informaţii inteligente de care oraşul nostru are nevoie pentru a putea să reducă la minimum utilizarea infrastructurii existente, să prevină deteriorarea mediului, să minimizeze congestia de trafic, să reducă criminalitatea urbană şi să îmbunătăţească curăţenia în oraş. Pe scurt, cu internetul lucrurilor (IoT) şi inteligenţa artificială (AI), există potenţialul de a face viaţa în oraş mai confortabilă şi mai sigură pentru cetăţeni, indiferent de cât de mult creşte populaţia.

În cele ce urmează va prezint 3 exemple implementate în alte oraşe inteligente europene şi americane despre conceptul de oraş inteligent şi modul în care internetul lucrurilor (IoT) şi inteligenţa artificială (AI) ajută la deblocarea acestuia.

Smart-city-1

1. Un chatbot pentru oraşul inteligent Viena – WienBot

Indiferent dacă doriţi să aflaţi despre administraţia locală, înregistrarea unei cereri către primăria sectorului dvs., parcări, piscine, preţurile biletelor la teatru sau oriunde altundeva, orele de deschidere sau evenimente urbane: WienBot oferă acces rapid şi uşor la toate informaţiile de care aveţi nevoie. Acesta vă va arăta cea mai apropiată fântână publică cu apă bună de băut sau punctul de colectare a deşeurilor de pe hartă, vă va spune când urmează să plece următorul dvs. metrou şi cel mai rapid traseu către Wiener Prater. Este incredibil de la îndemână, deoarece aplicaţia mobilă este uşor de utilizat prin comandă vocală sau mesaj text. WienBot înţelege chiar o glumă: trimiteţi un anumit emoji şi vom oferi informaţii cu privire la pungile pentru câini.

Chatbots, cum ar fi WienBot, sunt una dintre marile tendinţe din scena tehnologiei actuale. În mod special, procedurile de solicitare de către cetăţeni a serviciilor municipale pot fi simplificate şi accelerate enorm prin intermediul acestei tehnologii. Un chatbot este un program computerizat bazat pe text care simulează comunicarea dintre două persoane. Caracteristica specială: Chatbot-ul nu este un om, ci o aplicaţie bazată pe inteligenţa artificială. Din ce în ce mai multe companii se bazează pe chatbots ca suport în serviciul pentru clienţi. În prezent, WienBot oferă răspunsuri la aproximativ 350 de subiecte şi servicii ale oraşului.

Căutaţi un loc de parcare, vă grăbiţi şi, bineînţeles, nu ştiţi dacă zona de parcare pe termen scurt din sectorul 1 durează până la 21:00 sau 22:00? Cât de convenabil este că în astfel de cazuri trebuie doar să întrebi pe WienBot, el răspunde prompt pe un ton fermecător. Şi puteţi face acest lucru fără a fi necesar să tastaţi măcar un cuvânt.

Chiar dacă WienBot reacţionează la cuvinte cheie pe care le identifică din întrebările cetăţenilor, comunicarea are loc de obicei sub forma unui dialog în propoziţii complete. Deşi utilizatorii sunt conştienţi că vorbesc cu un bot, adică o inteligenţă artificială, componenta personală joacă un rol esenţial. Întrebările despre bunăstarea personală a WienBot sunt la fel de comune ca expresiile de dragoste sau chiar propunerile de căsătorie.

WienBot nu integrează numai emojisurile în răspunsurile sale, ci chiar le poate răspunde într-un mod inteligent.

2. Semafoare inteligente

Universitatea de tehnologie din Graz şi departamentul municipal MA 33 din Viena au dezvoltat un sistem de semafor care recunoaşte dacă o persoană se află în apropierea semaforului, precum şi dacă aceasta intenţionează să traverseze strada. Noul echipament va preveni timpul de aşteptare a pietonilor şi, prin urmare, va îmbunătăţi experienţa mersului pe jos în oraş. Se doreşte o mai mare inteligenţă şi flexibilitate pentru întregul sistem de trafic şi semafoare. Semafoarele în reţea permit o reacţie rapidă la situaţia reală a traficului şi să îmbunătăţirea fluxul de trafic. Blocajele în trafic se rezolvă mai rapid şi se reduc astfel şi emisiile poluante. Informaţiile sunt transmise sistemelor GPS şi telefoanelor inteligente astfel încât acestea să poată ajusta recomandările de viteză şi să faciliteze utilizarea rutelor ”verzi”. De asemenea, se colaborează cu Zentralanstalt für Meteorologie şi Geodynamik (ZAMG), institutul meteorologic, pentru a echipa semafoarele din Viena cu senzori de date meteorologice şi de mediu. Asta ne va ajuta să aflăm despre insulele de căldură din oraş, de exemplu. Acestea vor măsura temperatura, umiditatea şi chiar oxidul nitric, oxidul de sulf şi poluarea fonică.

3. Siguranţa publică

Activând monitorizarea, analiza şi luarea deciziilor în timp real, inteligenţa artificială (AI) poate ajuta siguranţa publică în oraşe. De exemplu, agenţiile de aplicare a legii din mai multe state americane folosesc tehnici de poliţie predictivă pentru a combate violenţa bandelor de cartier şi pentru a monitoriza şi descuraja delincvenţii sexuali. Tehnologia este, de asemenea, utilizată pentru recomandările de libertate condiţionată şi prevenirea infracţiunilor.

Poliţia predictivă a parcurs un drum lung în ultimii ani. Poliţia a ştiut întotdeauna când şi unde să intensifice patrulele în anumite zone ale oraşului, de exemplu, aplicând ecuaţii simple predictive, cum ar fi: zi de salariu + alcool/bar = probleme. Dar evoluţiile în analiza datelor şi inteligenţa artificială perfecţionează modul în care forţele de ordine utilizează datele şi aplică analitice predictive într-o serie de domenii, concentrându-se nu doar pe tendinţele generale, ci şi pe indivizi.

Anul trecut, la o conferinţa de inteligenţă artificială, etică şi societate din New Orleans, o echipă de cercetare a prezentat un instrument inovator de AI conceput pentru a combate violenţa bandelor de cartier folosind informaţii parţiale de la locul crimei.

Echipa, de la Universitatea din California de Sud, Universitatea Nebraska-Lincoln şi UCLA, a folosit o „reţea neuronală parţial generativă” pentru a examina patru factori într-o crimă - arma, numărul de suspecţi, cartierul şi locaţia exactă - care este mult mai puţin decât ar obţine dintr-un raport al poliţiei şi a completat golurile de acolo. De asemenea, s-au adăugat date despre 50.000 de crime violente din Los Angeles, din 2014 până în 2016, pentru a determina dacă o crimă ar fi probabil legată de o bandă de cartier şi a redus erorile cu până la 30 la sută în comparaţie cu un sistem similar, potrivit documentului de cercetare.

Între timp, companiile care furnizează instrumente predictive poliţiştilor încearcă să diminueze temerile că merg prea departe. O companie, PredPol, care se adresează avantajelor şi dezavantajelor poliţiei predictive, subliniază că serviciile sale pot ajuta la prevenirea infracţiunii prevestind când şi unde se poate întâmpla. Nu încearcă să prezică cine va comite o infracţiune şi nici nu foloseşte instrumente de tip „hot spot” bazate pe crime din trecut.

E clar azi că toate sectoarele Bucureştiului se descurcă cu greu în administrarea numărului imens de autovehicule în circulaţie pe străzile oraşului, în gradul de satisfacţie a cetăţenilor faţă de calitatea şi rapiditatea în prestarea serviciilor municipale precum şi în gradul de siguranţă al cetăţenilor noştri pe străzile şi în apartamentele oraşului nostru. Mai devreme sau mai târziu vom fi nevoiţi să ne adaptăm şi noi la prezentul tehnologic şi să folosim internetul lucrurilor (IoT) şi inteligenţa artificială (AI) pentru a deveni mai eficienţi şi a avea un oraş în care cu adevărat cetăţenii vor avea un standard de viaţă ridicat. E timpul să ne punem pe treabă şi cu încredere şi optimism să fim pionierii de azi ai oraşului inteligent de mâine.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite