ONG-urile reacţionează la decizia CCR cu privire la modificarea Constituţiei: „Mâine ar putea fi puse la îndoială şi drepturile reproductive ale femeilor“

Publicat:
Ultima actualizare:
„Astăzi, drepturile persoanelor LGBT+ sunt puse sub semnul întrebării. Mâine ar putea fi puse la îndoială drepturile reproductive ale femeilor sau drepturile minorităţii rome“
„Astăzi, drepturile persoanelor LGBT+ sunt puse sub semnul întrebării. Mâine ar putea fi puse la îndoială drepturile reproductive ale femeilor sau drepturile minorităţii rome“

Asociaţiile MozaiQ şi TRANSform au reacţionat printr-un comunicat de presă în urma avizului pozitiv pe care Curtea Constituţională a României l-a dat cu privire la iniţiativa cetăţeanească a Coaliţiei pentru Familie care urmăreşte modificarea Constituţiei României, astfel încât să se stipuleze explicit că familia se întemeiază pe căsătoria între bărbat şi femeie, nu pe cea între soţi.

Cele două organizaţii neguvernamentale consideră regretabilă decizia CCR şi consideră că iniţiativa Coaliţiei pentru Familie urmăreşte revizuirea Constituţiei României în sensul restrângerii definiţiei familiei la cea nucleară şi implicit interzicerea oricărei posibilităţi pentru legiferarea căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex, se arată într-un comunicat remis redacţiei „Adevărul“.  

„Iniţiativa Coaliţiei pentru Familie, desi o iniţiativă legală, creează un mediu ostil, degradant şi derogatoriu faţă de comunitatea LGBT+ (lesbiene, gay, bisexuali şi persoane trans) din România. Considerăm că prin această decizie, Curtea Constituţională a eşuat în îndeplinirea atribuţiilor sale de gardian al Constituţiei şi de apărător al statului de drept şi al drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale tuturor cetăţenilor români.“ (comunicat de presă Asociaţiile MozaiQ şi TRANSform). 

Propunerea legislativă a fost semnată de trei milioane de români şi are ca scop „protejarea explicită a familiei şi a drepturilor părinţilor“, după cum au susţinut iniţiatorii demersului, sprijiniţi în campania lor de strângere a semnăturilor şi de Biserica Ortodoxă Română (BOR). Asociaţiile Asociaţiile MozaiQ şi TRANSform consideră că Parlamentul României ar trebui să respingă această iniţiativă „ce poate duce doar la creşterea tensiunilor sociale şi a faptelor bazate pe ură“ pentru a asigura un cadru legislativ bazat pe egalitatea în drepturi şi demnitate a tuturor cetăţenilor români. 

Familia, în mâinile parlamentarilor 

După primirea hotărârii Curţii Constituţionale, Senatul introduce iniţiativa cetăţenească în procedura obişnuită de legiferare. Practic, iniţiativa cetăţenească se transformă în iniţiativă legislativă. Proiectul merge în comisiile de specialitate pentru avize, apoi în plenurile celor două Camere, la votul final. Proiectul de revizuire a Constituţiei trebuie adoptat de Camera Deputaţilor şi de Senat cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere. În cele din urmă, revizuirea Constituţiei are loc doar după ce este aprobată prin referendum, acesta fiind, potrivit legii, organizat în maximum 30 de zile de la data adoptării proiectului în Parlament.

„Parlamentarii trebuie să asigure reprezentarea justă şi echitabilă a tuturor cetăţenilor, indiferent de gen, rasă, etnie, orientare sexuală, identitate de gen, abilitate fizică sau statut socio-economic“, se mai arată în comunicat. 

„Drepturile LGBT+, puse sub semnul întrebării“

„Considerăm regretabilă hotărârea de astăzi a Curţii Constituţionale, care poate reprezenta un precedent extrem de periculos pentru statul de drept şi asigurarea egalităţii în drepturi a tuturor cetăţenilor, putând duce chiar la o proliferare a practicilor prin care tirania majorităţii domină minoritatea. Astăzi, drepturile persoanelor LGBT+ sunt puse sub semnul întrebării. Mâine ar putea fi puse la îndoială drepturile reproductive ale femeilor sau drepturile minorităţii rome. Cât timp comunitatea LGBT+ nu este protejată de statul român, niciun alt cetăţean nu se poate simţi în siguranţă. În aceste momente de maximă tensiune, solidaritatea cu comunitatea LGBT este absolut necesară“, spun membrii celor două asociaţii neguvernamentale. 

Comunicatul anunţă că în această seară, începând cu ora 19:00, membrii comunităţii LGBT+ şi aliaţii lor se vor întâlni în capitală, în Piaţa Universităţii, ca reacţie la decizia CCR.

Pe de altă parte, Biserica reacţionează şi ea la decizia CCR de azi, prin vocea consilierului patriarhal, Constantin Stoica. 

Familia formată dintr-un bărbat şi o femeie, care devin părinţi prin naşterea de copii, reprezintă fundamentul şi principiul vital al dăinuirii societăţii, susţinătorii căsătoriilor între persoane de acelaşi gen ignoră că bărbatul şi femeia sunt diferiţi din punct de vedere anatomic, arată parohul Bisericii Iancu Vechi Mătăsari, consilier patriarhal, Constantin Stoica. Citiţi mai multe declaraţii aici.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite